MAINOS

Sähkön kulutuspiikit kannattaa ajoittaa fiksusti

LämmitysTalo

Sähkönkulutusta on fiksua ajoittaa hetkiin, jolloin saatavilla on puhtaasti tuotettua uusiutuvaa energiaa. Katso video siitä, miten voit käyttää sähköä älykkäästi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Sähkö ei ole joka hetki saman hintaista, vaan kustannus vaihtelee vuorokauden mittaan tuotannon mukaan. Uusien digitaalisten palveluiden avulla sähkön ostaja voi optimoida oman käyttönsä edullisimpaan hetkeen ja rajoittaa sähkönkäyttöä kalleimpina ajankohtina.

Sähköntuotannon vaihtelut lisääntyvät, kun tavoittelemme ilmastonmuutosta hillitseviä päästövähennyksiä uusiutuvan energian, kuten tuulen ja auringon, avulla. Jos esimerkiksi oman kodin katolla on aurinkopaneelit, tuotanto vaihtelee sen mukaan, milloin auringonsäteitä saadaan parhaiten käyttöön.

Ilmastonmuutoksen etenemisen myötä sähkön merkitys yhteiskunnassa kasvaa entisestään ja sen käyttö monipuolistuu rakennetussa ympäristössä ja myös liikenteessä. Rahasäästön lisäksi on inspiroivaa tietää, että energiatehokkuus ja sähkön joustava käyttö ovat myös keskeisiä keinoja kohti hiilineutraaliutta.

– Omassa sähkönkäytössä voi joustaa ja siten säästää kuluissa. Energian tuotantotapojen muuttuessa myös kulutustottumuksia on järkevää tarkistaa ja päivittää, kertoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta. 

– Sähköauto kannattaa esimerkiksi ladata ja vesi lämmittää silloin, kun sähkön hinta on edullinen tai omaa sähköntuotantoa vaikkapa aurinkopaneeleilla on saatavilla, hän jatkaa.

Höydyt kulutusjoustosta, jos kotonasi on

  • sähkölämmitys (myös lämpöpumput)
  • käyttöveden lämmitys sähköllä
  • koneellinen ilmanvaihto ja jäähdytys
  • sähköauto
  • kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys
  • sähkökiuas tai muu paljon sähköä kuluttava laite.

 

Katso videolta, miten voit joustaa sähkönkäytössä:

Älykäs koti auttaa joustamaan

Kotiautomaation ja uudenlaisten energiapalveluiden avulla on mahdollista järkeistää sähkön käyttöä siten, että kulutusta ohjataan ja tasataan kulutuspiikeistä edullisempiin ajankohtiin. Sähkönhinta vaihtelee tuotannon mukaan tunneittain.

‒ Uusiutuvaa energiaa hyödyntävä joustava sähkönkulutus voi samanaikaisesti lisätä asumismukavuutta ja vähentää energiakuluja sekä asumisen ympäristövaikutuksia, Suur-Uski toteaa.

Kotiautomaatio on nykyaikainen tapa hallita kodin huonelämpötiloja, käyttöveden lämmitystä, valaistusta tai vaikka sähköauton latausta ja oman aurinkosähkön käyttöä järkevästi ja helposti. Älykäs koti huolehtii, että kotona on aina taloudellista ja mukavaa asua. 

Kotiautomaation, uudenlaisten energiapalvelujen, oman aurinkosähköjärjestelmän ja sähkönhintaan perustuvan kulutuksenohjauksen ansiosta kotitaloudet voivat parantaa energiatehokkuuttaan ja käyttää puhtaasti tuotettua sähköä silloin, kun se on edullista. Samalla asumismukavuus paranee, kun lämmitys ja ilmanvaihto toimivat juuri halutulla tavalla. 

Kotiautomaatio järkeistää sähkönkulutusta. Katso video:

Katso lisää videoita ja lue lisää sähkön kulutusjoustosta.

Lähde: Motiva

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkosähkö energiapalvelut joustosähkö kotiautomaatio sähkön kulutus sähkön tuotanto sähkönkulutus sähköntuotanto