Sähkön hinta vaihtelee eri aikoina – hyödynnä edulliset hetket

Talo
Sähkön hinta määräytyy tuotannon mukaan.
Sähkölaitteiden käyttöä on fiksua ajoittaa muuhun aikaan kuin arkiaamuun ja alkuiltaan, jos vain mahdollista. Muina aikoina sähkön hinta on edullisempaa kuin näinä kulutushuippuina, jolloin koko Suomi on täydessä touhussa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
30.8.2023

Sähkön hinta vaihtelee vuorokauden mittaan tuotannon ja sähkön riittävyyden mukaan. Silloin kun sähköstä on niukkuutta, se maksaa eniten. Uusien digitaalisten palveluiden avulla voi optimoida oman käyttönsä edullisimpaan hetkeen ja rajoittaa sähkönkäyttöä kalleimpina ajankohtina.

Esimerkiksi kantaverkkoyhtiö Fingridin maksuton Tuntihinta-mobiilisovellus seurailee pörssisähkön hintaa ja kertoo ne hetket, jolloin sähkö on kallista ja sähkönkäyttöä kannattaa muutenkin rajoittaa, vaikka ei itse pörssisähköä käyttäisikään.

Sähköstä voi kylminä ja pimeinä kuukausina tulla hetkittäin jopa pulaa

Sähköntuotannon vaihtelut ovat viime vuosina lisääntyneet, kun tavoitellaan ilmastonmuutosta hillitseviä päästövähennyksiä uusiutuvan energian, kuten tuulen ja auringon, avulla. Jos esimerkiksi oman kodin katolla on aurinkopaneelit, tuotanto vaihtelee sen mukaan, milloin auringonsäteitä saadaan parhaiten käyttöön.

Sähkön hinta on talvella korkeimmillaan.

Talvella sähköä kuluu paljon lämmittämiseen ja valaisemiseen.

Sähkön hinta on korkeimmillaan kulutushuippuina

Sähkön hinta on korkealla silloin, kun sähkön kulutus on koko maassa huipussaan. Suomessa käytetään sähköä eniten talviaamuisin klo 7–8, kun ihmiset heräilevät ja alkavat aamutoimensa, teollisuus pyörähtää käyntiin ja kaupat avaavat ovensa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Päivän mittaan kulutus tasaantuu, ja seuraava kulutushuippu osuu alkuiltaan klo 17–18, kun ihmiset palaavat koteihinsa, pistävät uunin ja television päälle, kun teollisuuden koneet vielä ovat käynnissä ja kaupat sekä harrastuspaikat auki.

Kulutuspiikkeinä kannattaa säästää sähköä, jos vain mahdollista. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että makaronilaatikko ja sämpylät pistettään uuniin vasta noin kahdeksan aikaan illalla, eikä heti työpäivän päätteeksi saunota. Kaikkein edullisinta sähkön hinta on yöllä, neljän aikaan, ja siksi moni ajastaakin lämminvesivaraajan päälle yöksi.

Kulutuspiikkien aikana Suomi on riippuvainen tuontisähköstä, eli nykyään lähinnä Pohjoismaista tuotavasta sähköstä. Viikonloppuisin ja kesäisin noin selkeitä kulutushuippuja ei synny, mutta talvella lämmitetään ja pidetään valoja päällä, mikä näkyy sähkön kulutuksessa.

Kulutushuippu tarkoittaa sellaista hetkeä vuorokaudessa, jolloin Suomessa käytetään paljon sähköä sekä julkisissa tiloissa että yksityiskodeissa. Silloin sähkö on kallista ja siitä voi tulla jopa hetkellisesti pulaa.

Mitä kulutusjousto on?

Kulutusjoustolla tarkoitetaan sähkönkäytön joustoa, jolla vähennetään tehontarvetta energiajärjestelmässä kulutushuippujen aikana. Kulutusjoustoa kutsutaan myös kysyntäjoustoksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kulutusjousto

  • pienentää hetkellistä käyttöä
  • siirtää käyttöä toiseen ajankohtaan, jolloin tehoa on saatavilla paremmin, halvemmin ja vähäpäästöisemmin
  • optimoi energiankäyttöä todellisen tarpeen mukaan, mistä syntyy energiasäästöjä.

Kulutusjoustoa hyödyntämällä on mahdollista pitää sähkölaskun suuruus kurissa. Rahasäästön lisäksi on inspiroivaa tietää, että energiatehokkuus ja sähkön joustava käyttö ovat myös keskeisiä keinoja kohti hiilineutraaliutta.

– Omassa sähkönkäytössä voi joustaa ja siten säästää kuluissa. Energian tuotantotapojen muuttuessa myös kulutustottumuksia on järkevää tarkistaa ja päivittää, kertoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Sähköauto kannattaa esimerkiksi ladata ja vesi lämmittää silloin, kun sähkön hinta on edullinen tai omaa sähköntuotantoa vaikkapa aurinkopaneeleilla on saatavilla, hän jatkaa.

Katso videolta, miten voit joustaa sähkönkäytössä:

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hyödyt kulutusjoustosta, jos kotonasi on

  • sähkölämmitys (myös lämpöpumput)
  • käyttöveden lämmitys sähköllä
  • koneellinen ilmanvaihto ja jäähdytys
  • sähköauto
  • kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys
  • sähkökiuas tai muu paljon sähköä kuluttava laite.

Älykäs koti auttaa joustamaan

Kotiautomaation ja uudenlaisten energiapalveluiden avulla on mahdollista järkeistää sähkön käyttöä siten, että kulutusta ohjataan ja tasataan kulutuspiikeistä edullisempiin ajankohtiin. Sähkön hinta nimittäin vaihtelee tuotannon mukaan tunneittain.

‒ Uusiutuvaa energiaa hyödyntävä joustava sähkönkulutus voi samanaikaisesti lisätä asumismukavuutta ja vähentää energiakuluja sekä asumisen ympäristövaikutuksia, Suur-Uski toteaa.

Kotiautomaatio on nykyaikainen tapa hallita kodin huonelämpötiloja, käyttöveden lämmitystä, valaistusta tai vaikka sähköauton latausta ja oman aurinkosähkön käyttöä järkevästi ja helposti. Älykäs koti huolehtii, että kotona on aina taloudellista ja mukavaa asua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kotiautomaation, uudenlaisten energiapalvelujen, oman aurinkosähköjärjestelmän ja sähkönhintaan perustuvan kulutuksenohjauksen ansiosta kotitaloudet voivat parantaa energiatehokkuuttaan ja käyttää puhtaasti tuotettua sähköä silloin, kun se on edullista. Samalla asumismukavuus paranee, kun lämmitys ja ilmanvaihto toimivat juuri halutulla tavalla.

Kotiautomaatio järkeistää sähkönkulutusta. Katso video:

Katso lisää videoita ja lue lisää sähkön kulutusjoustosta.

Tutustu myös näihin energiansäästövinkkeihin