MAINOS

Ryhmäkorjaus vähentää korjausrakentamisen riskejä ja tuo säästöjä

Talo

Viisas taloyhtiö toteuttaa korjaushankkeensa yhdessä lähitalojen kanssa. Ryhmäkorjaus voi tuottaa taloyhtiöille jopa yli 10 prosentin säästön.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

”Ryhmäkorjaus ei kuitenkaan rajoita taloyhtiön itsenäistä päätöksentekoa. Kukin taloyhtiö päättää yhtiökokouksessaan omasta korjaushankkeestaan ja jokainen taloyhtiö tekee itsenäisesti sopimuksen suunnittelijoiden ja valittujen urakoitsijoiden kanssa”, kertoi Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Korjaushanke haltuun –seminaarissa Porvoossa keskiviikkona.

Ryhmässä toimiminen vahvistaa taloyhtiöiden asemaa tilaajina, kun ne pystyvät yhdessä saamaan korjaushankkeisiinsa mahdollisimman hyvät tekijät. Suunnittelijat ja urakoitsijat osoittavat isompiin hankkeisiin parhaita osaajiaan.

Ryhmäkorjaus tuo myös pienelle taloyhtiölle säästöjä ja järkeviä urakkatarjouksia

”Säästöjä tuovat myös esimerkiksi yhteistilaukset, suunnittelu- ja rakennuttamiskustannukset ja työmaiden sarjatuotanto. Ryhmäkorjaushankkeissa riskit, häiriöt ja yllätykset pienenevät, kun yhtiöt palkkaavat ammattilaisen projektin johtoon”, kertoi Talokeskus Yhtiöiden operatiivinen johtaja Harri Mäkinen.

Ryhmäkorjaukseen soveltuvat parhaiten saman ikäiset, rakennustavaltaan saman tyyppiset taloyhtiöt, jotka sijaitsevat lähellä toisiaan. Nyt korjataan Suomeen vuosina 1960 ̶ 1990 aluerakentamisella nousseita lähiöitä. Niiden taloja peruskorjataan 2010 ̶ 2030. Ryhmäkorjaaminen on siihen yksi malli.

Eniten hyötyä ryhmäkorjaamisesta saavutetaan saman ikäkauden taloissa

Niissä on samankaltaisia rakenteita ja tehdään esimerkiksi putki- tai julkisivuremontti osin tai kokonaan yhdessä.

Aloitteen ryhmäkorjauksesta voi tehdä esimerkiksi yksittäisen taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä, joka keskustelee asiasta ensin omassa taloyhtiössä sekä ottaa sen jälkeen yhteyttä muiden taloyhtiöiden edustajiin käynnistäen keskustelun esimerkiksi julkisivu-, hissi- tai putkiremontista.

Porvoon Näsin alueen ryhmäkorjaushanke loppusuoralla

Porvoossa pyörineen, mittavan ryhmäkorjaushankkeen urakat on määrä vastaanottaa tammikuun lopulla. Näsin hankkeessa on ollut mukana kolme taloyhtiötä, joissa on yhteensä 15 rakennusta, 47 rappua ja 640 asuntoa. Talot on rakennettu vuosina 1967-75.

”Yhteentoista 4-kerroksiseen taloon on yhteishankintana tehty hissitornielementit rungon ulkopuolelle. Lisäksi uusittiin kaikki 9-kerroksisten talojen hissit. Käytännössä putkiremontti ja hissien ryhmäkorjaushanke ovat päättyneet ja vesikatto sekä lämmöntalteenottourakat valmistumassa”, Mäkinen kertoi.

Hankkeessa piti panostaa asukasviestintään, jonka toteuttamiseen taloyhtiöt halusivat ammattilaisen. Osakkaat ja asukkaat saivat alusta alkaen luotettavaa tietoa hankkeen vaikutuksista asumiseen ja osakkaiden kukkaroon.

Kiinteistöliiton korjaushanke haltuun -kiertue on käynnissä kevääseen 2015

ryhmäkorjaus

Aloitteen ryhmäkorjauksesta voi tehdä esimerkiksi yksittäisen taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä.

Kiinteistöliiton jäsenyhdistyksineen ja yhteistyökumppaneineen järjestämä Korjaushanke haltuun -kiertue sisältää seminaariohjelman lisäksi yritysten näyttelyalueen. Seminaaripäivän ohjelma jakaantuu kahteen osaan: ammattilaisiltapäivään ja taloyhtiöiden hallituksille suunnattuun iltatilaisuuteen. Näyttely tarjoaa lisätietoa erilaisista korjaushankkeista, ratkaisuista ja materiaaleista sekä muista asuintalon korjaushankkeisiin liittyvistä asioista.

Lisätietoa koulutusilloista

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

korjausrakentaminen rivitalo ryhmäkorjaus taloyhtiö