MAINOS

Sähkökiuas rätisee ja kipinöi – kyteekö saunassasi paloriski?

Kylpyhuone

Rikkoutunut sähkökiuas on aiheuttanut monessa kodissa viime vuosina tulipalon tai palovaaran. Useimmiten syynä on ollut rikkoutunut vastus.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Saunaa lämmittäessä kuuluu kova pamaus. Kesken saunomisen sähkökiuas alkaa rätistä ja yhtäkkiä näkyy liekkejä. Kesken löylynheiton kiuas alkaa käryttää ja heittää kipinöitä.

Monessa kodissa on sattunut jokin edellisen kaltaisista vakavista vaaratilanteista. ”Koti- ja kiinteistövakuutuksistamme on korvattu vuosina 2019–2020 ainakin parisen sataa vahinkoa, jotka liittyvät sähkökiukaan palamiseen tai kipinöintiin. Kiuas on voinut esimerkiksi alkaa savuttaa, kipinöidä tai leimahtaa ja siten aiheuttaa palovaaran. Useimmin tilanteista on selvitty säikähdyksellä tai pienillä savu- tai palovahingoilla”, LähiTapiolan tiedotteessa kerrotaan.

Jos kiukaan kärähtäessä ympärillä on jotain syttyvää materiaalia, tuli voi levitä ja palolla olla tuhoisia seurauksia. Vahinkoilmoituksista käy ilmi, että joskus kiukaasta on noussut esimerkiksi suuri valokaari tai liekit ovat lyöneet ylä- ja alasuuntaan, kertoo LähiTapiolan projektijohtaja, paloinsinööri Antti Määttänen.

Pelastustoimen tietoon tulee vuosittain noin 400 saunapaloa, mutta tällaiset kiukaiden rikkoutumisesta aiheutuvat vaaratilanteet eivät välttämättä näy pelastuslaitoksille.

– Jos tuli ei leviä rakenteisiin, ihmiset eivät useinkaan hälytä palokuntaa. Sähkölaitteisiin ja teknisiin vikoihin liittyvät riskit on kuitenkin hyvä tiedostaa, sanoo Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Timo Kouki. Hän on hiljattain perehtynyt saunapaloihin valtakunnallisessa teematutkimuksessa.

Sähkökiuas ja kellertävät lauteet

Sähkökiuasta pitäisi huoltaa säännöllisesti ja kivetkin vaihtaa kiuasvalmistajan ohjeiden mukaan. Tärkeää on, että metalliset sähkövastukset eivät ole paljaana.

Vastus voi mennä rikki tai aiheuttaa oikosulun

Sähkökiuas on laite, joka kuluu käytössä.

– Kannattaa siis aika-ajoin tarkistaa, että kiuas lämpenee, kuten sen on tarkoitus. Varmistaisin myös aina, että kiuas on saunomisen jälkeen mennyt pois päältä, sanoo Määttänen.

Yleisimmin sähkökiukaista aiheutuvat vaaratilanteet syntyvät vastusten rikkoutuessa. Sähkövastus on kiukaan osa, joka luo saunaan lämmön: se kuumenee ja lämmittää ympärillä olevat kivet.

Vaaratilanteita voi syntyä, jos

  • vastusten metalli heikkenee
  • kiuaskivet eivät peitä vastuksia
  • vastuksille heitetään suoraan kylmää vettä
  • kivet pääsevät liikkumaan tai murenevat
  • termostaattiin ja kellokytkimeen tulee vika.

Älä heitä vettä sähisevään kiukaaseen

Jos sähkökiuas yhtäkkiä alkaa sähistä, kipinöidä tai esimerkiksi lyödä liekkiä, sille ei saa heittää vettä.

– Koska kyse on sähkölaitteesta, vesi voi aiheuttaa oikosulun. Pahimmillaan vesi voi myös johtaa sähköä, palotarkastaja Kouki selittää.

Toimi näin, jos sähkökiuas sähisee

  • Kytke sulake pois päältä – vastuksen palo yleensä loppuu.
  • Katkaise kiukaasta virta.
  • Kun virta on pois, mahdollisen palon sammuttamiseen voi käyttää vettä tai sammutuspeitettä.
Sähkökiuas ja vaaleaa puuta saunan lauteissa

Saunaa pitäisi käyttää vain saunomiseen, eikä esimerkiksi pyykkien kuivatuspaikkana, tai sitten kytkeä sähkökiuas pois virrasta.

Sauna ei ole varasto

Aina kun laittaa saunan päälle, kannattaa varmistaa, ettei kiukaan päällä tai sen lähellä ole mitään ylimääräistä.

– Lapset saattavat tuoda saunaan leluja tai saunan lämmittäjältä voi unohtua kiukaan päälle vaikka puhelin, Määttänen sanoo.

– Jos palo taas alkaa kiukaan viasta, tuli voi levitä, jos tilassa esimerkiksi kuivataan vaatteita tai lähellä kaiteella on pyyhe. Myös muovinen sanko tai matto voi syttyä palamaan.

Erityisen tarkkana saunaa lämmittäessä kannattaa olla, jos sen tekee etätoiminnolla, kuten puhelimen kautta. Etenkään silloin löylyhuoneessa ei kannata pitää mitään ylimääräistä.

Jos sähkösaunaa ei käytetä saunomiseen vaan esimerkiksi varastona, koko kiuas kannattaa kytkeä irti sähköverkosta vahinkojen välttämiseksi.

Sähkökiuas kaipaa säännöllistä huoltoa

Kiuasta kannattaa huoltaa säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaan. Kiuaskivet suositellaan esimerkiksi vaihtamaan tietyin aikavälein tai käyttömäärän mukaan.

Kun kiviä asettelee kiukaaseen, kannattaa varoa kolhimasta vastuksia. Kiviä tulisi myös olla sen verran, ettei löylyvesi tipu suoraan vastusten päälle. Vastusten vaihtaminen ja myös muut sähkökorjaus- tai muutostyöt kannattaa aina jättää ammattilaiselle, Kouki suosittelee.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös: Kodeissa syttyy vuosittain lähes 3000 tulipaloa – tunnetko kotisi vaaranpaikat?

Näin vältät sähköstä johtuvan tulipalon

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kiuas kiukaan sähkövastus löyly sauna saunapalo sähkökiuas sähkövastus tulipalo saunassa