Ruotsalaisen puutarhan ainutlaatuinen tunnelma tarttuu – Nicke Lignellin kolumni

Piha
Piha- ja puutarhatyöt houkuttelevat taas, sillä puutarhakausi on käynnistynyt, ja kävely omalla pihalla tuo mieleen tuhat pientä ideaa ja ajatusta. Tarve tehdä ja touhuta on ihmeellinen. Lue Nicke Lignellin kolumni!

Jalat vievät jo hakemaan lapiota ja kottikärryjä liiteristä. On kevät, ruvetaan hommiin! Toissa vuonna poistimme huonosti viihtyvän rivin mustaherukkapensaita. Tilalle istutimme pihasyreenejä. Syreenejä on noin 20, ja niistä jokainen näyttää selviytyneen hengissä. Ne ovat nyt reilun metrin mittaisia, eikä mene kuin muutama vuosi, niin ne ovat jo kasvaneet korkeiksi. Ja kukinnan aikaan syreenien valkoiset kukat tuoksuvat mahtavalle. Viinimarjapensaita meillä on edelleen kolmisenkymmentä, joten marjapulasta emme kärsi.

Rosendals Trädgård insipiroi

Olemme suurimman osan kesästä mökillä, joten vähensimme kotipihalla satoa tuottavia kasveja ja siirryimme koristekasveihin ja -puihin. Näin emme ole liian sidottuja puutarhatöihin. Vuosia sitten tuttavat veivät meidät Rosendals Trädgård -nimiseen paikkaan Tukholman Djurgårdenissa. Rosendalin linnan yhteydessä toimiva huikea puutarha / kahvila / taimitarha on avoinna kaikille. Säätiön ylläpitämässä puutarhassa viljellään biodynaamisin menetelmin vihanneksia, hedelmiä ja kukkia sekä avomaalla että kasvihuoneissa. Siellä pidetään esitelmiä, kursseja ja tutustumistilaisuuksia, sekä aikuisille että koululaisille: ruoanlaittoa, puutarhan hoitoa, viljelyä, kompostointia ja hyvinvointia. Kahvilan yhteydessä toimiva leipomo tarjoaa leipiä ja muita herkkuja, joissa yhdistyy perinteinen käsityöläisyys ja moderni luovuus. Puistossa on rakennuksia, vehreitä kasvirakennelmia ja tuhansia pieniä yksityiskohtia, jotka on toteutettu hyvällä mielikuvituksella.

Loistava yhdistelmä kasviviljelyä ja nikkarointia

Mieleeni jäi esimerkiksi tapa kasvattaa marjapensaista puita tai tehdä puista pensaita. Kukkivan kirsikkapuun täysin uudenlainen muoto on samalla hallittu ja vapaa. Siellä tajuaa, että mikään ei ole syntynyt vuodessa tai kahdessa. Sukupolvien ajan puutarhurit ovat tuoneet alueelle laajan kirjon lajeja, jotkut eksoottisiakin, ja näin koko puutarha hehkuu sekä mennyttä että tulevaa maailmaa. Tunnelma kuninkaallisessa puutarhassa on kukkiva ja rönsyilevä ilman Versailles-tyyppistä muodon tiukkuutta ja tarkkuutta. Käynti Rosendals Trädgårdin mailla saa mielikuvituksen liikkeelle, ja kotiin ei kukaan palaa ilman uusia ideoita.

Tammi on kotimaisista puulajeista suosikkini

Ensimmäisen käynnin jälkeen sain päähäni yrittää yksinkertaistaa omaa puutarhaamme Sipoossa. Halusin poistaa turhat kasvit ja puut ja istuttaa uusia. Tammi on kotimaisista puulajeista suosikkini, olenhan kotoisin Tammisaaresta. Meillä kasvava metsätammi on eräänlainen jäänne ajalta, jolloin ilmastomme oli lämpimämpi. Täällä se kuitenkin edelleen esiintyy, tunnettuna hitaasta kasvustaan, edustaen samalla ajattomuutta. Syreenit tuottavat iloa muutamassa vuodessa, jonka jälkeen niitä joutuu jo karsimaan. Ajatus, että istutan tammen, vaikken näe sitä koskaan täysikasvuisena, edustaa taas jonkinlaista kärsivällisyyden ja pitkäjänteisyyden huipentumaa. Saatan jopa heittäytyä hieman nostalgiseksi miettiessäni, että lapsenlapseni, jota en ole vielä edes tavannut, seisoo istuttamani tammen varjossa ihaillen sen upeaa valoisuutta ja harmoniaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tammessa on sitä jotain!

Nicke Lignell

Lisätietoja: www.rosendalstradgard.se
Nicke Lignell - nayttelija kirjoittaa kolumnia omakotiasumisestaNicke Lignell

Ikä: 46 vuotta
Asuu: Omakotitalossa Sipoossa
Perhe: Vaimo, viisi lasta ja Vera-koira
Ammatti: Näyttelijä/viihteen seka työmies
Vapaa-aikana: Nauttii perhe-elämästä, nikkaroimisesta, tenniksestä, biljardista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU