MAINOS

Sähkönkulutus – näin luet sähkönkulutustietojasi verkossa, katso video!

Talo

Kun autosta loppuu polttoaine, on mittari punaisella ja käymme tankkaamassa sitä tasarahalla lisää. Sähkö on sen sijaan näkymätön arjen välttämättömyys, jonka käyttöä ja kustannuksia on vaikeampi seurata. Motivan koordinoima kuluttajien energianeuvonta kannustaa suomalaisia selvittämään, paljonko sähköä kotona kuluu.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

– Yllättävän harva pystyy kysyttäessä kertomaan oman vuosikulutuksensa kilowattitunteina tai edes euroina. Arvokkaana hyödykkeenä sen käyttöä kannattaa seurata ja varmistaa, ettei sähköä kulu turhaan. Energiayhtiön kulutusseurantapalvelu näyttää kulutuksen kilowattitunnin tarkkuudella, kotitalouksien sähkönkäytön asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo.

Asiakkaalle maksuttoman sähkönkulutus seurantapalvelun saa käyttöönsä oman sähköyhtiön verkkopalveluun kirjautumalla. Ongelmatilanteissa apua voi pyytää yhtiön asiakaspalvelusta.

– Kulutustiedot näkee vuosi-, kuukausi-, viikko-, päivä- ja tuntitasolla. Tiedot päivittyvät kerran vuorokaudessa, mikä riittää tavanomaiseen kulutusseurantaan loistavasti, Suur-Uski toteaa.

Näin luet kulutustietoja

Kulutustiedoista on hyötyä, kun niitä seuraa säännöllisesti ja oppii tulkitsemaan. Suur-Uski suosittelee vähintään kerran kuukaudessa vilkaisemaan sähkönkulutus lukemia ja tutustumaan niihin tarkemmin, jos poikkeamia ilmenee.

Sähkönkulutus huiput osuvat aktiiviseen ajankohtaan, jolloin tehdään kotiaskareita. Jos kulutus on tasaista vuorokauden ympäri, on syytä etsiä syyllistä esimerkiksi laitekohtaisen kulutusmittarin avulla. Kokonaiskulutusta kannattaa verrata muiden vastaavien kotitalouksien keskimääräisiin kulutustietoihin. Vertailutietoja löytyy sähköyhtiöiden verkkosivuilta ja seurantapalveluista.

– Valaistus, kylmäsäilytys- ja muut keittiölaitteet, pyykkäys ja viihdelaitteet kuluttavat varustelutasosta ja käyttötavoista riippuen nelihenkisessä perheessä keskimäärin 3 500 kWh vuodessa. Sähkösauna ja kylpyhuoneen lattialämmitys nostavat useimmiten kulutusta 1 800 kWh. Energiatehokkaimmilla laitevalinoilla ja käyttötottumuksilla voi selvitä lähes puolta pienemmällä kulutuksella.

Päivi Suur-Uski arvioi, että lähes jokaisessa suomalaiskodissa on vielä mahdollista säästää sähkönkulutuksesta. Säästön suuruus riippuu sähkölaitteiden määrästä sekä käyttö- ja asumistottumuksista, mutta kymmenen prosentin säästön saa kasaan helpostikin.

– Yksittäisistä laitteista kiinnittäisin ensimmäisenä huomioni kylmäsäilytyslaitteisiin ja erillisiin sähkölämmittimiin, jotka voivat olla syöppöjä. Valaistuksessa kannattaa pikaisesti siirtyä energiatehokkaisiin lamppuihin, jos näin ei ole jo tehnyt. Äkillinen kulutuksen kasvu ilman näkyvää syytä voi olla merkki vioittuneesta sähkölaitteesta. Jos kotona on mukavuuslattialämmitys kylpyhuoneessa, sen aikaohjaus ja lämpötilojen rajoittaminen voi pienentää kulutusta hyvinkin paljon, Suur-Uski sanoo.

Riippumaton energianeuvonta apuun

Apua energiankäytön tehostamiseen antaa Motivan maksuton valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta verkossa ja puhelimitse. Energianeuvojalle voi jättää kysymyksen www.eneuvonta.fi -verkkopalvelussa tai kysyä apua soittamalla neuvontapuhelimeen.

Energianeuvoja vastaa tiistaisin klo 11-13 ja torstaisin klo 13-15 numerossa 01019 3030, ja puhelu maksaa operaattorin paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksun verran. Valtakunnallista energianeuvontaa rahoittaa Energiavirasto.

Myös energiayhtiöiden asiakaspalvelusta saa asiantuntevaa apua sähkölaskun tulkintaan sekä vinkkejä kulutuksen pienentämiseen.

Lisätietoja:

Motiva Oy

www.motiva.fi

Lähde: Motiva

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energia energianeuvonta sähkö sähkönkulutus