MAINOS

Sähkön hinta vaihtelee eri aikoina – hyödynnä edulliset hetket

Talo

Sähkölaitteiden käyttöä on fiksua ajoittaa talvisin muuhun aikaan kuin arkiaamun ja alkuiltaan, jos vain mahdollista. Muina aikoina sähkön hinta on edullisempaa kuin näinä kulutushuippuina, jolloin koko Suomi on täydessä touhussa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Sähkön hinta vaihtelee vuorokauden mittaan tuotannon ja sähkön riittävyyden mukaan. Silloin kun sähköstä on niukkuutta, se maksaa eniten. Uusien digitaalisten palveluiden avulla voi optimoida oman käyttönsä edullisimpaan hetkeen ja rajoittaa sähkönkäyttöä kalleimpina ajankohtina.

Esimerkiksi kantaverkkoyhtiö Fingridin maksuton Tuntihinta-mobiilisovellus seurailee pörssisähkön hintaa ja kertoo ne hetket, jolloin sähkö on kallista ja sähkönkäyttöä kannattaa muutenkin rajoittaa, vaikka ei itse pörssisähköä käyttäisikään. 

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on pistänyt Euroopan energia-asiat uusiksi, koska Venäjältä ei enää tuoda kaasua. Sähköstä voi kylminä ja pimeinä kuukausina tulla hetkittäin jopa pulaa.

Sähköntuotannon vaihtelut ovat viime vuosina muutenkin lisääntyneet, kun tavoitellaan ilmastonmuutosta hillitseviä päästövähennyksiä uusiutuvan energian, kuten tuulen ja auringon, avulla. Jos esimerkiksi oman kodin katolla on aurinkopaneelit, tuotanto vaihtelee sen mukaan, milloin auringonsäteitä saadaan parhaiten käyttöön.

Sähkön hinta Helsinki

Talvella sähköä kuluu paljon lämmittämiseen ja valaisemiseen.

Sähkön hinta on korkeimmillaan kulutushuippuina 

Sähkön hinta on korkealla silloin, kun sähkön kulutus on koko maassa huipussaan. Suomessa käytetään sähköä eniten talviaamuisin klo 7–8, kun ihmiset heräilevät ja alkavat aamutoimensa, teollisuus pyörähtää käyntiin ja kaupat avaavat ovensa.

Päivän mittaan kulutus tasaantuu, ja seuraava kulutushuippu osuu talviseen alkuiltaan klo 17–18, kun ihmiset palaavat koteihinsa, pistävät uunin ja television päälle, kun teollisuuden koneet vielä ovat käynnissä ja kaupat sekä harrastuspaikat auki. 

Kulutuspiikkeinä kannattaa säästää sähköä, jos vain mahdollista. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että makaronilaatikko ja sämpylät pistettään uuniin vasta noin kahdeksan aikaan illalla, eikä heti työpäivän päätteeksi saunota. Kaikkein edullisinta sähkön hinta on yöllä, neljän aikaan, ja siksi moni ajastaakin lämminvesivaraajan päälle yöksi. 

Kulutuspiikkien aikaa Suomi on riippuvainen tuontisähköstä, eli nykyään lähinnä Pohjoismaista tuotavasta sähköstä. Viikonloppuisin ja kesäisin noin selkeitä kulutushuippuja ei synny, mutta talvella lämmitetään ja pidetään valoja päällä, mikä näkyy sähkön kulutuksessa.

Kulutushuippu tarkoittaa sellaista hetkeä vuorokaudessa, jolloin Suomessa käytetään paljon sähköä sekä julkisissa tiloissa että yksityiskodeissa. Silloin sähkö on kallista ja siitä voi tulla jopa hetkellisesti pulaa.

Mitä kulutusjousto on?

Kulutusjoustolla tarkoitetaan sähkönkäytön joustoa, jolla vähennetään tehontarvetta energiajärjestelmässä kulutushuippujen aikana. Kulutusjoustoa kutsutaan myös kysyntäjoustoksi.

Kulutusjousto

  • pienentää hetkellistä käyttöä
  • siirtää käyttöä toiseen ajankohtaan, jolloin tehoa on saatavilla paremmin, halvemmin ja vähäpäästöisemmin
  • optimoi energiankäyttöä todellisen tarpeen mukaan, mistä syntyy energiasäästöjä.

Kulutusjoustoa hyödyntämällä on mahdollista pitää sähkölaskun suuruus kurissa. Rahasäästön lisäksi on inspiroivaa tietää, että energiatehokkuus ja sähkön joustava käyttö ovat myös keskeisiä keinoja kohti hiilineutraaliutta.

– Omassa sähkönkäytössä voi joustaa ja siten säästää kuluissa. Energian tuotantotapojen muuttuessa myös kulutustottumuksia on järkevää tarkistaa ja päivittää, kertoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta. 

Sähköauto kannattaa esimerkiksi ladata ja vesi lämmittää silloin, kun sähkön hinta on edullinen tai omaa sähköntuotantoa vaikkapa aurinkopaneeleilla on saatavilla, hän jatkaa.

Katso videolta, miten voit joustaa sähkönkäytössä:

Hyödyt kulutusjoustosta, jos kotonasi on

  • sähkölämmitys (myös lämpöpumput)
  • käyttöveden lämmitys sähköllä
  • koneellinen ilmanvaihto ja jäähdytys
  • sähköauto
  • kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys
  • sähkökiuas tai muu paljon sähköä kuluttava laite.

Älykäs koti auttaa joustamaan

Kotiautomaation ja uudenlaisten energiapalveluiden avulla on mahdollista järkeistää sähkön käyttöä siten, että kulutusta ohjataan ja tasataan kulutuspiikeistä edullisempiin ajankohtiin. Sähkön hinta nimittäin vaihtelee tuotannon mukaan tunneittain.

‒ Uusiutuvaa energiaa hyödyntävä joustava sähkönkulutus voi samanaikaisesti lisätä asumismukavuutta ja vähentää energiakuluja sekä asumisen ympäristövaikutuksia, Suur-Uski toteaa.

Kotiautomaatio on nykyaikainen tapa hallita kodin huonelämpötiloja, käyttöveden lämmitystä, valaistusta tai vaikka sähköauton latausta ja oman aurinkosähkön käyttöä järkevästi ja helposti. Älykäs koti huolehtii, että kotona on aina taloudellista ja mukavaa asua. 

Kotiautomaation, uudenlaisten energiapalvelujen, oman aurinkosähköjärjestelmän ja sähkönhintaan perustuvan kulutuksenohjauksen ansiosta kotitaloudet voivat parantaa energiatehokkuuttaan ja käyttää puhtaasti tuotettua sähköä silloin, kun se on edullista. Samalla asumismukavuus paranee, kun lämmitys ja ilmanvaihto toimivat juuri halutulla tavalla. 

Kotiautomaatio järkeistää sähkönkulutusta. Katso video:

Katso lisää videoita ja lue lisää sähkön kulutusjoustosta.

Tutustu myös näihin energiansäästövinkkeihin

 

Lähde: Motiva ja Fingrid

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joustosähkö kotiautomaatio sähkön hinta sähkön kulutus sähkön kulutushuippu sähkönkulutus älykoti