MAINOS

Sähköpyörä vie töihin, kouluun ja kauppaan – mutta mikä minun pitäisi ostaa?

Piha

Sähköpyörä on nopea ja kätevä tapa taittaa työ- ja koulumatkoja. Valikoima ja hintahaitari ovat laajoja, tekniikka vaihtelee ja akuissa on suuria eroja. Mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota sähköpyörää hankkiessa?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Sähköpyörä on polkupyörä, joka liikkuu sähköavusteisesti polkien tai kokonaan sähkömoottorin voimin ilman polkemista. Matkat taittuvat siis kevyemmin ja nopeammin kuin tavallisilla polkupyörillä, ja koska rasituksen tasoa voi itse säädellä, ei pyöräillessä välttämättä tule hiki. Kaupunkiliikenteessä sähköpyörä on yleensä ketterin kulkuväline, ja pyörien käyttökulut ovat lähes olemattomat. Sähköpolkupyörien suosio on kasvussa erityisesti työmatkaliikenteessä. 

Sähköpolkupyöriä on tarjolla lähes jokaiseen pyöräilykategoriaan kaupunkipyörästä maasto- ja maantiepyöriin.

– Yleisin tyyppi, jota myydään, on ns. työmatkakäyttöön suunnattu sähköpyörä, joskin maastopyörien suosio, erityisesti leveällä fatbike-renkaalla, on kovassa kasvussa, tuotepäällikkö Kari Löfman Verkkokauppa.comista kertoo.

Parilla tonnilla hyvä pyörä

Sähköpolkupyörien hintahaitari on laaja, ja se vaikeuttaa pyörän valintaa. Löfmanin mukaan halvimmillaan pyörän saa 500 eurolla, mutta markkinoilla on jopa yli 10 000 euron pyöriä. Verkkokauppa.comin valikoimassa olevat sähköpyörät liikkuvat 500–6 500 euron hintahaarukassa.

Yleisesti arvioidaan, että noin 2 000 eurolla saa hyvän pyörän, joka sopii päivittäiseen ajoon ja pidemmillekin lenkeille. Löfman painottaa, että halvimmat pyörät sopiva lähinnä pikapyrähdyksiin, mutta pidemmillä matkoilla pyörään kannattaa sijoittaa enemmän. Usein laadukas akku maksaa saman verran tai jopa tuplasti kuin halvin sähköpyörämalli.

Ensimmäisenä pyörän valinnassa mietitäänkin budjettia ja käyttötarkoitusta eli matkaa, jota pyörällä ajetaan. Kannattaa muistaa, että hinta ja laatu kulkevat tässäkin asiassa käsi kädessä.

– Sähköpyörissä tulisi ehdottomasti kiinnittää huomiota myös pyörän muuhun tekniikkaan, ei pelkästään sähkömoottoriin ja akkuun, sillä voimansiirto ja jarrut ovat erittäin tärkeitä komponentteja myös sähköpyörässä, Löfman sanoo.

Miten kauan akku kestää?

Sähköpyörien tärkeimmät osat ovat tietenkin moottori ja akku. Mitä suurempi kapasiteetti akussa on, sitä pidemmälle moottori sinua vie.

– 400–500 Wh:n akkukapasiteetilla varustetut pyörät ovat jo sellaisia, että matkaa taitetaan kymmeniä kilometrejä, riippuen tietenkin kuljettajan painosta, ilman lämpötilasta tai mäkisyydestä. Tunnetuilla valmistajilla akkuja ja muita varaosia löytyy vuosienkin päästä, joten näitä kannattaa aina tiedustella etukäteen, Löfman muistuttaa.

Akun kapasiteetti määrittää lataustiheyden. Löfman kertoo, että 500 Wh:n akkua joutuu latailemaan enimmillään 50 kilometrin välein, mutta optimiolosuhteissa akulla voi ajaa jopa yli 100 km. Yleisesti pyörien akut kestävät noin 500–1 000 lataussykliä.

– Jos akun ajelee aina tyhjäksi, niin minimissään akku kestää noin 25 000 km. Tuossa ajassa pyörä vaatii varmasti jo muutakin huoltoa, Löfman toteaa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

polkupyörä sähköavusteinen polkupyörä sähköpolkupyörä sähköpyörä verkkokauppa Verkkokauppa.com