MAINOS

Säilö koivuntuoksua talven varalle – latvo kesäkukat

Piha

Nyt on hyvä hetki säilöä saunavihdat talven varalle. Napsi pitkäksi venähtäneistä kesäkukista latvoja pois: näin kukinnoista tulee runsaammat ja saat uusia pistokkaita.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Talvisaunavihtojen tekoon ja koivunlehtien tuoksupusseista

Uusikuu syntyi juhannuspäivänä eli 24.6. ja siitä alkoi nousevan kuun aika, joka taas tarkoittaa sitä, että on paras mahdollinen aika tehdä talvivihdat (tai -vastat). Nousevan kuun aikana tehdyissä vihdoissa pysyvät lehdet hyvin kiinni, ja ne kestävät vihtomista todella hyvin, myös säilöttyinä. Parhaimmat päivät ovat kasvavan puolikuun aikaan eli 30.6.–2.7., mutta tärkeää on kumminkin, että ne tehdään ennen 10.7. Nyt jos ei ehdi tehdä talvivihtoja, niin seuraavan kerran hyvä aika tehdä niitä on 24.7.–6.8. Parhaiten vihta säilyy, jos sen käärii tiukasti kelmun sisään ja pakastaa, toki myös hyvin kuivatettuna se toimii.

Koivunlehdistä kannattaa säilöä kesäntuoksuja talven varalle muutenkin kuin vihdan muodossa. Kuivatut lehdet voi säilöä pienissä kangaspusseissa tai vaikka kahvisuodatinpusseissa, jotka nidotaan kiinni. Sitten vain pussi löylyveteen ja kesän tuoksut valtaavat saunan vaikka kesken kireimpien pakkasten. Yksi tapa on myös keittää koivunlehdistä vahva liemi ja pakastaa ne jääpalakuutioiksi. Ne tuovat löylyveden seassa koivuntuoksua saunaan.

Latvontaa ja uusia taimia

Osa kesäkukkaistutuksista on jo kasvanut niin pitkiksi ruukuissa, että olen napsinut niistä latvoja poikki. Latvon niitä oikeastaan kahdesta syystä. Ensinnäkin kasvusto haarautuu ja on runsaampi, toiseksi latvoista voi juurruttaa uusia taimia loppukesän paikkoistutuksiin.

Nyt pistokkaat juurtuvat vielä hyvin kasvin hormonituotannon takia, joten ne onnistuvat kuin lähes itsestään. Taimet on käteviä käyttää vaikka paikkoistutuksiin mahdollisesti kuolleiden tai ränsistyneiden tilalle loppukesästä – ei tarvitse sitten ostaa uusia taimia, kun on omia.

Norjanangervo kukkii – leikkaushommiin!

Norjanangervokin alkaa olla kukkansa kukkinut ja komeasti kukkikin. Leikkaa angervot vasta kukinnan jälkeen: napsaise kukkineet versot pois ja anna uusille versoille tilaa. Näin pensas pysyy komean vihreänä, terveenä ja kukkii taas komeasti ensi kesänä.

Alppiruusut kukkivat upeammin kuin vuosiin

Nyt on yksi hienoimpia alppiruusujen vuosia aikoihin. Nyt kannattaa suunnata alppiruusuretkelle. 

Uskomattoman upeita puistoja löytyy ainakin Raisiosta, Haagasta, Kotkasta, Elimäeltä, Jyväskylästä ja varmaan monelta muultakin paikkakunnalta.

Maukkaan kaunista alkavaa heinäkuuta toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alppiruusu alppiruusut angervo koivu koivun tuoksu norjanangervo saunavasta saunavihta


Lisää samasta aiheesta