MAINOS

Ruusunmarja on terveyspommi, kypsytä tomaatit sisällä

Piha

Ruusunmarjoista saa tehtyä vaikka mitä ihania terveysherkkuja, kunhan poimit ne täysin kypsinä. Hiukan raa’at tomaatit on sen sijaan helppo kypsyttää sisällä. Lue myös, miten porkkanat säilyvät talven yli nahistumatta ja miten pääset banaanikärpäsistä eroon. 

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ruusunmarjat talteen

Ruusunmarjatkin alkavat hiljalleen valmistua. Ne kannattaa kerätä vasta täysin kypsinä –vaikka pakkanen olisi niitä jo hiukan nipistänytkin, se ei haittaa. Ruusunmarja on liian vähän käytetty ja arvostettu marja, vaikka se on ihan mielettömän hyvä vitamiinipommi ja siitä saa vaikka mitä terveysherkkua helposti. Esimerkiksi appelsiinissa on C-vitamiinia noin 54 mg/  100 g, kun ruusunmarjoissa sitä on noin 1 100–2 000 mg / 100 g. Ruusunmarjojen käyttövinkkejä löydät täältä >

tomatoes-1581204_1920

Tomaatit sisälle kypsymään

Ilmat muuttuvat hiljalleen sen verran viileiksi, että tomaatit eivät tahdo kypsyä enää kunnolla. Hiukan vielä raa’at, jopa ihan vihreätkin tomaatit olen kypsyttänyt sisällä. Olen levittänyt ne sanomalehden päälle pimeään ja lämpöiseen paikkaan kypsymään. Viikossa tai parissa ne kypsyvät hyvin ja makukin on mitä parhain. Saman tempun voi tehdä myös esim. paprikoille.

Kypsymään tuotujen tomaattien kanssa samalle ”pellille” laitan vielä yleensä omenan tai banaanin, niin tomaatit kypsyvät vieläkin paremmin ja nopeammin. Hedelmistä erittyvä etyleeni nopeuttaa kypsymistä yllättävän paljon.

Banaanikärpäsistä eroon helposti

Pienet banaanikärpäset ovat sitten ärsyttäviä, mutta niistä eroon pääsy on helppoa. Balsamicoa tai viinietikkaa ja pikkuisen askartelua on minusta paras ase niitä vastaan. Lorauta balsamicoa tai viinietikkaa lasin pohjalle, lisää vähän vettä ja pari tippaa astianpesuainetta sekä lohko tomaattia, banaania tai vaikkapa omenaa. Kiristä lasin päälle kelmu ja töki siihen hammastikulla reikiä – ja siellä pikkukärpäset ovat ansassa! Astianpesuaineen idea on pehmentää nesteen pintajännitystä sen verran, että kärpäset hukkuvat nesteeseen.

carrot-1521709_1920

Porkkanat ylös ja säilöön

Porkkanat alkavat näyttää siltä, että ne voisi kohta nostaa ylös ja laittaa kellariin säilöön. Vanha konsti toimii hyvin eli laita muoviseen sipulilaatikkoon lannoittamatonta ja kalkitsematonta turvetta ja peitä porkkanat sinne. Turve pitää kosteuden hyvänä, ja porkkanat säilyvät siellä nahistumatta hyvin koko talven. Keväällä turpeen voi levittää joko happamassa viihtyvien kasvien (mustikat, rodot jne.) juurille tai sitten siihen voi sekoittaa hiukan kalkkia ja levittää kukkapenkkeihin.

Ilmat viilenivät, nyt voi istuttaa

Viime viikolla kehotin odottelemaan ilmojen viilentymistä, ennen kuin aloitetaan kukkasipulien istuttamiset. Nyt ilmat viilenivät kuitenkin niin nopeasti (etenkin öisin), että maa alkaa olla jäähtynyt alle 10 asteen ja istuttaminen on turvallista. Joten nyt vain kevään kukkaloistoa istuttelemaan ja nauttimaan iloisesta puuhastelusta pihalla. Mikäli kaipaat inspiraatiota ja uutta väriä pihaasi, vaikkapa Suomi 100 -vuoden kunniaksi, niin muun muassaloistavat siniset ja valkoiset kukat löydät täältä >

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kukkasipuleiden istutus kukkasipuli kukkasipulien istutus porkkana ruusunmarja tomaatin kasvatus tomaatit tomaatti


Lisää samasta aiheesta