MAINOS

Sähkölämmittäjä, sapettaako sähkölasku?

Talo

Käytä älyä ja säästä jopa 40 % sähkölämmityksen kuluissa. Yhä useampi sähkölämmittäjä hyödyntää tekoälyä kulutuksen pienentämiseen kyllästyttyään korkeisiin sähkölaskuihin.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lämmitys on sähkölämmitteisen kodin suurin yksittäinen energiasyöppö. Älykäs lämmityksen ohjaus on keskeisin keino parantaa kodin energiatehokkuutta. Internet-pohjainen ratkaisu päivittää vanhankin omakotitalon, rivitalohuoneiston ja jopa kesämökin lämmitysjärjestelmän hetkessä energiatehokkaaksi.

Säädä sähkölasku pienemmäksi

Taloudelliset huonelämpötilat säästävät kustannuksia, parantavat asumismukavuutta ja ovat parasta ympäristölle. Motivan suosittelema lämpötila kodin oleskelutiloissa on 20–21 °C ja makuuhuoneissa 18–20 °C. Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella laskee lämmityskuluja 5 %.  Aktiivisella optimoinnilla voi säästää huomattavasti enemmän – jopa 40 %.

Kun puhutaan viihtyvyydestä, yksilöllisillä tuntemuksilla on kuitenkin iso merkitys. Jokainen haluaa, että omassa kodissa on juuri itselle sopivan lämmintä, onpa se sitten enemmän tai vähemmän kuin suositus. Mutta entä jos vilukissan kotona on kaikissa huoneissa jatkuvasti 23 °C – huolimatta siitä, että asukkaat viettävät arkena noin 10 tuntia vuorokaudessa muualla kuin kotona?

Optimoi sähkölämmitys ja säästät jopa 40 %

Suurimpiin säästöihin päästään silloin, kun lämpötilan säädöt tehdään huonekohtaisesti, ja lisäksi huomioidaan se, miten kutakin huonetta käytetään vuorokauden ja viikon eri ajankohtina. Näin saavutetaan jopa 40 % säästö ilman, että asukkaiden tarvitsee tinkiä mukavuudestaan.

Kotona on aina sopiva lämpötila silloin, kun ollaan kotona. Tilat saavat viilentyä työpäivien ja pidempien poissaolojen ajaksi ja lämmetä taas, kun ihmiset kotiutuvat. Tällä periaatteella muun muassa vantaalainen perheenisä onnistui peräti puolittamaan rivitalohuoneistonsa lämmityskulut. Tätä tarkoittaa älykäs sähkölämmityksen ohjaus.

Sähkölämmittäjä, sapettaako sähkölasku?

Näin säästät sähkölämmityksessä

Yleisesti miellyttäväksi oleskelulämpötilaksi koetaan 21 °C. Vuorokaudessa on kuitenkin paljon tunteja, jolloin kukaan ei ole kotona. Tällöin lämpötila voidaan laskea esimerkiksi 18 °C:een. Nukkumisen ajaksi viilenevä makuuhuone on ihanteellinen unen laadulle. Lomien ja muiden pidempien poissaolojen aikana kotia on turha pitää oleskelulämpötilassa. Autotallia ei kannata pitää kellon ympäri yhtä lämpimänä, lyhyempikin aika riittää siihen, että auto on töihin lähdettäessä lämmin. Älykäs huonekohtainen optimointi auttoi muun muassa Vaajakoskelaisessa omakotitalossa säästämään 900€ vuodessa.

Näin optimoit kodin sähkölämmitystä:

 • Laske lämpötiloja koulu- ja työpäivien ajaksi.
 • Laske makuuhuoneiden lämpötiloja yön ajaksi ja nuku paremmin.
 • Ota lomien ajaksi käyttöön koko talon säästöprofiili eli kauttaaltaan alhaisempi lämpötila.
 • Kytke mahdollinen ilmalämpöpumppu samaan järjestelmään.
 • Huolehdi siitä, että lämmitys ohjautuu spottisähköä käytettäessä halvoille tunneille.

