Hiilidioksidivapaata lämmöntuotantoa: sähkölämmitys

Lämmitys

Sähkölämmitys on lämmitysmuoto, jolla on mahdollisuus päästää täysin hiilidioksidivapaaseen lämmön tuotantoon.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Samalla koko rakennuksen käyttöön tarvitun energian synnyttämä hiilijalanjälki voi olla nolla.

Halutaanko CO2-päästöt nollaan?

Kuluttajan halutessa valita oman pientalonsa lämmitysmuodoksi ratkaisun, joka ei tuota grammaakaan CO2-päästöjä, ainoa mahdollinen valinta on sähkölämmitys. Energian hankintatahoa valitessaan tulee luonnollisesti tällöin valita sellainen toimittaja, joka lupautuu toimittamaan pelkästään vesi-, aurinko-, tuuli- tai ydinenergialla tuotettua sähköä.

Lämmönjakojärjestelmän valinnassa kuluttajalla säilyy vapaus valita joko kuivien tai vesikiertoisten lämmitysjärjestelmien välillä. Toki silloin on muistettava, että vesikiertoiset lämmitysjärjestelmät kuluttavat suurempien häviöiden takia enemmän lämmitysenergiaa kuin kuivat lämmitysjärjestelmät, mutta niidenkin hiilidioksidipäästöt voivat olla nolla.

Aina kalliimpi investointi ei kannata

Lämmitysjärjestelmän valinta on suuri taloudellinen päätös. Mitä suuremmat alkuinvestoinnit lämmitysjärjestelmän hankinta vaatii, sitä tarkemmin kannattaa laskea niin todellinen takaisinmaksuaika kuin lisäinvestoinnista saatava muu mahdollinen hyöty. Uudiskohteissa lämmitysenergian tarve on usein yllättävänkin alhainen, mikä kannattaa ottaa huomioon eri lämmitystapoja vertailtaessa.

10 000–30 000 lisäinvestoinnilla tulee saada aikaan melkoinen säästö kustannuksissa, jotta ne kattaisivat vaikkapa lainan korkokulut, vaikka tämän hetkiset korkokulut ovatkin poikkeuksellisen alhaiset. Jos korkotaso nousee nykyisestä 2 %:sta esim. 5 %:iin ja asuntojen korkovähennysoikeus poistuu, lisäinvestoinnille ei välttämättä saada enää järkevää takaisinmaksuaikaa.

Sähkölämmitys on lähes huoltovapaa

Kuivat sähkölämmitysjärjestelmät ovat verrattain toimintavarmoja ja pitkäikäisiä. Vesivuotojakaan lämmitysjärjestelmän osalta ei tarvitse pelätä, joka parhaassa tapauksessa voi alentaa vakuutusmaksujakin.

Ei ole mitenkään harvinaista, että tänäkin päivän jo 1970-luvulla suoralla sähkölämmityksellä toteutetun kohteen lämmitys toimii edelleen moitteettomasti. Ainona huoltotoimenpiteinä on koko käytön aikana tarvittu vain kerran tai kaksi vuodessa tehty lämmityslaitteiden pintapuolinen siivous.
Lisätietoja sähkölämmityksestä: www.lämminkoti.fi

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

hiilidioksidipäästö lämmitysmuodot sähkölämmitys


Lisää samasta aiheesta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: