MAINOS

Seinät kotisi suojana – vinyyliverhous on kestävä vaihtoehto puuverhoukselle

Talo

Perinteinen puuverhous on usein toimiva ja kaunis ratkaisu, mutta sen rakentaminen vaatii tarkkuutta ja osaamista. Lisäksi puuverhous tarvitsee säännöllistä huoltoa. Kanadassa valmistettu Kaycan-seinäprofiili on suunniteltu kestämään voimakkaita ilmaston- ja lämpötilavaihteluita eikä sitä tarvitse huoltaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Verhousrakenne suojaa talon eristeitä ja kantavia rakenteita. Puisen ulkoverhouksen huoltomaalausta suositellaan 5–7 vuoden välein, jotta verhous ei rappeutuisi. Pitkitetty huoltomaalausväli johtaa usein siihen, että maalauksen sijasta joudutaan uusimaan koko verhousrakenne. Suurin maalipintaa kuluttava tekijä Suomessa ovat voimakkaat sääolosuhteiden vaihtelut. Maalipinnan on kestettävä paahdetta, tuulen puhaltamaa irtoainesta, vesisateita epäpuhtauksineen sekä pakkasta ja jäätymistä.

Puuverhouksen liiallinen kostuminen on omiaan luomaan edellytykset erilaisille sienikasvustoille, jotka hajottavat puun pintaa. Levinneet sienikasvustot voivat pilata myös talon sisärakenteen, ellei huoltoa tehdä ajoissa. Myös rakenteelliset ongelmat aiheuttavat usein päänvaivaa puuverhouksissa. Kosteutta on lähes mahdoton pitää kokonaan poissa, joten on tärkeää, että ilmanvaihto ulkoverhouksen ja seinän välissä toimii. Kun ilma kiertää, seinä kuivuu nopeasti ja vältytään kosteushaitoilta.

Kosteusvauriot voivat lähteä myös talon sisätiloista, jos kosteiden tilojen tuuletusta ei ole suunniteltu hyvin. Nämä ongelmat ovat yleisiä erityisesti vanhoissa puutaloissa, joiden sisätiloihin on uudisrakennettu sauna ja pesutilat, mutta tilojen tuuletusta ei ole suunniteltu kunnolla. Jos talossa on rakenteellisia ongelmia, edes uusi hyvin tehty puuverhous ei ole välttämättä kestävä ratkaisu, ja kallis huolto voi olla edessä jo muutaman vuoden kuluttua.

0004

Uusi verhous antaa kodillesi kasvojenkohotuksen

Talon verhouksessa voidaan käyttää sekä vaaka- että pystysuuntaista verhousta ja näin luoda talolle tyylikäs uusi ilme. Useimmiten kasvojenkohotus toteutetaan verhoilemalla talon alaosa vaakaverhouksella ja hieman kattokolmion alapuolelta vaihdetaan pystysuuntaiseen verhoukseen. Vaaka- ja pystyverhousta sekä eri värejä yhdistelemällä saadaan aikaan komeita ratkaisuja perinteisen yksivärisen puuverhouksen sijaan.

Verhouksen suunnalla voidaan vaikuttaa talon antamaan vaikutelmaan sen korkeudesta tai leveydestä. Korkeassa ja kapeassa talossa voi käyttää vaakaverhousta antamaan talosta leveämpää vaikutelmaa. Matalissa ja leveissä taloissa taas suositellaan käytettäväksi pystyverhousta, jolla saadaan talo näyttämään korkeammalta.

Uusi verhous ei aina tarkoita hyvää verhousta. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat viime vuosina paljon käytetyt liian ohuet verhouslaudat. Mitä ohuempi käytetty verhouslauta on, sitä tärkeämpää on hoitaa rakennustyö, maalaus ja jälkihoito huolellisesti.

Vaihtoehto perinteiselle puuverhoukselle

Perinteinen puuverhous on usein toimiva ja kaunis ratkaisu, mutta sen rakentaminen vaatii tarkkuutta ja osaamista. Lisäksi puuverhous tarvitsee säännöllistä huoltoa. Jos kuitenkin haluat mahdollisimman kestävän ja juuri sinun tarpeisiisi sopivan ratkaisun edullisesti, kannattaa tutustua myös muihin vaihtoehtoihin.

Yksi pätevimmistä vaihtoehdoista puiselle seinäverhoukselle on vinyylikloridista valmistettava seinäverhous, Kaycan-seinäprofiili. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa jo puolet uusista pientaloista verhoillaan vinyylipaneelilla. Myös Suomessa tämän kanadalaisen seinäprofiilin suosio seinäverhousmateriaalina kasvaa jatkuvasti. Syy suureen suosioon on lähes olematon huollon tarve.

