MAINOS

Sähkömies vastaa – Katkennut nollajohto ja mystiset sähköviat

Talo

Kaadettu puu katkoi talon nollajohdon. Johtuvatko sähköviat tämän aiheuttamasta jännitteiden noususta ja kuka on vastuussa? Löydä sähkömies -palvelun (Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto) ammattilaiset vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Kysy sähkömieheltä suomela.fi/kysy-sahkarilta. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Hei.

Meillä on vuonna 1970 rakennettu talo, johon sähkömies osittain uusinut sähköjohtoja. Mm. keittiössä, yhdessä makuuhuoneessa ja vessassa uusittu kaikki.

Sähköfirman toimesta kävi metsuri kaatamassa puita pihalla ja olikin niin ”taitava”, että jo ensimmäistä kaataessaan se oli naapurin tädin (kerrankin onneksi) uteliaan katseen alla katkaissut mennessään pihatolppaan menevän sähköjohdon. Meillä meni monenlaista sähköllä toimivaa aparaattia hajalle. Mm. pyykkikone kun vietiin huoltoon, niin piirikortilta oli hajonnut kaikki ja ihmettelivät, että ylijännitesuojakin oli mennyt. Meille ei informoitu tästä mitään, ainoastaan kuulimme parin viikon päästä naapurin tädiltä, mitä oli tapahtunut. Kaikkia hajonneita sähkölaitteita ei edes heti tajuttu, sillä meillä oli meneillään remontti, ja osaa laitteista ei käytetty hetkeen. Näitä hajonneita laitteita ei ole vielä sähköyhtiö korvannut, mutta eikö vain kuulukin heidän korvattavakseen?

Samoin meillä alkoi niissä huoneissa missä ei ole sähköjä uusittu, palaa tosi usein lamppuja ja yhdessä huoneessa kun pistää katkaisijasta sähkön päälle, niin se toisinaan särisee ja rätisee. Voivatko nämä johtua siitä, että nollajohto rämähti maahan vai ovatko jotain muuta vikaa?

Saija

Sähkömies vastaa

Nollajohdon katkeaminen on selvästikin syynä jännitteiden nousuun. Parhaimmillaan kaikkien vaiheiden ollessa saman verran kuormitettuna keskenään, jännite ei ainakaan paljoa muutu eikä laitteita rikkoudu. Kun eri vaiheilla on erilaisia kuormituksia eli eri määrä ja erilaisia laitteita, jännite alkaa vaihdella, jolloin herkimmät laitteet rikkoutuvat. Tilanteessa on tällöin jopa palovaarakin. Tietämättä tarkalleen kuka teki ja mitä ja millaisella sopimuksella on vaikea ottaa kantaa, kenelle korvausvelvollisuus kuuluu. Jos metsuri oli sähköjakeluyhtiön töissä, niin sähköjakeluyhtiö on nähdäkseni vastuussa tapahtuneesta.

— tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n Löydä sähkömies -palvelusta

Oikeudet omaavien sähköasennusliikkeiden yhteystiedot ovat paikkakuntakohtaisesti haettavissa www.löydäsähkömies.fi palvelusta.

Onko sinulla sähköistä kysyttävää?

Onko sinulla sähköasioihin liittyviä kysymyksiä, joihin haluaisit saada luotettavia vastauksia? Kysy sähkömieheltä osoitteessa www.suomela.fi/kysy-sahkarilta

Kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

katkennut nollajohto Kysy sähkäriltä kysy sähkömieheltä löydä sähkömies nollajohto STUL Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto sähkölaite


Lisää samasta aiheesta