MAINOS

Sähkömies vastaa – EU-direktiivit ja sähkölaitteet

Talo

Onko totta, että uusi EU-lakimuutos kieltää tietymtyyppiset termostaatit? Löydä sähkömies -palvelun (Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto) ammattilaiset vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Kysy sähkömieheltä suomela.fi/kysy-sahkarilta. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Onko totta että 1.1.2018 tuli lakimuutos EU:sta että on/off tyyppiset lattialämmitystermostaatit, patteritermostaatit ja räystäslämmitystermostaatit loppuvat markkinoilta, kun ne kiellettiin? Onko se myös totta, että vielä ennen vuotta 2020 suomalaisetkin pakotetaan uutta rakentaessa suojaamaan kaikki ryhmäjohdot valokaari-/kipinäsuojilla, jotka on hirveän hintaisia jopa eBayssa? Onko sekin totta, että en saa markkinoilta enää uusia 400W monimetalliheittimiä valaisemaan ratsastuskenttääni, kun niitä ei kuulemma enää valmisteta? Olen aivan käkenä, kohta varmaan EU kieltää pistorasioidenkin myymisen markettien piikeistä. Hullummaksi taitaa vissiin mennä.

T. Maallikko maalaisjärjellä.

Sähkömies vastaa

Sähkölämmittimet:

Vanhat tuotteet saa myydä ja asentaa pois varastoista myös 1.1.2018 jälkeen vanhaan tapaan, mutta jossain vaiheessa nämä loppuvat ja uusien tuotteiden kanssa pitää noudattaa niiden asennusvaatimuksia, jotka ilmenevät käyttöohjeista. Uusien sähkölämmittimien tulee sisältää jatkossa viikkoajastinta ja muuta ohjattavuutta enemmän. Vaatimukset eivät koske vesikiertoisia järjestelmiä, sulanapitoja, kuivatuksia ja eläintiloja.

Valokaarivikasuojat:

Ei pakoteta, näitä suositellaan vasta tiloihin, joissa nukutaan tai on palovaarallista materiaalia rakenteissa tai varastoituna.

Pakottavat vaatimukset voivat tulla vasta vuonna 2022, kun sähköasennusstandardi päivitetään 5 vuoden välein, mutta näistä ei toistaiseksi ole varmuutta.

Monimetallivalaisimet:

Tämä on totta, EU:n energiatehokkuusdirektiivit ovat ohjanneet nämä pois markkinoilta.

— tekninen asiantuntija Matti Orrberg Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n Löydä sähkömies -palvelusta

Oikeudet omaavien sähköasennusliikkeiden yhteystiedot ovat paikkakuntakohtaisesti haettavissa www.löydäsähkömies.fi palvelusta.

Onko sinulla sähköistä kysyttävää?

Onko sinulla sähköasioihin liittyviä kysymyksiä, joihin haluaisit saada luotettavia vastauksia? Kysy sähkömieheltä osoitteessa www.suomela.fi/kysy-sahkarilta

Kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kipinäsuoja Kysy sähkäriltä kysy sähkömieheltä lattialämmitys patterilämmitys STUL Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto termostaatit


Lisää samasta aiheesta