MAINOS

Sähkökiukaat kehittyvät suurin harppauksin – Asiantuntija paljastaa kiuastrendit

Kylpyhuone

Lue mikä on tällä hetkellä kuuminta hottia sähkökiukaiden maailmassa. Haastattelimme Harvian kiuasasiantuntijaa Jussi Valkosta, joka kertoi uusimmista kiuastrendeistä, kiukaiden tehosta ja energiansäästöstä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Pärjäävätkö sähkökiukaat puukiukaille?

Suomela: – Millaisia uusia ominaisuuksia sähkökiukaisiin on viime aikoina kehitetty?

Jussi Valkonen: – Ohjauskeskukset ja -paneelit kehittyvät jatkuvasti. Niillä voidaan tarvittaessa ohjata myös saunan valaistusta ja muita toimintoja, kuten tuuletinta. Keski-Euroopassa suositut Combi-kiukaat eli höyrystimen ja kiukaan yhdistelmät ovat nostamassa suosiotaan myös kotimaassa. Kiukaiden muodoissa ja väreissä valinnanvara on lisääntynyt. Esimerkiksi meidän mallistostamme Harvia Globe on pallon muotoinen ja sen voi asentaa jalustalle, seinään tai jopa ripustaa ketjujen varassa kattoon. Vaaleat sävyt ovat nyt trendikkäitä myös saunoissa – myös kiukaita saa valkoisina.


Kuva: Harvia Globe

Suomela: – Vertailukohtana on usein puukiuas. Mitkä asiat sähkökiukaan käytössä ja uusissa ominaisuuksissa ovat merkittäviä, jotta sähkösaunassa päästäisiin lähemmäksi puukiukaan tunnelmaa?

JV: – Monet tosiaan arvostavat puulämmitteistä saunaa enemmän kuin sähkölämmitteistä. Syynä saattaa olla saunan ilmanvaihto: erityisesti mökki- ja rantasaunat ovat usein tilavia, eivätkä niiden seinät ja ikkunat ole erityisen tiiviitä. Tällöin ilmaa riittää saunojille runsaasti. Hyvä puulämmitteinen kiuas myös kierrättää ilmaa saunassa tehokkaasti. Ilmanvaihdon suunnittelu kannattaa kuitenkin tehdä huolella niin puu- kuin sähkölämmitteiseenkin saunaan. Puulämmitteisen saunan fiiliksen voi saada aikaan myös sähkölämmitteisessä saunassa; eiväthän kivet tiedä, millä ne on lämmitetty. Oikein tehty ilmanvaihto, oikein valittu kiuasteho ja hyvin suunniteltu kiuas auttavat tässä.

Kiukaiden teho, energiansäästö ja käyttökytkimet

Suomela: – Mitä uutta on kehitetty energian säästämiseksi?

JV: – Suuret lasipinnat ovat suosiossa saunoissa, mikä lisää kiuastehon tarvetta – tämä trendi näyttäisi siis olevan vastakkaiseen suuntaan. Lämpö ei kuitenkaan häviä minnekään, vaan siirtyy mm. pesuhuoneen puolelle ja nykyaikainen talotekniikka lämmön talteenotolla kerää sitä uudelleenkäytettäväksi koko talon lämmityksessä. Varaava kiuas voi olla hyvinkin energiatehokas erityisesti paljon saunovissa perheissä. Kiuas myös toimii saunatilan lämpöpatterina silloinkin, kun se on valmiustilassa.

Suomela: – Kiukaiden tehot vaihtelevat suuresti. Kuinka kiukaan teho mitoitetaan oikein?

JV: – Kiuasteho on tärkeää mitoittaa oikein. Alitehoinen kiuas joutuu työskentelemään kovemmin kuin mihin se on suunniteltu, mikä lyhentää vastusten käyttöikää. Saunojakaan ei ole tyytyväinen: saunan lämpenemiseen kuluu tarpeettoman pitkä aika, ja löylynheitto jäähdyttää kiuaskivet nopeasti. Ylitehoinen kiuas puolestaan kuumentaa saunan ilman nopeasti, mutta kivet eivät ehdi lämmetä tarpeeksi.

