MAINOS

Saaristomökin viihtyisä terassi

Piha

Saaristomökin rantasaunan yhteyteen haluttiin rakentaa terassi, josta voi ihailla merimaisemaa. Järkevät materiaalivalinnat helpottavat rakennustarvikkeiden kuljettamista ja pitävät terassin pitkään näyttävänä ankarissakin sääolosuhteissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

↑ Terassi toi kesämökille kaivattua lisätilaa saunan jälkeiseen oleskeluun. Lujitemuovisessa kylpyaltaassa istuskellen voi nauttia merinäkymästä koko mökkikauden. Merellistä tunnelmaa luo tyylikäs köysisidottu puutuoli. Molemmat on hankittu Suomen Hyvän Kaupan Paikasta. 

Rakentaminen on aina haastavaa, mutta erityisen haastavaa on rakentaa saareen. Siuntion saaristossa sijaitsevalle mökille haluttiin tehdä rantasaunan läheisyyteen terassi, josta voi katsella merielämää lintuineen ja ohikulkevine veneilijöineen. Rakentaminen alkoi vuoden 2014 toukokuussa, joten rakennusmateriaalit oli kuljetettava saareen vesiteitse. Kaikki tarvikkeet kuljetettiin mökkinaapurin lautalla saaren rantaan. Kantamisurakkaa riitti, sillä rakennusmateriaalit oli vielä kannettava rannasta ylemmäs rantasaunan läheisyyteen.

Helppohoitoinen ja kestävä komposiitti

Saaristomökin omistaja valitsi 50-neliöisen terassin materiaaliksi komposiitin perinteisen kestopuun sijasta. Terassimateriaalia valitessa kannattaa huomioida rakennettu ympäristö, sillä esimerkiksi perinteiseen maisemaan ei välttämättä moderni materiaali sovi. Miljööseen ja värimaailmaan kiinnitettiin nytkin huomiota: Lunawoodin komposiitin harmaa väri sointui täydellisesti saunamökkiin.

Komposiitin helppohoitoisuus oli toinen tärkeä valintakriteeri. Keväisin saariston mökkikauden alkaessa terassi on käyttövalmis painepesuripesun jälkeen eikä vuosittaista pintakäsittelyä tarvita. Saaristossa sijaitsevan terassin tulee kestää vaativia olosuhteita, joten kestävä komposiitti oli senkin vuoksi hyvä valinta. Koska komposiitti ei ime vettä tai halkeile kuin puu, se pysyy pitkään hyväkuntoisena ja pitää muotonsa.

Lisäetuna komposiitissa on sen ekologisuus: terassin rakentamisessa käytettyjen komposiittien pääraaka-aineena on muovipolymeerin lisäksi lämpöpuun valmistuksessa sivutuotteena syntyvä lämpökuitu, joten komposiitin puumateriaali on täysin kierrätettyä.

Perustus ruuvipaaluilla

Terassin perustusmenetelmäksi valittiin maahan kierrettävät Paalupisteen ruuvipaalut, jotka on nopea ja vaivaton asentaa. Paalut eivät paina juuri mitään esimerkiksi harkkoperustukseen verrattuna, joten niiden kuljettaminen saareen oli suhteellisen vaivatonta.

Terassin tarvittiin yhteensä 16 kappaletta 1,2-metrisiä CE-hyväksyttyjä koneasennettavia ruuvipaaluja. Paalut ruuvattiin päivässä paikalleen kahden miehen voimin. Paalujen ruuvaamisen jälkeen terassipohjan päälle laitettiin suojakangas, jotta pohja pysyy ilman aluskasvillisuutta. Terassin puinen runko tehtiin kestopuisista kakkosneloslankuista (48 mm x 98 mm).

Ruuvipaaluperustus on nopea perustusmenetelmä eikä kaivuu- tai eristytöitä tarvita.

Suojakangas ehkäisee aluskasvillisuuden tunkeutumisen terassilautojen läpi.

Puinen runko lepää ruuvipaaluperustuksen päällä.

Teräksinen ruuvipaalu ja kestopuinen lankku ovat tukevaa tekoa.

Huomioi lämpölaajeneminen

Vähitellen terassi alkoi hahmottua upeaksi oleskelupaikaksi, kun rungon päälle asennettiin komposiittilaudat. Komposiittia voi työstää samoilla välineillä kuin tavallista puuta, mutta koska komposiitti murtuu puuta helpommin, on työkalujen oltava teräviä. Asennuksessa käytettiin terassilautojen kiinnittämiseen suunniteltuja kiinnikkeitä, jotka sallivat komposiitin laajenemisen ja kutistumisen lämpötilan ja kosteuden muutosten mukaan.

Terassin kaiteista haluttiin samannäköiset kuin päämökin kaiteet ylempänä tontilla. Kaiteiden yhdennäköisyys erottuu selkeästi rannalta katsottaessa. Lisää harmoniaa mökkimaisemaan tuotiin siniharmaalla puunsuojamaalilla, jolla puiset kaiteet viimeisteltiin.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

komposiitti mökkiterassi ruuvipaalu ruuvipaaluperustus terassi terassin perustus


Lisää samasta aiheesta