MAINOS

Runsas saunominen suojaa miehiä sydänkuolemilta

Kylpyhuone

Päivittäinen saunominen voi pienentää muun muassa sydänkuoleman vaaraa, kertoo tuore Itä-Suomen yliopiston tutkimus.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Saunominen kannattaa. 20 vuotta kestäneessä laajassa seurantatutkimuksessa havaittiin, että 4-7 kertaa viikossa saunovilla miehillä oli 63 prosenttia pienempi sydänperäisen äkkikuoleman riski kuin kerran viikossa saunovilla. Myös sepelvaltimotautikuolleisuus, muu sydänkuolleisuus ja kokonaiskuolleisuus jäivät seurannan aikana pienemmiksi runsaasti saunovien joukossa.

Saunomisen vaikutuksia kuolleisuuteen selvitettiin Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimuksessa, johon osallistui yli 2000 keski-ikäistä itäsuomalaista miestä. Saunomistottumusten perusteella heidät jaettiin kolmeen ryhmään: kerran viikossa saunovat, 2-3 kertaa viikossa saunovat ja 4-7 kertaa viikossa saunovat. Sekä sydänperäiset äkkikuolemat, sepelvaltimotauti- ja muut sydänkuolemat että muista syistä johtuvat kuolemat olivat sitä harvinaisempia, mitä useammin saunottiin.

Saunominen

Tässä lukijan saunassa hyödynnettiin vanhoja heinäseipäitä selkänojiksi (Lukijan kuva).

Saunominen vaikuttaa suotuisasti, mutta tarkkaa syytä ei vielä tunneta

Myös saunomisen kesto vaikutti sydänperäisten kuolemien vaaraan. Yli 19 minuuttia kerrallaan saunovilla oli 52 prosenttia pienempi sydänperäisen äkkikuoleman riski kuin alle 11 minuuttia saunovilla. Muidenkin sydänkuolemien riski oli pitkään saunovilla pienempi.

Tutkimusta johtaneen dosentti  Jari Laukkasen mukaan syytä runsaan saunomisen sydäntä suojaavan vaikutukseen ei vielä täysin tunneta. Saunominen saattaa kuitenkin alentaa verenpainetta ja ylläpitää verisuonten joustavuutta.

Tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

 

Lisätietoja: Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen www.uef.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

sauna saunominen sydänsairaudet