MAINOS | Sähkön-kilpailutus.fi

Sähkön kilpailutus tuo säästöä arkeen – kilpailuta nykyinen sähkösopimuksesi

Lämmitys
Sähkömarkkinoiden kehitystä tutkivat asiantuntijat eivät ennusta hyvää. Toisiinsa sidoksissa olevien sähkö- ja kaasumarkkinoiden hinnat ovat saavuttaneet historiallisia lukemia sekä Suomessa että muualla Euroopassa, ja asiaa on puitu jopa EU-tason ministereiden toimistoissa. Sähkön kilpailutus on hyvä keino pitää sähkölaskut kurissa.

Sähköenergian rinnalla myös sähkönsiirto ja sähkövero ovat nousseet. Nopeat muutokset sähkön hinnassa huolestuttavat myös suomalaisia, sillä ilmiön odotetaan heijastuvan jo ensi talven sähkölaskuihin.

Arvioiden mukaan sähkön hinta voi nousta jopa 25 prosenttia, joka vastaisi esimerkiksi omakotitalossa asuvan nelihenkisen perheen sähkölaskussa useiden kymmenien eurojen nousua kuukaudessa. Aikaisemmin sähkölasku on ollut suomalaisille yksi meno muiden joukossa, joka on maksettu sen kummempia asiaa ajattelematta, mutta nopeat muutokset sähkön hinnassa ovat saaneet monet vilkaisemaan uudemman kerran sähkölaskuunsa ja pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja näissä kuluissa säästämiseksi.

Yksi helppo tapa säästää sähkölaskussa on sähkön kilpailutus, joka onnistuu tänä päivän kätevästi kilpailutukseen erikoistuneilla nettisivustoilla. Kilpailutus vie aikaa vain muutamia minuutteja, mutta kilpailuttamisessa kannattaa muistaa kuitenkin muutama seikka. Niistä kerromme lisää tässä artikkelissa.

Miksi sähkön kilpailutus kannattaa?

Jos vertaat omaa sähkölaskuasi naapurin sähkölaskuun, voit varmasti huomata joitakin eroja. Sähkön hinta vaihtelee sähkösopimuksesta toiseen, sillä siihen vaikuttavat muun muassa paikkakunta, sähköverkko, sähkösopimuksen voimassaoloaika ja sähkön hinnoittelutyyppi.

Sähkön lopullinen hinta kolmesta osasta: sähköenergiasta, sähkönsiirrosta ja veroista. Sähkönsiirtoon ja veroihin ei ole mahdollista vaikuttaa, sillä sähkönsiirrosta vastaa aina alueellinen jakelija ja sähkön verotus on laissa määritelty.

Sähkön hinnan nopea nousua huolettaa monia ja siksi kysymys kuuluukin, millaisia keinoja sähkölaskussa säästämiseen on olemassa? Harva osaa varmasti aavistaa, että edullisimman ja kalleimman sähkösopimuksen kustannuksissa voi esiintyä jopa satojen eurojen eroja vuositasolla. Saatat siis huomaamattasi maksaa sähköenergiasta enemmän kuin mitä maksaisit vaihtamalla sähköyhtiöstä toiseen.

Sähkösopimuksen päivittäminen toiselle sähköyhtiölle ei kuitenkaan vaikuta sähkön laatuun, sillä laissa on määritelty, että paikallisen jakelijan tulee taata sama sähkön laatu kaikille alueella asuville asiakkailleen. Sähkösopimusten vertailu voi kuitenkin tuntua hankalalta tehtävältä varsinkin, jos et ole perehtynyt siihen aikaisemmin. Sähkön kilpailutusta varten sinun tarvitsee vain varata viimeisin sähkölasku tai arvio sähkönkulutuksestasi sekä tarkistaa, voitko irtisanoa nykyisen sähkösopimuksesi ilman lisäkuluja.

Sähkönvertailupalvelu kerää eri sähköyhtiöiden parhaimmat tarjoukset yhteen paikkaan, ja kokoaa niistä puolestasi vertailun, jonka pohjalta näet helposti, millainen sähkösopimus tulee antamillasi tiedoilla kaikkein edullisimmaksi. Voit tilata kilpailutuksen yhteydessä myös uuden sähkösopimuksen, sekä yleensä myös valtuuttaa uuden sähköyhtiön irtisanomaan vanhan sähkösopimuksen puolestasi.

Ota huomioon nämä asiat sähköä kilpailuttaessasi

Sähkön kilpailuttaminen on tänä päivänä helppoa ja nopeaa, mutta ennen uuden sähkösopimuksen solmimista on tärkeää, että kiinnität kilpailutuksen aikana huomiota muutamiin tärkeisiin yksityiskohtiin. Yksi ja sama sähkösopimus ei nimittäin aina edullisin vaihtoehto jokaiselle kuluttajalle.

Tässä osiossa selostamme sähkösopimusten tärkeimmät tiedot, joiden avulla uuden sähkösopimuksen valinta onnistuu helposti. Kattavampaa ja yksityiskohtaisempaa tietoa sähkösopimuksista löytyy sivustolta Sahkon-kilpailutus.fi, jossa myös eri sähkösopimusten vertailu, kilpailutus ja uuden sopimuksen tilaaminen onnistuu helposti ja vaivattomasti.

1. Sopimuksen kesto

Voit solmia sähkösopimuksen joko määräaikaisena tai toistaiseksi voimassa olevana. Sähköyhtiöt myyvät yleensä määräaikaisia sähkösopimuksia edullisempaan hintaan, mutta pidä mielessä, ettet voi irtisanoa sopimusta ilman lisäkustannuksia sopimuskauden aikana kuin muuton yhteydessä. Jos löydät edullisen määräaikaisen sopimuksen, pyri siis vertaamaan sitä huolellisesti muihin vaihtoehtoihin.

2. Hintavakaus

Tarkista ennen sähkösopimuksen allekirjoittamista, vaihtuuko sähkön hinta sopimuskauden aikana. Monet sähköyhtiöt myyvät erityisesti määräaikaisia sähkösopimuksia tarjouskuukausilla, jolloin sopimus näyttää edulliselta, mutta tarjouskuukauden jälkeen hinta kallistuu huomattavasti. 

Sahkon-kilpailutus.fi -sivusto perustaa hinta-arvionsa aina todellisiin vuosikustannuksiin, jonka ansiosta näet tulevan sähkösopimuksesi kustannusarvion todenmukaisesti myös mahdollisten tarjouskuukausien jälkeen.

3. Sähkösopimusten eri hinnoittelutavat

Sähkösopimusten hinnoittelutapoihin kannattaa tutustua paremmin sen pohjalta, millaisessa asunnossa asut. Esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölaskussa voit säästää valitsemalla sähkösopimuksen, joka mahdollistaa sähkönkulutuksen optimoinnin kellonajan mukaan. Pieneen kerrostaloasuntoon sopii puolestaan yleissähkö, jossa hinta on vuorokaudenajasta riippumatta sama, koska sähkönkulutus on joka tapauksessa pientä.

Pörssisähkö on puolestaan osoittautunut edullisimmaksi vaihtoehdoksi pitkällä aikavälillä. Pörssisähkön markkinahinnan muutosten takia sähkölaskun kustannukset voivat kuitenkin vaihdella paljon kuukaudesta toiseen. Tällaisissa sopimuksissa Sahkon-kilpailutus.fi -sivusto pyrkii tarjoamaan mahdollisimman todenmukaisen hinta-arvion perustamalla laskelmat historiallisiin keskiarvoihin, minkä ansiosta pystyt valitsemaan itsellesi aidosti edullisimman sähkösopimuksen myös pörssisähkön tapauksessa.

4. Perusmaksun osuus

Sähkösopimuksen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös perusmaksun osuuteen. Jotkut sähköyhtiöt myyvät sähkösopimuksia ilman perusmaksua, ja tällainen vaihtoehto voi olla hyvä pieniin kerrostaloasuntoihin. Perusmaksuttomissa sähkösopimuksissa sähköenergian hinta saattaa olla hieman kalliimpi muihin sopimuksiin verrattuna, mutta lopulliset kustannukset ovat yleensä tästä huolimatta huomattavasti pienemmät.