Sähkölasku pysyi keskimäärin ennallaan – määräaikaissopimusten hinnat laskivat

Lämmitys
Kotitaloussähkö maksoi tämän vuoden alussa siirtoineen ja veroineen osapuilleen saman verran kuin vuotta aikaisemmin. Siirtohintojen nousu söi sähköenergian hinnan laskun.

Tämän vuoden alussa kotitalouksien sähkölaskun loppusumma sähköenergioineen, siirtoineen ja veroineen säilyi samana kuin vuotta aiemmin. Sähkölämmittäjillä lasku on kasvanut vuodessa 0,2 prosenttia.

Sähkön verollinen siirtohinta maksoi 2013 alussa kotitalouksille 2,8 ja sähkölämmittäjälle 3,2 prosenttia edellisvuotta enemmän. Sähköenergian hinta laski 2012 loppukesään saakka, mutta syksyllä hinnat kääntyivät pieneen nousuun. Sähköenergian toimitusvelvollisuushinta laski vuodessa kotitalouskäyttäjälle keskimäärin 2,7 prosenttia ja sähkölämmittäjälle 2,2 prosenttia.

Kuluttajan maksamaan sähköenergian hintaan vaikuttivat muutokset sähkön tukkumarkkinoilla

Viime vuonna Suomen aluehinta sähköpörssissä oli 26 prosenttia alhaisempi kuin edellisvuonna. Sähköenergian hinnan laskua edesauttoivat hyvänä jatkunut vesitilanne Norjassa ja Ruotsissa sekä alhaisina säilyneet päästöoikeuksien hinnat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Uusien määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat reagoineet toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia nopeammin tukkuhintojen laskuun. Uudet, kahden vuoden määräaikaiset sopimukset ovat halventuneet vuodessa 3,0 – 3,8 prosenttia. Ne ovat keskimäärin edullisempia kuin toistaiseksi voimassa olevat sopimukset. Vuosina 2011 – 2012 pörssihintaan sidotut sähkösopimukset ovat olleet kuluttajille selkeästi edullisimpia.

Pidemmällä aikavälillä sähköenergian hinnat todennäköisesti nousevat

”Markkinasähkön hinta riippuu monista tekijöistä, joista yksi keskeinen on vaihteleva pohjoismainen vesivoiman tuotanto. Ulkomaanyhteydet, markkinoiden laajentuminen ja päästöoikeuden hinta vaikuttavat samaten tukkusähkön hintaan. Pidemmällä aikavälillä sähköenergian hinnat todennäköisesti nousevat. Siirtohintoihin tuovat painetta toimitusvarmuuden parantamiseksi tarvittavat investoinnit”, ylijohtaja Riku Huttunen arvioi.

Lähde: Energiamarkkinavirasto

MAINOS
MAINOS LOPPUU