Sähkömies vastaa – Led-lamppujen lumenit

Sisustus
Uudet led-lamput aiheuttavat hämmennystä. Löydä sähkömies -palvelun (Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto) ammattilaiset vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Kysy sähkömieheltä suomela.fi/kysy-sahkarilta. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

Olen hankkimassa noita led-lamppuja olohuoneen kattovalaisimeen. Tarvitsen lamppuja 8 kpl, 14-kannalla. En ymmärrä mitä nämä lumen ym. luvut tarkoittavat, eli mitä ovat hyvän lampun vähimmäisluvut?

Aila

Sähkömies vastaa

Yksioikoista vastausta on mahdoton antaa. Valaistus riippuu hyvin paljon käyttäjästä ja hänen mieltymyksistään sekä valaistusta kohteesta. Näillä lähtötiedoilla on mahdoton antaa tarkkoja ohjeita.

Ensimmäiseksi neuvon keskittymään valaistuksen värilämpötilaan, joka on täysin käyttäjän mieltymyksistä riippuvainen asia: Värilämpötila määritellään yleensä arvoilla 2700K, 3000K, 4000K, 4500K, 5000K tai vastaavaa. 2700K vastaa kynttilänvaloa, 3000K on viileämmän sävyinen ”luonnonvalkoinen” ja 4000K alkaa muistuttamaan talvista kylmää valoa. Kalliissa erikoisvalaisimissa tätä pystytään säätämään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Seuraavaksi tulee lumenit eli valovirta. Paras vaihtoehto olisi asentaa säädettävät/himmennettävät lamput ja näille säädin, joka on melko edullinen ratkaisu. Jotain arvoja antaakseni: lukemiseen tarkoitetuille alueille suositellaan 500 lx (lumen/m2), joka tarkoittaa, että 500 lumenin valovirta osuu 1 neliön alueelle. Pelkkään oleskeluun riittää 100 lumen/m2 mitoitus.

Ammattilainen apuun tai kokeilemaan eri vaihtoehtoja.

— tekninen asiantuntija Matti Orrberg Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n Löydä sähkömies -palvelusta

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Oikeudet omaavien sähköasennusliikkeiden yhteystiedot ovat paikkakuntakohtaisesti haettavissa www.löydäsähkömies.fi palvelusta.

Onko sinulla sähköistä kysyttävää?

Onko sinulla sähköasioihin liittyviä kysymyksiä, joihin haluaisit saada luotettavia vastauksia? Kysy sähkömieheltä osoitteessa www.suomela.fi/kysy-sahkarilta

Kuva: Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU