MAINOS

Sähkön hinta ennätysalhaalla – omakotitalossa jopa 400 euron säästöt

Lämmitys

Sähkön hinta on nyt edullisempi kuin vuosiin, ja sen on huomannut myös sähkölaskun loppusummassa. Lue lisää sähkön hinnan muodostumisesta!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Runsaat sateet Pohjoismaissa, etenkin Ruotsissa, sekä normaalia korkeampi lämpötila ovat sysänneet sähkön hinnan ennätyksellisen alas. Hintatason uskotaan myös pysyvän matalalla vielä jonkin aikaa, sillä tarvetta hintojen nostamiselle ei ole näköpiirissä.

– Tosin jos keväällä ei saada tarpeeksi sateita, hinta saattaa nousta vähän, sillä vesivoimaa käytetään tänä päivänä todella paljon. Joka tapauksessa sähkö ei ole ollut näin halpaa moneen vuoteen, toteaa tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfallilta.

Osa sähkönkäyttäjistä onkin saanut nauttia koko ajan pienenevistä loppusummista sähkölaskussaan. Määräaikaisiin, kiinteähintaisiin sopimuksiin hintatason vaihtelut eivät ole vaikuttaneet, mutta tunti- tai pörssisopimuksissa sähkön hinta on seurannut tiiviisti sähkön markkinahintoja.

– Pörssi- tai tuntisähkön keskihinta oli viime vuonna arvonlisäveroineen 4,50 senttiä kilowattitunnilta, kun taas määräaikaisissa sopimuksissa keskihinta oli 5,80 senttiä kilowattitunnilta, Strandberg sanoo.

Jos kotona kuluu paljon sähköä, pörssisähkösopimuksella on voitu säästää useampia satasia

– Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa on voinut kertyä vuodessa 100-400 euron säästöt riippuen siitä, onko taloa lämmitetty myös vaikkapa ilmalämpöpumpulla. Kerrostaloasunnoissa säästöä on tullut hyvin vähän, sillä niitä lämmitetään kaukolämmöllä ja sähköä kuluu vain esimerkiksi elektroniikkaan, valaistukseen ja ruoanlaittoon.

sähköpistoke - sähkösopimus

Sähkön hinta kannattaa kilpailuttaa aika ajoin

Jos uuden sähkösopimuksen tekeminen on ajankohtaista, alhaisesta hinnasta voi saada paljon iloa.  Määräaikainen, kiinteähintainen sopimus sitoo sähkön hinnan nykytasolle koko sopimuskauden ajaksi. Pörssi- tai tuntisähkösopimuksessa puolestaan sähkön hinta seuraa pörssihintojen vaihteluita.

Pörssihinnat saattavat sahata aika paljon jopa yhden päivän aikana, ja sähkö on yleensä halvinta viikonloppuisin ja yöaikaan.

– Jos asiakkaalla on yö-päivä-mittaustapa, hintojen vaihtelusta hyötyy vielä enemmän. Tulevan vuorokauden hintoja voi käydä katsomassa sähkön myyjien ja erinäisten viranomaisten verkkosivuilta, jos haluaa suunnitella kulutustaan tarkemmin, Strandberg neuvoo.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kotitaloussähkö pörssisähkö sähkön hinta sähkösopimus