OptiWatti tekee säätämisestä ja säästämisestä helppoa

Perinteisellä sähkölämmityksen ohjauksella, termostaatteja säätelemällä, ei edellä kuvattu lämpötilojen tarkka ohjaus ja säästö sähkölaskussa onnistu. Siksi on kehitetty OptiWatti-älyjärjestelmä, joka tekee kodin lämmityksen ohjauksesta helppoa – ja leikkaa samalla jopa 40 % sähkölämmityksen kuluista.

OptiWatti huolehtii siitä, että jokainen huone on halutun lämpöinen juuri haluttuna ajankohtana. Järjestelmä oppii, kuinka eri huoneet reagoivat lämpötilamuutoksiin huomioiden kulloisenkin ulkolämpötilan ja sääennusteen. Lisäksi tuntihintaista spottisähköä käytettäessä OptiWatti ohjaa kulutuksen halvimmille tunneille.

OptiWatin käyttö on mutkatonta. Se hoituu netin kautta tietokoneella, tabletilla tai kännykällä – kotisohvalta tai etänä vaikka ulkomailta. Jokaista lämpöpatteria tai termostaattia ei tarvitse käydä säätämässä paikan päällä erikseen. Sähkölämmityksen optimoinnin lisäksi OptiWatti valvoo ilmankosteutta ja vesivuotoja.

OptiWatilla voidaan ohjata muun muassa:

 • sähkökäyttöisiä patteri-, katto- ja lattialämmityksiä
 • ilmalämpöpumppuja
 • lämminvesivaraajia
 • auton lämmitystä

Sähkön hinta ja pörssisähkön optimointi eduksesi

Sähkön hinta koostuu kolmesta osasta: sähköenergian myynnistä, siirtomaksusta ja veroista. Niiden keskinäinen osuus vaihtelee sähköyhtiöittäin.

Tyypillisesti jakauma asettuu esim. näin:

 • Energia 37 %
 • Siirto 29 %
 • Verot 34 %

Lähde: Energiavirasto

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen vaikuttaa laskussasi vain sähköenergian osuuteen: siirtoyhtiötä ei voi vaihtaa, ja verotus päätetään Arkadianmäellä.

Koska energian hinta kuitenkin vaihtelee yhtiöittäin, kannattaa sähkösopimus ajoittain kilpailuttaa. Energiaviraston ylläpitämä sähkön hintatietopalvelu auttaa vertailussa.

Jos haluat minimoida kaikki sähkölaskun osat, ainoa vaihtoehto on optimoida kulutus kokonaisuudessaan. Silloin kutistuvat sekä käytettyjen kilowattituntien määrä että sen kainalossa myös siirtomaksut ja verot.

OptiWatti iskee siis sähkölaskun kaikkiin osiin: myyntiin, siirtoon ja veroihin. Tämän lisäksi tuntihinnoiteltuun pörssisähköön OptiWatti tarjoaa merkittävän lisäedun: se seuraa jatkuvasti sähkön hintavaihtelua Nordpoolin pörssissä ja ohjaa lämmityksen aina edullisimmille tunneille – asumismukavuudesta tinkimättä.

Kuinka paljon OptiWatti voi säästää?

120 m2 asunnossa keskimääräiset lämmityskulut ovat 9 800 kWh = 1 175 €
40 % säästö lämmityskuluissa tarkoittaisi vuodessa 3 920 kWh = 470 €

250 m2 asunnossa keskimääräiset lämmityskulut ovat 17 500 kWh = 2 100 €
40 % säästö lämmityskuluissa tarkoittaisi vuodessa 7 000 kWh = 840 €

Esimerkkilaskelmat perustuvat oletukseen, että sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuu 4 henkeä, ja sähkön kokonaishinta on 12 c/kWh. Huom. säästöä syntyy OptiWatin asennuksen jälkeen joka vuosi, joten järjestelmä maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Järjestelmän hinta riippuu ohjattavien huoneiden lukumäärästä ja se koostuu perus- ja kuukausimaksusta. Voit valita itsellesi sopivan hinnoittelumallin kolmesta eri vaihtoehdosta.

Lue lisää OptiWatti-käyttäjien kokemuksista säästöstä ja mukavuudesta: www.optiwatti.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiansäästö energiatehokas asuminen energiatehokkuus kodin lämmitys lämmityksen optimointi lämmityksenohjausjärjestelmä lämmitysjärjestelmä OptiWatti