MAINOS

Sauno turvallisesti – vältä palovammat

Kylpyhuone

Pimenevä syysilta ja lähestyvä mökkisaunan talviteloille laittaminen on sopiva hetki silmäillä saunaa turvallisuusseikat mielessä. Jos saunan valaistus, lauteiden kunto ja turvakaiteet eivät ole kunnossa, pimenevät illat voivat altistaa mökkisaunassa palovammoille. Löylyttely on nautinnollisempaa myös lapsiperheille, jos energia ei mene pikkupilttien kieltämiseen ja vahtimiseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lauteiden kunto on turvallisen saunomisen a ja o. Lahot lauteet voivat jopa romahtaa. Vihoviimeinen ajatus on todeta lahojen lauteiden äärellä: kyllä nämä vielä tämän kesän kestävät. Siinä voi porukan saunailta päättyä ikävällä tavalla, jos lauteet pettävät alta.

Kun saunan ilmanvaihto pidetään kunnossa, lauteet kuivuvat nopeasti eivätkä lahoa. Lauteiden käyttöikää voi pidentää parafiiniöljykäsittelyllä. Hoidetut lauteet pitävät myös tikut erossa istumalihaksista.

scala20_207Kaiteet kaitsevat katrasta

Jotta palovammat pysyisivät loitolla, kiukaaseen kaatumisen riski täytyy minimoida – erityisesti lapsiperheiden ja senioreiden saunoissa.

Lapsiystävällisessä saunassa on suojakaiteet kiukaan ympärillä. Joihinkin kiuasmalleihin on mahdollista asentaa myös valaistut kaiteet. Kaiteet tarvitaan kiukaan ympärille lapsiperheissä myös silloin, jos kiuas on integroitu lauteisiin.

Myös nousukaiteet lisäävät saunan turvallisuutta, jotta horjahtamisen riski vähenee. Nousukaiteet ovat tarpeen lapsiperheiden saunojen lisäksi erityisesti seniorisaunoissa.

Siristeletkö saunassa?

Yksi syy saunomisen aiheuttamiin palovammoihin voi piillä siinä, että silmälasit joudutaan jättämään saunan eteiseen. Myös heikentynyt hämäränäkö voi aiheuttaa ongelmia saunassa, erityisesti iltojen pimentyessä. Siksi saunan riittävän valaistuksen varmistaminen lisää saunan turvallisuutta.

Tunnelmallinen valaistus kuuluu saunomiseen, eikä saunasta ole tarkoitus tehdä joulukuusta. Tee edes tämä: Tarkista, että saunassa oleva lamppu on ehjä ja toimii. Yksi hyvä vinkki ehkäistä horjahteluita ja ohiastumisia on valaista saunan askelmat. Näin tunnelmallisuus säilyy, mutta turvallisuus lisääntyy.

Patakinnas pitää palovammat loitolla

Saunanpesän sytyttäminen vaatii varovaisuutta. Jos näpit uhkaavat palaa puita sytyttäessä, avuksi kannattaa ottaa normaalia pidemmät tulitikut. Palovammoja voi saada käsiin myös metallisesta saunanpesän luukun kahvasta ja kuumavesihanasta. Harvian puulämmitteisten kiukaiden mukana toimitetaan tätä nykyä luukun avaamiseen tarkoitettu kahvan avaaja turvallisuuden lisäämiseksi. Hyväksi havaittu vinkki on myös pitää saunassa patakinnasta, jonka avulla luukun ja vesihanan avaaminen ja sulkeminen sujuu turvallisesti.

Liiallinen alkoholin käyttö saunoessa lisää Hyksin palovammakeskuksen mukaan vaikeiden palovammojen riskiä. Varsinkin pitkään saunottaessa riittävä juominen on tärkeää kuivumisen ehkäisemiseksi. Käteen kannattaa kuitenkin saunaillan venyessä vaihtaa vesilasi.

Pyykit pois saunasta

Kun löylyt alkavat olla löylytelty, kannattaa muistaa vielä pari seikkaa ennen kuin lähtee verannalle vilvoittelemaan.

Suuri osa saunojen tulipaloista syttyy siten, että kiukaalle putoaa jotain palavaa materiaalia. Sauna on täysin väärä paikka vaatteiden, pyyhkeiden ja laudeliinojen kuivaamiseen. Kiukaan päälle viritetty nailoninen pyykkinaru venyy kuumassa saunassa, ja tulipalon riski on taattu.

Jos saunassa on pesupiste, saunan lattialla kannattaa käyttää puisia ritilöitä liukastumisen estämiseksi.  Ne täytyy kuitenkin muistaa nostaa saunomisen päätyttyä pystyyn, jotta ne kuivuvat kunnolla eivätkä jää niljakkaiksi.

Hyvin suunniteltu sauna on turvallinen sauna

Jos sauna alkaa näyttää aikansa eläneeltä ja saunaremontti siintää mielessä, saunan suunnitteluun kannattaa panostaa. Näin välttyy palovammojen lisäksi myös tulipalolta.

Saunaa suunniteltaessa on ensinnäkin varmistettava, että kiuas on sijoitettu turvallisesti. Kiuasta asennettaessa on tärkeää noudattaa suojaetäisyyksiä seinään ja lauteisiin. Erillisen suojaseinän avulla kiukaan suojaetäisyyksiä voidaan pienentää merkittävästi. Suoja-alustaa puolestaan kannattaa käyttää esimerkiksi silloin, kun kiuas asennetaan vesieristetylle laattalattialle tai puulattialle.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

sauna saunakulttuuri saunan lauteet saunanlauteet saunavalaistus saunoa saunominen turvallinen saunominen


Lisää samasta aiheesta