Saako suksivoidetta viedä lentokoneeseen?

Sisustus
Lumivyöryreppu, suksivoiteet ja säilykkeet. Kaikki esineitä, joiden kuljettaminen lentokoneessa voi mietityttää tottunuttakin matkustajaa. Lue toimintaohjeet!

Finavian nettipelissä matkustajat voivat testata, ovatko turvatarkastusfaktat hallussa. Mitä voi ottaa mukaan matkustamoon? Mitä pitää pakata ruumaan? Mikä on kiellettyä?

Opettavainen ja leikkimielinen peli antaa tärkeää tietoa myös Finavialle siitä, millaista informaatiota matkustajilta vielä uupuu. Nettipelaajista esimerkiksi vain noin kolmannes osaa pakata lumivyörypakkauksen oikein lentomatkalle.

Ohjeita muutamien visaisempien tavaroiden pakkaamiseksi

Mikä on nestettä?

Pakasteet ja säilykkeet luokitellaan useimmiten nesteiksi, joten ne kannattaa aina pakata ruumamatkatavaraan. Tällaisia ovat myös hillot, rahkat, kermavaahdot ja täytekakut.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Kätevänä nyrkkisääntönä voidaan pitää aineen levittyvyyttä. Jos tuotetta voi levittää veitsellä, luokitellaan se nesteeksi, Amnell sanoo.

Hiihtovarusteet

Hiihtovarusteiden kanssa on syytä olla tarkkana. Suksivoiteiden poistoaineet, fluoripitoiset suksivoiteet ja lämmittimet ovat esineitä, joita ei saa ottaa lentokoneeseen lainkaan. Ne kannattaa hankkia vasta perillä matkakohteessa.

Lumivyörypakkaus

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Matkustaja voi viedä lentokoneeseen yhden lumivyörypelastuspakkauksen joko käsimatkatavarana tai ruumassa. Edellytyksenä on, että pakkauksen turvatyynyt on varustettu paineentasausventtiilein ja että laukaisulaite sisältää vain sallitun määrän kaasua ja räjähdettä, sanoo Finavian turva-asiantuntija Jari Amnell.

Amnell korostaa, että laukaisulaitteen sallitut kaasu- ja räjähdemäärät ja pelastusrepun yksityiskohtaiset pakkausohjeet pitää tarkistaa esimerkiksi Trafin internetsivuilta. Lisäksi matkustajan on aina pyydettävä lentoyhtiöltä lupa pakkauksen kuljettamiseen matkan varausvaiheessa tai viimeistään lähtöselvityksessä,

Muut tutut tavarat turvatarkastuksessa

  • Kävelysauvat kuuluvat ruumaan menevään matkatavaraan.
  • Hiuskihartimet ja hiustenkuivaajat voi halutessaan kuljettaa myös käsimatkatavaroissa.
  • Rakettien, tähtisadetikkujen ja kaikkien muidenkin ilotulitteiden kuljettaminen lentokoneessa on kielletty kokonaan.

Turvatarkastustietämyksen voi käydä testaamassa osoitteessa: www.finavia.fi/fi/lentomatka/lentoasemalla/turvatarkastus/turvatarkastuspeli/

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Finavian nettisivuilta saa lentomatkustajan pakkausohjeita

Sivuilla on myös ”Mitä mukaan lennolle” -palvelu, johon voi syöttää hakusanan ja selvittää kyseisen aineen tai esineen pakkausohjeet ja rajoitukset. Ohjeisiin ja hakupalveluun pääsee jokaisen lentoaseman kotisivulta Lähden-linkistä. Sivu löytyy myös osoitteesta: http://www.finavia.fi/fi/lentomatka/ennen-matkaa/

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU