Sähkömies vastaa – Kastunut mikron pistoke

Keittiö
Mikron johto on kastunut ja lukijaa arvelluttaa sen käytön turvallisuus. Löydä sähkömies -palvelun (Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto) ammattilaiset vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Kysy sähkömieheltä suomela.fi/kysy-sahkarilta. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

Hei,

Mikäli mikron pistoke on uinut useita tunteja vesiastiassa johtoa myöten, uskaltaako sitä käyttää/kokeilla kuivumisen jälkeen vai onko vesi mahdollisesti tuhonnut jotain pistokkeen sisältä?

Nea

Sähkömies vastaa

Yleensä nuo pistokkeet ovat ns. valettuja rakenteeltaan, jolloin niihin ei kovin helposti vesi pääse sisälle. Jos pistoke on huolellisesti kuivatettu, niin varoen sitä voisi kokeilla. Olisi hyvä, jos pistorasia, jossa testi tehdään, olisi vikavirtasuojattu eli joko itse pistorasiassa tai sen syötössä esim. keskuksella olisi ns. vikavirtasuoja, joka laukaisee virran pois, jos esim. pistotulpassa olevan kosteuden takia virtaa ”vuotaa” maadoitukseen. Tällaisia vikavirtasuojia on olemassa myös irrallisia pistorasian ja pistotulpan väliin kytkettäviä malleja. Pistotulpassa vesi ei muuten mitään riko, mutta jos kosteus on ollut siellä pitempään, voivat korroosion takia liitokset hapertua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos kosteutta on edelleen, niin kosteus ja lika yhdessä voivat aiheuttaa jonkin asteisen virran vuodon tai jopa oikosulun, joka voi ilmentyä esim. pistotulpan lämpenemisenä tai suojalaitteen laukeamisena. Tämän vuoksi voi olla hyvä käyttää jotakin suojakäsinettä sen lisäksi, että varmistaa pistotulpan olevan kuiva ja puhdas päälisin puolin (tai kytkeä väliin kokeilun ajaksi ehjä ja hyväkuntoinen jatkojohto, jolloin ei tarvitse koskea kastuneeseen pistotulppaan, kun kytkee virran). Jos kaikki toimii normaalisti, niin kannattaa silti vielä alkuun seurata toimintaa ja kokeilla pistotulpasta, lämpiääkö se epänormaalisti. Sen ei pitäisi juuri lämmetä varsinkaan, jos mikro ei ole päällä eli ei ota virtaa.

Kun ei tiedä eikä ole pistotulppaa nähnyt, niin on vaikea antaa täysin varmaa vastausta, mutta edellisillä toimenpiteillä tulee ainakin testaus tehtyä mahdollisimman turvallisesti.

— tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n Löydä sähkömies -palvelusta

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Oikeudet omaavien sähköasennusliikkeiden yhteystiedot ovat paikkakuntakohtaisesti haettavissa www.löydäsähkömies.fi palvelusta.

Onko sinulla sähköistä kysyttävää?

Onko sinulla sähköasioihin liittyviä kysymyksiä, joihin haluaisit saada luotettavia vastauksia? Kysy sähkömieheltä osoitteessa www.suomela.fi/kysy-sahkarilta

Kuva: Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU