Sammalta katolla? Näillä vinkeillä sammaleen poisto onnistuu

Talo
Sammaleen poisto katolta lisää katon käyttöikää.
Sammaleen poisto katolta herättää ihmisissä kahdenlaisia reaktioita. Toisten mielestä katolla rehottava vihreä sammal on esteettinen haitta, toisten mielestä vain luonnollisen kodikasta. Olipa mielipide kumpi tahansa, sammaleesta kannattaa hankkiutua pikaisesti eroon. Kasvustot heikentävät katon kuntoa ja voivat aiheuttaa kalliita vahinkoja.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
10.4.2024

Miksi sammal pitää poistaa katolta? Voiko katon puhdistaa itse sammaleesta, levästä ja homeesta? Milloin katon puhdistus kannattaa tehdä?

Tutustu ohjeisiin, joiden avulla sammaleen poisto ja katon puhdistus onnistuvat!

1. Miksi sammal pitää poistaa katolta?

Sammal ja muut eloperäiset kasvustot keräävät itseensä kosteutta. Esimerkiksi tiilikatolla kasvava sammal hidastaa katon kuivumista ja haurastuttaa tiilien pintaa.

Vielä enemmän tiilien kuntoa heikentää jäkälä, joka saattaa syödä suoranaisia reikiä huokoisiin tiiliin. Pakkasten tullessa kattotiilien sisään kertynyt kosteus jäätyy, jolloin se laajenee ja voi halkaista tiilen. Siksi kasvustot kannattaa poistaa katolta hyvissä ajoin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sammaleen poisto katolta auttaa myös estämään räystäskourujen tukkeutumista.

Sammaleen poisto katolta auttaa myös estämään räystäskourujen tukkeutumista.

2. Voiko katon puhdistaa itse sammaleesta, levästä ja homeesta?

Pientalon katon voi puhdistaa helposti itse. Rautakaupoissa myydään kotikäyttöön tarkoitettuja katon puhdistusaineita, kuten BioComb Puhdas Katto -liuosta.

Liuos levitetään katolle matalapaineruiskulla ja jätetään vaikuttamaan. Liuos tappaa kasvustot kahdessa tunnissa. Tuuli ja sade kuljettavat irtoavat ainekset hiljalleen pois.

Aine sopii tiili-, mineriitti-, huopa- ja peltikattojen puhdistamiseen. Eloksoitu alumiini voi muuttua aineen vaikutuksesta läikikkääksi, joten sille käsittelyä ei suositella.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Sammaleen poisto painepesurilla? Ei kannata!

Yleisimmät kattojen pintamateriaalit tiili, huopa ja mineriitti ovat kaikki rakenteeltaan huokoisia. Siksi kattoa ei kannata ikinä pestä painepesurilla.

Paineen voimasta pinta voi huokoistua lisää, haljeta tai säröillä. Jos niin käy, katolle kertyy likaa, epäpuhtauksia ja jopa vettä, joka imeytyy rapautuneeseen materiaaliin. Kun katon pintaa rikotaan entisestään, mikrobikasvusto ilmestyy siihen entistä terhakkaammin.

Tiilikatolla kasvava sammal hidastaa katon kuivumista ja haurastuttaa tiilien pintaa.

4. Milloin sammaleen poisto ja katon puhdistus kannattaa tehdä?

Kiinteistön erilaiset huoltopesut voi aloittaa keväällä, kun lämpötila nousee yli +5 asteen. Niitä voi jatkaa pitkälle syksyyn, aina yöpakkasiin asti.

Keskimäärin kattoja voi puhdistaa huhti-toukokuulta alkaen ja loka-marraskuuhun saakka.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

5. Millaisella säällä katon puhdistus onnistuu?

Kasvuston on oltava kuivaa, kun sammaleen poisto katolta aloitetaan. Näin liuos pääsee tehokkaasti imeytymään ja tuhoamaan kasvuston.

Katon pesua ei kannata aloittaa märällä säällä tai sateen uhatessa. Kuivaa tulisi olla vähintään päivän verran ennen käsittelyä ja muutama tunti sen jälkeen.

Paras hetki katon puhdistukseen on puolipilvinen, sateeton päivä. Kuumassa auringonpaahteessa liuos voi kuivua tai haihtua liian nopeasti. Helteinen paahde kuumentaa katon, joten silloin sinne ei muutenkaan kannata kiivetä.

Sammaleen poisto katolta onnistuu myös omatoimisesti.

6. Onko katon puhdistaminen kotikäyttöisillä aineilla turvallista?

Kuten kaikissa puhdistusaineissa, pakkausten merkintöihin ja valmistetietoihin on tärkeää tutustua aina ennen käyttöä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mikrobikasvustoja tuhoavat puhdistusaineet sisältävät biosidejä. Siksi puhdistusaineiden levityksessä tulee käyttää suojalaseja, hengityssuojainta sekä suojakäsineitä. Näin niitä on turvallista käyttää.

Katolta tuulen ja sateen mukana irtoava kasvusto on ympäristölle harmitonta.

7. Kuinka usein katto pitäisi puhdistaa?

Jotta kiinteistöt säilyttäisivät arvonsa, niiden huollossa tulisi panostaa ennakoivaan kunnossapitoon. Katon puhdistus kannattaa yleensä tehdä noin 4–5 vuoden välein. Joissain kohteissa voi riittää uusintakäsittely jopa 10 vuoden välein.

Säännöllinen puhdistaminen pidentää katon käyttöikää ja ehkäisee vahinkojen tuomia, äkillisiä kustannuksia. Itse puhdistuskäsittely vie vain muutamia tunteja.

Erityisesti vanhojen kattojen huokoinen pinta imee itseensä enemmän suoja-ainetta, joka ehkäisee tehokkaasti uuden kasvuston syntymistä jopa 3–4 vuoden ajan.

Lisätietoa talon ja katon huoltamisesta