Jos valitset ulkoisella anturilla varustetun kiukaan, huolehdi, että anturi tulee kiinnitetyksi ohjeissa määrättyyn paikkaan. Anturin väärällä sijainnilla saattaa olla samanlaisia vaikutuksia kiukaan toimintaan kuin väärin mitoitetulla teholla. Esimerkiksi Harvian nettisivuilla on lisää tietoa kiuastehon mitoittamisesta sekä kätevä kiuasteholaskuri.

Suomela: – Mitä eroa on erillisellä ohjauspaneelilla ja mekaanisella ohjauksella ja millaiseen käyttöön niitä voi suositella?

JV: – Meidän valmistamissamme kiukaissa on käytössä kolme ohjaustapaa: mekaaninen ohjaus, erillinen ohjauspaneeli ja ohjauskeskus. Mekaanisen ohjauksen (kierrettävä kellokytkin ja termostaatti) etuina ovat edullisuus ja tietynlainen selkeys niille, jotka ovat niihin tottuneet. Mekaanisella ohjauksella varustettuja kiuasmalleja ei yleensä voi upottaa lauteisiin, sillä käyttökytkimet jäävät tällöin hankalaan paikkaan.

Erillinen, kiukaan mukana toimitettava ohjauspaneeli on roiskevesitiivis ja se voidaan sijoittaa joko saunaan tai sen ulkopuolelle, vapaasti valittavaan paikkaan. Jos mukana toimitetun kaapelin pituus (3 metriä) ei riitä, pidempiä kaapeleita on saatavissa lisävarusteena. Tällainen kiuas, kuten meidän mallistomme Harvia Kivi, on ihanteellinen laudeupotuksiin.

Ohjauskeskus on laite, josta sekä ohjataan kiuasta että syötetään sen tarvitsema sähkövirta. Edullisimmissa ohjauskeskuksissa tehokomponentit ja säätimet ovat samassa kotelossa, mutta kehittyneemmissä malleissa, kuten Harvia Griffin –ohjauskeskusperheessä on erillinen, pieni ja selkeä ohjauspaneeli, jonka voi sijoittaa käytön kannalta parhaaseen paikkaan. Ohjauskeskuksen pariksi tulee valita kiuasmalli, jossa ei ole ohjauslaitteita lainkaan, koska ohjauskeskus hoitaa niiden tehtävät. Järeämmät kiukaat tarvitsevat ohjauskeskuksen. Myös kaikki Combi-kiukaat toimivat ohjauskeskuksen kautta.

Sähkökiukaan huolto

harvia CilindroSuomela: Millaista huoltoa sähkökiukaan käyttö edellyttää?

JV: – Kivitilan tarkistaminen on tärkein huoltotoimenpide. Ajan mittaan kivet murenevat ja tukkivat ilmankiertoa kiukaassa. Tämä korostuu perinteisissä seinäkiukaissa, vaipaltaan avoimet kiukaat eivät tukkeudu samalla tavoin. Avoimissa kiukaissa puolestaan tulee tarkistaa, etteivät kivet painuessaan paljasta vastuksia – paljas vastus voi ylikuumentaa ympäröiviä seiniä tai lauteita. Tarkistuksen yhteydessä kivitilasta tulee poistaa kivenmurut ja pieniksi murentuneet kivet ja vaihtaa ne uusiin. Ehjiä kiviä ei tarvitse vaihtaa. Tarkistusväli riippuu kiukaan käyttökertojen määrästä, kerran tai pari vuodessa usein riittää.

 

 Suuren kivimäärän kiukaat

Suomela: – Suuren kivimäärän kiukaat ovat tällä hetkellä trendikkäitä. Mitkä ovat tällaisen kiukaan hyödyt verrattuna tavanomaiseen?