Erona puuverhoukseen on tietysti se, että vinyyli ei ole puuta. Mikäli kuitenkin haluat puutalosi verhouksen näyttävän luonnolliselta, on tarjolla myös puukuvioituja vaihtoehtoja, jotka erottaa oikeasta puusta vain hyvin läheltä katsomalla tai materiaalia kädellä kokeilemalla. Puukuvioinen verhous onkin yleensä kaikkein luonnollisin valinta puutaloon.

0602

Huolloksi riittää pelkkä pesu

Vinyyli materiaalina tarjoaa lukuisia hyötyjä, joita puu ei voi tarjota. Se on kestävä rakennusmateriaali, joka ei vaadi juurikaan huoltoa tai maalausta ja säilyy silti uudenveroisena vuosikymmeniä eteenpäin. Materiaali ei ime kosteutta, likaa tai saasteita, kuten puu ja muut huokoiset materiaalit. Sen voi myös pestä helposti vaikka painepesurilla. Läpivärjäyksen ansiosta sen väri ei haalistu missään olosuhteissa. Vinyyli kestää hyvin myös rakenteellisia ongelmia ja kovia säänvaihteluita. Pelkkä pesu riittää pitämään vinyyliverhouksen kauniina ja kestävänä.

Vinyyliseinäverhous on kevyen rakenteensa vuoksi helppo asentaa. Asentaminen tapahtuu normaalin puuverhouksen tapaan seinäpohjaan kiinnitetyn rimoituksen päälle, minkä vuoksi seinäpohjan ja vinyylin väliin jää ilmankiertoa varten rako. Vinyyli toimii siis aivan kuin sadetakkina talolle ja näin seinä hengittää tehokkaasti.

Kaycan-ulkoverhous on käytössä ympäri maailmaa, esimerkiksi yli puolet pohjoisamerikkalaisista pientaloista verhoillaan tällä kestävällä seinäprofiililla. Muihin ulkoverhousmateriaaleihin verrattuna Kaycanin ylläpitokustannukset ovat lähes olemattomat. Siksi se on niin suosittu.

Kestävä ja ympäristöystävällinen

Monipuolista Kaycan-seinäprofiilimallistoa on valmistettu jo kolmen vuosikymmenen ajan. Aktiivisen tuotekehityksen tuloksena on syntynyt rakenteellisesti erittäin kestävä materiaali. Profiilin patentoitu rakenne on suunniteltu kestämään hirmumyrskyjä, joiden kohteeksi ulkoverhousmateriaalit varsinkin USA:ssa aika ajoin joutuvat.

Kaycanin säänkestävyyden takana on valmistamiseen käytetty Duratron-vinyylikloridi. Patentoitu koostumus on nykyaikaisen rakennusteollisuuden yksi tarkimmin varjeltuja salaisuuksia. Tuotekehitysosasto työskentelee tarkoin valvotuissa laboratorio-olosuhteissa. Tuotteen ylivoimaisuudesta kertoo parhaiten se, että tehdas myöntää profiilille 50 vuoden takuun.

Profiilien elinkaari on poikkeuksellisen pitkä, ja niiden valmistaminen, käyttö ja hävittäminen kuluttaa vain vähän energiaa. Esimerkiksi pintakäsiteltyyn puuverhoukseen verrattuna Kaycan on varsin energiataloudellinen vaihtoehto. Tämän lisäksi ulkoverhous on tehty täysin kierrätyskelpoisesta materiaalista, joten sillä on useita ympäristöystävällisiä loppusijoituskohteita.

msk-halli

Kaycan on turvallinen

Huoltovapaalla ulkoverhouksella viimeistellyssä talossa nukut rauhallisia unia, sillä Kaycan-verhoiltu rakennus on erittäin paloturvallinen.

Kaycan on 100 % vesitiivis materiaali. Sen mullistavasta rakenteesta johtuen vinyyliverhous on kuitenkin hyvin tuulettuva. Kaycanilla verhoiltu talo hengittää luonnollisella tavalla ja kosteus poistuu rakenteista puuverhoukseen verrattuna erinomaisesti. Siksi talossa on miellyttävää ja turvallista asua Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Kaycan puuverhous seinäprofiili ulkoverhous Ulkoverhouspaneeli vinyyli vinyyliverhous