Sähkömies vastaa – LED-putki loisteputkivalaisimeen

Sisustus

Lukijaa arvelluttaa loisteputkivalaisimien vaihto LED-putkiin. Löydä sähkömies -palvelun (Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto) ammattilaiset vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Kysy sähkömieheltä suomela.fi/kysy-sahkarilta. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

Kotonani on käytössä monia loisteputkivalaisimia sähkön säästö mielessä. Jos nyt vaihdan niihin vastaavan kokoisen led-putken, saako tai pitääkö valaisimiin tehdä muutoksia? Olen jo aiemmin vaihtanut uudet sytyttimet, mutta tarvitaanko ne edelleen? Muun tyyppisiin led-valoihinhan ei tarvitse sytyttimiä?

Kun loisteputken vaihtaa led-putkeen, mikä on sytyttimen tehtävä valaisimessa?

Paavo

Sähkömies vastaa

Osa LED-putkista edellyttää valaisimeen tehtäviä muutoksia, jolloin työ on ammattilaisen työtä. Ammattilaisenkin on syytä miettiä, ryhtyäkö valaisinvalmistajaksi, sillä alkuperäisen valaisimen valmistajanvastuu lakkaa olemasta voimassa. On LED-putkia, jotka eivät vaadi muutoksi, kuin ehkä sytyttimen tilalle asennettavan ns. LED-sytyttimen eli eräänlaisen oikosulkukappaleen, jolla ohitetaan osa kytkennöistä valaisimessa, jotta LED-putki toimisi. Tällöinkin on syytä jollain tavoin esim. merkinnöillä varmistaa, että ko. oikosulkukappale vaihdetaan, jos valaisimeen laitetaan aikanaan taas perinteinen loisteputki.

— tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n Löydä sähkömies -palvelusta

Oikeudet omaavien sähköasennusliikkeiden yhteystiedot ovat paikkakuntakohtaisesti haettavissa www.löydäsähkömies.fi palvelusta.

Onko sinulla sähköistä kysyttävää?

Onko sinulla sähköasioihin liittyviä kysymyksiä, joihin haluaisit saada luotettavia vastauksia? Kysy sähkömieheltä osoitteessa www.suomela.fi/kysy-sahkarilta

Kuva: Pixabay

 

 

 

 

 


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Kysy sähkäriltä kysy sähkömieheltä led led-putki led-sytytin led-valaisin led-valaistus led-valo STUL Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: