Sähkönsäästö – varo näitä sudenkuoppia

Lämmitys
Sähkölasku on usein iso vuosittainen kuluerä, josta on vaikea päästä eroon. Vaihtoehdoksi jää sähkön säästäminen varsinkin lämmityksessä ja lämpimän veden käytössä.

Tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista kuluttajista pitää sähkölaskua merkittävänä kulueränä. Useimmat koettavat säästää sähköä käyttämällä kodin sähkölaitteita järkevämmin; sammutetaan turhia valoja, pestään täysiä pyykkikoneellisia ja suositaan energiatehokkaita kodinkoneita. Sähköyhtiö Vattenfallin energia-asiantuntijan Malkus Lindroosin mukaan huomio kannattaa ensimmäisenä kiinnittää lämmitysmuotoon.

– Sähkölämmitteisessä talossa sähköä kuluu lämmityskaudella kuitenkin lämmitykseen, eikä sinänsä ole väliä, syntyykö lämpö vaikkapa siitä että valot ovat päällä vai tuottaako lämpöä sähköpatteri, Lindroos kertoo.

Sähkölämmitystalon sähkönsäästö

Tyypillinen sähkölasku sähkölämmitteisessä talossa vaihtelee kuukausittain lämmitystarpeen mukaan. Keskimäärin lasku on reilu 200 euroa kuukaudessa, mutta kylmimpinä talvikuukausina siis enemmän.

– Sähkölämmittäjän säästö syntyy silloin, kun kodin lämmitystarve vähenee. Esimerkiksi asteen pudotus lämpötilassa pienentää laskua noin 5 prosenttia. Säästö voi olla merkittävä, vaikka lämpöä lasketaan vain yhdestä huoneesta tai esimerkiksi työpäivän ajaksi, Lindroos neuvoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilmalämpöpumpun oikea käyttö pienentää sähkölämmittäjän sähkölaskua. – Ilmalämpöpumppu ottaa suuren osa energiasta ulkoilmasta, jolloin sähkön osuus jää kolmannekseen.

Suhteuta sähkölaitteiden kulutus oikein

sahkoasennukset-paakuva.jpg

Jos asuntoa lämmitetään jollain muulla kuin sähköllä, kaikilla säästökeinoilla on Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroosin mukaan vaikutusta.
– Huomio tulisi kiinnittää ennen kaikkea niihin laitteisiin, jotka ovat päällä kaiken aikaa, kuten valoihin, jääkaappiin tai viihde-elektroniikkaan. 60 watin hehkulamppu, joka on aina päällä, maksaa noin 60 euroa vuodessa, Lindroos laskee.

Monessa kodissa sähkön piilokuluttaja on lämmin vesi, joka voi kuluttaa sähköä, vaikka asuntoa lämmittäisi puilla. – Arjessa harvoin huomaa, kuinka lämpimän veden mukana lavuaariin lasketaan energiaa. Esimerkiksi vartin suihku kuluttaa energiaa yhden saunomiskerran verran, Lindroos huomauttaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sähkönsäästössä ei kannata mennä liiallisuuksiin

Lindroos varoittaa säästötalkoisiin ryhtyviä menemästä liiallisuuksiin, jolloin vaarana voivat olla asunnon kosteus- ja jäätymisvauriot. – Esimerkiksi nopeat lämpötilanvaihtelut voivat aiheuttaa kosteusongelmia. Eli, jos aikoo sammuttaa lämmöt mökiltä lähtiessä, kannattaa mökki tuulettaa kunnolla, jotta lämmin ilma ei jäähdy sisällä ja siirrä kosteutta rakenteisiin.