Ruusujen lisääminen

Piha

Ruusuja voi lisätä monella tavalla. Lue tästä kuinka lisääminen tapahtuu.

Voiko ruusuja jakaa? Haluaisin pihalleni lempiruusuani lapsuudenkodista.

Juurivesoja kasvattavista pensasruusuista voit irrottaa uuden alun kaivamalla vesan maasta lapiolla. Sen sijaan niukasti vesoja tekeviin pensaisiin ei pidä lapiolla kajota, vaan niistä kannattaa ottaa pistokkaita.

 

Tarhakurtturuusu ’Agnes’ avaa tuoksuvat, kerrannaiset kukkansa kesäkuun lopussa.

Milloin pistokkaat otetaan ja mitä niille tehdään?

Ota puutumattomat pistokkaat keskikesällä juuri ennen kukintaa tai kukinnan aikana. Pistokkaaksi riittää pari lehteä sisältävä verson pätkä. Juurrutusalustaksi sopii ilmava turpeen ja hiekan seos. Pehmeistä nuorista versoista otetut kesäpistokkaat nuokahtavat helposti, joten suihkuta ahkerasti ja pidä muovin suojassa kosteuden säilyttämiseksi. Juurtuminen kestää ainakin 3–4 viikkoa.

Vaihtoehtoisesti voit ottaa puutuneita pistokkaita ruusujen ollessa levossa talvella. Leikkaa pistokkaat pensaista ennen kovien pakkasten tuloa ja säilytä ne kellarissa tai jääkaapissa kosteaan turpeeseen pakattuina. Pistä ne ruukkuun maalis–huhtikuussa tai suoraan ulos toukokuussa. Suojaa pistokkaat muovilla, vaikka talvipistokkaat eivät haihdutakaan kesäpistokkaiden tavoin.

 


Bourbonruusu ’Great Western’ kukkii heinäkuussa. Laajat, maljamaiset kukat tuoksuvat houkuttavasti. Pensas pärjää ainoastaan I-vyöhykkeellä.

Kannattaako kylväminen?

Kylväminen on helppo lisäystapa, mutta jälkeläisistä ei välttämättä tule emokasvin kaltaisia. Lajikeaitous säilyy vain kasvullisesti eli kasvia versoista lisäämällä – siemenissähän yhdistyvät sekä emi- että hedekasvin geeniperimät. Siemenistä voit kuitenkin lisätä esimerkiksi luonnonruusuja, sillä niiden jälkeläiset ovat mitä todennäköisimmin emonkasvin kaltaisia. Sen sijaan pitkälle jalostettujen, kerrannaisten ruusujen jälkeläisissä vaihtelu on suurta. 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.