Sammalta katolla? Näillä vinkeillä poistat sammalet kodin tai mökin katolta

Talo

Talon tai mökin katolla rehottava vihreä sammal herättää ihmisissä kahdenlaisia reaktioita. Toisten mielestä se on esteettinen haitta, toisten mielestä vain luonnollisen kodikasta. Olipa asukkaiden mielipide kumpi tahansa, sammalesta kannattaa hankkiutua pikaisesti eroon. Kasvustot heikentävät katon kuntoa ja voivat aiheuttaa kalliita vahinkoja.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Rautakaupoissa myydään kotikäyttöön tarkoitettuja aineita, joilla katon voi puhdistaa edullisesti itse. BioComb-kiinteistönhuoltoaineita maahantuova Sokeva keräsi vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita katon puhdistuksesta kysytään. Tässä tekstissä kerromme, kuinka poistaa sammal katolta.

1. Miksi sammal pitää poistaa katolta?

Sammal ja muut eloperäiset kasvustot keräävät itseensä kosteutta. Esimerkiksi tiilikatolla kasvava sammal hidastaa katon kuivumista ja haurastuttaa tiilien pintaa. Vielä enemmän niiden kuntoa heikentää jäkälä, joka saattaa syödä suoranaisia reikiä huokoisiin tiiliin. Pakkasten tullessa kattotiilien sisään kertynyt kosteus jäätyy, jolloin se laajenee ja voi halkaista tiilen. Siksi kasvustot kannattaa poistaa katolta hyvissä ajoin. Sammalen poisto auttaa myös estämään räystäskourujen tukkeutumista.

Sammal

2. Voiko katon puhdistaa itse sammalesta, levästä ja homeesta?

Pientalon katon voi puhdistaa helposti itse. Rautakaupoissa myydään kotikäyttöön tarkoitettuja katonpuhdistusaineita, kuten BioComb Puhdas Katto -liuosta. Se levitetään katolle matalapaineruiskulla ja jätetään vaikuttamaan. Liuos tappaa kasvustot kahdessa tunnissa. Tuuli ja sade kuljettavat irtoavat ainekset hiljalleen pois. Aine sopii tiili-, mineriitti-, huopa- ja peltikattojen puhdistamiseen. Eloksoitu alumiini voi muuttua aineen vaikutuksesta läikikkääksi, joten sille käsittelyä ei suositella. Keskikokoisen omakotitalon katon eli 200 neliön puhdistus BioCombilla maksaa välineineen noin 200 euroa.

3. Eikö kattoa voi vain pestä painepesurilla?

Yleisimmät kattojen pintamateriaalit tiili, huopa ja mineriitti ovat kaikki rakenteeltaan huokoisia. Siksi kattoa ei kannata ikinä pestä painepesurilla. Paineen voimasta pinta voi huokoistua lisää, haljeta tai säröillä. Jos niin käy, katolle kertyy likaa, epäpuhtauksia ja jopa vettä, joka imeytyy rapautuneeseen materiaaliin. Kun katon pintaa rikotaan entisestään, mikrobikasvusto ilmestyy siihen entistä terhakkaammin.

Sammal

4. Milloin katon puhdistus kannattaa tehdä?

Kiinteistön erilaiset huoltopesut voi aloittaa keväällä, kun lämpötila nousee yli +5 asteen. Niitä voi jatkaa pitkälle syksyyn, aina yöpakkasiin asti. Keskimäärin kattoja voi puhdistaa huhti-toukokuulta alkaen ja loka-marraskuuhun saakka.

5. Millaisella säällä katon puhdistus onnistuu?

Kasvuston on oltava kuivaa, kun työhön ryhdytään. Näin liuos pääsee tehokkaasti imeytymään ja tuhoamaan kasvuston. Katon pesua ei kannata aloittaa märällä säällä tai sateen uhatessa. Kuivaa tulisi olla vähintään päivän verran ennen käsittelyä ja muutama tunti sen jälkeen. Paras hetki katon puhdistukseen on puolipilvinen, sateeton päivä. Kuumassa auringonpaahteessa liuos voi kuivua tai haihtua liian nopeasti. Helteinen paahde kuumentaa katon, joten silloin sinne ei muutenkaan kannata kiivetä.

Sammal

6. Onko katon puhdistaminen kotikäyttöisillä aineilla turvallista?

Kuten kaikissa puhdistusaineissa, pakkausten merkintöihin ja valmistetietoihin on tärkeää tutustua aina ennen käyttöä. Mikrobikasvustoja tuhoavat puhdistusaineet sisältävät biosidejä. Siksi puhdistusaineiden levityksessä tulee käyttää suojalaseja, hengityssuojainta sekä suojakäsineitä. Näin niitä on turvallista käyttää. BioComb-liuoksen vaikuttava aine tehoaa yksisoluisiin mikrobikasvustoihin, ei monisoluisiin kasveihin ja eläimiin. Katolta tuulen ja sateen mukana irtoava kasvusto on ympäristölle harmitonta.

7. Kuinka usein katto pitäisi puhdistaa?

Jotta kiinteistöt säilyttäisivät arvonsa, niiden huollossa tulisi panostaa ennakoivaan kunnossapitoon. Katon puhdistus kannattaa yleensä tehdä noin 4–5 vuoden välein. Joissain kohteissa voi riittää uusintakäsittely jopa 10 vuoden välein. Säännöllinen puhdistaminen pidentää katon käyttöikää ja ehkäisee vahinkojen tuomia, äkillisiä kustannuksia. Itse puhdistuskäsittely vie vain muutamia tunteja. Erityisesti vanhojen kattojen huokoinen pinta imee itseensä enemmän suoja-ainetta, joka ehkäisee tehokkaasti uuden kasvuston syntymistä jopa 3–4 vuoden ajan.

Teksti ja kuvat: Sokeva Oy

Lue myös: Kuivan pihan mahdollisuudet, Sirpan kivikkopuutarhan kasveja ja Pihasuunnittelu – 13 ideaa suurelle pihalle

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

katon huolto katon kunto katon kuntoarvio katon pesu katon tarkastus katonpesu kattopesu sammal


Lisää samasta aiheesta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: