Sähkösuunnittelu sujuvaksi – lue viisi vinkkiä

Talo
Sähkösuunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta vältytään turhilta muutoksilta ja viivästyksiltä työmaalla. Hyvillä vinkeillä säästä rahaa ja vaivaa.

Kun seinät alkavat valmistua ja ensimmäisiä kiinteitä kalusteita asennetaan, on siis aika kutsua paikalle sähkömies. Menikö oikein? Ei mennyt, mikäli sähkömies on tulossa ensimmäistä kertaa paikalle.

Kodin sähköistyksestä näkyvillä on vain pieni osa, sillä valtaosa sähköistä on piilotettu rakenteisiin. Jotta saadaan aikaiseksi hyvän näköinen lopputulos ilman turhia, rahaa vieviä purkamisia ja muutoksia, kannattaa sähkösuunnitteluun panostaa, ja ajoissa.

Jälkikäteen tehtäessä sähkön vieminen sähkökaapista huoneeseen tarkoittaa usein urien tekemistä seiniin, jolloin myös maalaus- ja muut pintakäsittelytyöt menevät uusiksi. Toinen vaihtoehto on asentaa johdot seinäpinnalle ja koteloida ne, mutta tämä ei ole paras ja silmää miellyttävin ratkaisu.

Sähkösuunnittelu käyntiin heti rakennusprojektin alkumetreillä

Asiantunteva sähkömies tai –suunnittelija kannattaa pyytää paikalle heti kun rakennus- tai remonttiprojektiin on päätetty ryhtyä. Hän tuntee sähköturvallisuusmääräykset ja osaa ehdottaa tarpeisiin sopivia uusia sähköistysratkaisuja. Lisäksi hän ehdottaa sopivimmat tuotteet sähkötukkuliikkeiden ammattilaisvalikoimista. Sieltä löytyy muun muassa kodin lämmitys- ja ohjausjärjestelmiä, automaatioratkaisuja, ledivalaisimia, kytkimiä, pistorasioita ja muita tarvikkeita, joita ei näe rautakaupoissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisäetuna on STUL-takuu, jonka useat valmistajat myöntävät ammattilaisvalikoiman tuotteilleen. STUL-takuu korvaa myös tuotteen asennuksen, jos se joudutaan vaihtamaan tuotevian takia.

Kun sähkösuunnitelma on hyväksytty, on töiden tilaamisen aika

Sähkömies laatii perheen toiveista toteutuskelpoisen ja kustannuksiltaan budjettiin sopivan suunnitelman. Kun lopullinen sähkösuunnitelma on hyväksytty, on töiden tilaamisen aika. Työt tehdään aina sähkösuunnitelman pohjalta, ja niiden tekeminen kuuluu säännökset tuntevalle sähköasentajalle.

sähkösuunnittelu - sähkösuunnitelma

Niin sähkösuunnitelman tekemisessä kuin suunnittelun pohjalta tehtyjen töiden teettämisessä kannattaa aina käyttää rekisteröitynyttä ammattiurakoitsijaa ja tehdä kirjallinen sopimus tilatusta työstä.

Viisi vinkkiä sähkösuunnitteluun

  1. Kutsu sähkömies ja / tai -suunnittelija paikalle heti alussaSähkösuunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta vältytään turhilta muutoksilta ja viivästyksiltä työmaalla. Jotta kaikkien perheen jäsenten toiveet, tarpeet ja tavat tulevat hyvin huomioitua, niiden määrittelyyn kannattaa antaa myös tarpeeksi aikaa. Kartoituksessa on syytä huomioida myös tulevat, esimerkiksi ikääntymisen mukanaan tuomat, sähköistystarpeet.
  2. Kartoita koko perheen tarpeet ja toiveetHyvässä suunnitelmassa on huomioitu kuka perheessä käyttää sähköä, missä ja miten sekä milloin sitä käytetään. Kannattaa suunnitella mahdollisimman tarkasti sähköä tarvitsevien laitteiden paikat kuten mihin musiikki- ja tv-laitteet sijoitetaan, onko tietokoneita ja kodin elektroniikkaa useissa huoneissa, halutaanko kotiin erilaisia tilannevalaistuksia tai liikkeestä syttyviä valoja, mitä toimintoja autotallilla on, tarvitaanko pihalle valaistuksen ja pistorasioiden lisäksi tunnistimia tai sulanapitokaapeleita kulkuväylille tai syöksytorviin.
  3. Nosta kodin arvoa sähköistykselläKotiin on tarjolla paljon erilaisia ratkaisuja ja tarvikkeita, joilla voidaan lisätä kodin eri tilojen asumismukavuutta, parantaa sähköturvallisuutta sekä edistää yhä tärkeämmäksi tulevaa energiatehokkuutta. Kaikilla näillä on myös suora vaikutus kodin helppohoitoisuuteen ja arvoon.
  4. Huomioi myös käyttökustannuksetKäytettävissä olevat varat on hyvä todeta jo suunnitteluvaiheessa, jotta sähkömies voi ehdottaa sopivat sähköratkaisut osaksi kokonaisuutta. Esimerkiksi valaistuksen ja lämmityksen automatiikka voivat parantaa merkittävästi energiatehokkuutta ja säästää myöhemmin käyttökustannuksissa.Valitse ammattilainen ja tee sopimus.
  5. Niin sähkösuunnitelmaa kuin suunnittelun pohjalta tehtyjen töiden teettämisessä kannattaa aina käyttää rekisteröitynyttä ammattiurakoitsijaa ja tehdä kirjallinen sopimus tilatusta työstä.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde: Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry www.stul.fi ja www.sahkotreffit.fi