Sähkön hinta nousussa – pikaopas sähkön hintaseurantaan

Lämmitys
Sähkön hinta on pysynyt jo ennätyksellisen pitkään alhaalla heikon taloustilanteen vuoksi. Pakkaset kuitenkin aiheuttavat jo sähkön hintapaineita. Sähkön käytössä kannattaa olla valppaana.

Euroopan heikko taloustilanne ja leuto sää ovat pitäneet sähkön hintaa alhaalla ennätyksellisen pitkään, eikä viimeisen kahden vuoden aikana ole syntynyt suuria hintapiikkejä. Talven ensimmäiset pakkaset aiheuttavat tällä hetkellä painetta hinnan nostoon.

– Viimeisinä viikkoina vesitilanne altaissa on huonontunut ja meillä on tällä hetkellä normaalia vähemmän vettä. Myös nykyiset sääennusteet näyttävät siltä, että sateita saadaan normaalia vähemmän, ja tämä näkyy jo sähkön pörssihinnoissa, Vattenfallin tuotespesialisti Peter Strandberg arvio.

Talven tullen sähkölämmitteisten talojen sähkölasku nousee usein kymmeniä jopa satojakin euroja kuussa.

– Kovien pakkasten alkaessa olisi oiva paikka säätää ilmalämpöpumppujen asetukset kohdilleen, Strandberg vinkkaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tuntisähkösopimuksessa sähkön hinta perustuu Nordpool-sähköpörssin hintoihin

Uusien määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat reagoineet toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia nopeammin tukkuhintojen laskuun.

Uusien määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat reagoineet toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia nopeammin tukkuhintojen laskuun.

Sähköyhtiöiden tarjoama tuntisähkösopimus on viime vuosina alkanut kiinnostaa kuluttajia. Monet ovat onnistuneet säästämään sähkölaskussa tuntisopimuksen avulla.

Tuntisähkösopimuksessa sähkön hinta perustuu Nordpool-sähköpörssin hintoihin.

– Tuntisähkö ja sähköpörssi vaativat pientä riskinottoa ja tarkkuutta, ja sitä voi verrata osakekauppaan, Strandberg neuvoo.

Eniten tuntisähköstä hyötyvät sähkölämmittäjät. Asiakas voi ajoittaa esimerkiksi käyttöveden lämmityksen ja pyykinpesun aikaan, jolloin sähkön hinta on alhaalla. Talvella tuntihintojen erot voivat hetkittäinen olla jopa yli 10 senttiä kilowattitunnilta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hintaseurantalaite auttaa, kun sähkön hinta on tuntisähköön perustuva

Strandberg suositteleekin tuntisähköasiakkaille hintaseurantalaitteita, joiden avulla sähkön hinnan vaihteluita on helpompi seurata ja painottaa kulutusta sen mukaan.

– Talvella sähkö voi maksaa hetken ajan todella paljon enemmän kuin jonain toisena hetkenä. Mutta toisaalta hinta voi joskus olla todella alhainen, esimerkiksi öisin. Sähkön hintaa kannattaa seurata pitkällä aikavälillä.

Pikaopas sähkön hintaseurantaan

  1. Seuraa yleistä talouden kehitystä Euroopassa.
  2. Jos talous on noususuhdanteessa ja tehtaat ovat toiminnassa, sähkön kysyntä kasvaa ja samalla hinta nousee.
  3. Seuraa sääennusteita. Vuodenajan ja sää muutokset vaikuttavat.
  4. Kuiva ja kylmä talvi tyhjentää vesialtaat, ja kova kysyntä pakottaa käyttämään kalliimpia tuotantotapoja.
  5. Hanki hintaseurantalaite, jonka avulla voit ajoittaa sähkönkulutuksen edulliseen ajankohtaan.

 

Lisätietoja: www.vattenfall.com

MAINOS
MAINOS LOPPUU