JV: – Suuri kivimäärä on nyt suosiossa, koska kiuas antaa hyvin löylyä matalammassakin lämpötilassa – tällöin löylyt ovat pehmeät ja kosteat. Kiukaissa, joissa kiviä on vähän, joudutaan niitä pitämään kuumempina, jotta kiukaalle heitetty vesi höyrystyy hyvin. Pilarimallisissa suuren kivimäärän kiukaissa löylyä voidaan lisäksi säädellä heittokohdan mukaan: pilarin kyljestä saa pehmeät löylyt, suoraan päältä napakammat. Suuri kivipinta on myös komean näköinen ja tietysti kiukaan muotoilulla on vaikutusta.

Suomela: – Millaiseen saunaan ja saunomiseen suuren kivitilan kiuas sopii parhaiten?

JV: – Käyttöominaisuuksien lisäksi pilari- ja pallomalliset kiukaat tarjoavat visuaalisuutta ja asennusvaihtoehtoja, jotka eivät ennen olleet mahdollisia. Nykyisin saunojen sisustamiseen panostetaan paljon.

Suomela: – Onko jotain erityistä, mitä pitää ottaa huomioon valitessaan kiukaan, jossa on suuri kivimassa

JV: – Suuren kivimassan kiukaat ovat enimmäkseen vapaasti sijoitettavaa mallia, joten suojakaide on usein hyödyllinen tai jopa vaadittava varuste. Esimerkiksi Harvia Kivi -kiukaalle on useita suojakaidevaihtoehtoja. Harvia Globe -pallokiukaan voi myös varustaa tyyliin sopivalla puukaiteella. Jos pilarimallinen kiuas upotetaan lauteisiin, kannattaa upotusaukon viimeistelyyn valita lisävarusteena saatava upotuskaulus.

Suomela: – Onko energian kulutus tai lämmitysaika suurempi, kun kivimäärä on suuri? Varaako kivimassa lämpöä pitkään jotta esim. voisi katkaista virran aiemmin?

JV: – Lämpöenergiaa varastoituu suureen kivimäärään tavallista enemmän, joten lämmittäminen kestää hieman tavanomaista kauemmin, kiuastehosta ja saunan koosta riippuen. Lämpö myös säilyy kivissä pidempään kiukaan sammuttamisen jälkeen. Virran voi katkaista jo ennen saunomisen lopettamista, mutta tällöin on huolehdittava, että kiuas varmasti jää kuivaksi saunomisen päätyttyä. Lämpötilan ylläpito ei vaadi kuin murto-osan esilämmitykseen tarvittavasta energiasta, joten hyöty virrankatkaisusta etukäteen saattaa jäädä vähäiseksi. Tyypillisesti kiukaan kiviin varastoitunut lämpö riittää hyvin kuivattamaan saunatilan saunomisen jälkeen.

Energiankulutusta tarkasteltaessa on muistettava, että kiuasta käytetään ajallisesti kovin vähän verrattuna kodinkoneisiin yleisesti. Lisäksi suuri osa lämmöstä saadaan nykyaikaisella talotekniikalla talteen. Eikä sovi unohtaa, että saunomisen tarkoitus on ladata saunojan omia energiavarastoja ja auttaa palautumaan arjen rasituksista.

Tulevat kiuastrendit

Suomela: – Millaisia sähkökiuastrendejä on näköpiirissä?

JV: – Kiukaiden muodot ja värit korostuvat, ohjauskeskukset ja ohjaustavat kehittyvät entisestään. Myös Keski-Euroopassa suositut Combi-kiukaat eli höyrystimen ja kiukaan yhdistelmät kasvattavat suosiotaan. Suuri trendi liittyy tulevaisuudessa myös saunan kokonaisvaltaiseen sisustukseen. Tämä näkyy erityisesti kiukaan ja muun saunasisustuksen tyylien yhtenäistymisessä.

 

Artikkelin asiantuntijana haastateltiin Jussi Valkosta Harvia Oy.stä

Lisätietoja: www.harvia.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

sähkökiuas