Seinätarrat piilottivat likaisen seinäpinnan nopeasti

Keittiö Sisustus
Seinätarrat ovat todella helppo ja nopea fiksaus mihin tahansa seinään. Keittiön seinän rasvaroiskeet peittyivät niiden alle kokonaan, ja työkaluiksi riittivät mattoveitsi ja sakset. Aikaa meni noin tunti.
28.3.2023

Olin harmitellut pitkään likaista seinänpätkää keittiössäni lieden ja vesipisteen välissä. Tylsän valkoiseen maalipintaan oli kertynyt vuosien varrella kaikenlaista likaa, etenkin pinttyneitä rasvaroiskeita. Pesemällä seinää ei ole saanut enää puhtaaksi pitkään aikaan ja ehkä puhdistaminen on vähän jäänytkin. Voisivatko seinätarrat ratkaista ongelmani? 

Harkitsin seinän maalaamista ja tapetointia, koska valkoinen väri on kyllästyttänyt jo vuosia. Haluaisin tuoda keittiööni väriä, joka sopisi ehkä muuhunkin kalustukseen kotona.

Kun näin portugalilaisia tai marokkolaisia seinäkaakeleita muistuttavat turkoosi-siniset seinätarrat eräässä Youtube-videossa, innostuin todella: tämä on minun ratkaisuni. Rakastan turkoosia! Lisäksi olen aina pitänyt eksoottisista kuoseista ja kuvioista.

Menin heti ulkomaisen toimittajan nettikauppaan ja tilasin ison läjän tarroja. Googlaamalla löytyy monia vaihtoehtoja. Tarjolla on myös yksivärisiä seinätarroja, mutta minä rakastan vahvoja värejä, joten ohitin yksiväriset saman tien. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Seinä ennen tarrojaSeinätarrat muuttivat koko keittiön ilmeen

↑Seinä ennen ja jälkeen tuunausta. Aikaa kului noin tunti.

Seinätarrat olivat tunnissa paikallaan

Odottelin monta viikkoja, että seinätarrat tulisivat postista, mutta en siltikään ryhtynyt toimeen heti niiden saavuttua. Emmin vielä, pitäisikö tämä seinä kuitenkin uudistaa jollain kestävämmällä tavalla, kuten maalaamalla tai tapetoimalla. Tulisiko tästä vain tekele?

No, se ei pelaa, joka pelkää, joten aloitin viikon mietittyäni. Otin esille mattoveitsen ja sakset, siltä varalta että tarroja pitäisi muotoilla. Poistin ensimmäisestä tarrasta suojapaperin, ja pääsin vauhtiin: yksi kerrallaan asettelin tarroja vierekkäin seinän maalipinnan päälle. Olin pyyhkinyt seinää ja antanut sen kuivua etukäteen, mutta pinttynyt lika oli edelleen paikallaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tarra kerrallaan ja rivi kerrallaan epäsiisti seinäpinta peittyi kauniiseen turkoosin sävyiseen kuvioon. Yhden tarran koko on 15 x 15 senttimetriä. Yhdessä setissä on 12 tarraa ja monia erilaisia kuviota.

Turhaa stressiä ei tarvitse ottaa siitä, kuinka kuviot osuvat kohdalleen, koska ne eivät osu kuitenkaan kohdalleen. Toistin kuvioita siinä järjestyksessä, että samaa kuviota ei tulisi vierekkäin tai päällekkäin. Aikaa kului noin tunti, jos sitäkään, kunnes tarrat olivat paikallaan ja seinä täysin uudistunut.

↑Seinätarrat kiinnittyivät seinään helposti. Jos tarra meni hieman vinoon, se oli myös helppo poistaa ja kiinnittää uudelleen – tarran liimapinta ei tuntunut kärsivän lainkaan muutamasta korjausliikkeestä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Seinätarrat helposti kiinni, apuna vian sakset ja mattoveitsi

Tarran materiaali on paperia, jonka pinnassa on muovikalvo. Se leikkautuu helposti toivottuun muotoon. Seinälistan tuntumassa käytin mattoveistä, joka tuntui oikeastaan ylimitoitetulta työkalulta paperin leikkaukseen mutta oli kuitenkin ihan kätevä. Käytin leikkaamisessa myös saksia, jos tarra oli vielä kiinnittämättä.

Lopullinen asetelma syntyi luontevasti, ja vain viimeiset reunapalat piti leikata muotoonsa. Jälkikäteen huomasin, että jos olisin aloittanut tarrojen latomisen ihan vasemmasta reunasta, ne olisivat mahtuneet kokonaisina riville. Siinä mielessä ehkä etukäteismittaus olisi kannattanut. Toisaalta, kuviot piilottavat kaikki mittavirheet ja epätasaisuudet jopa lähitarkastelussa – kuviollinen seinätarra on siis mukavan armollinen.

↑Seinätarrat ovat paperia, jossa on muovikalvo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaakeliseinän tunnelmaa

Yllättävää kyllä, olin laskenut tarrojen määrän ihan oikein, eli yhtään tarraa ei jäänyt yli ja koko seinä peittyi kauniiseen kuvioon, jotka katsellessa tuli hymy kasvoille. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen.

Kehuskelin Facebookissa hienoa seinääni, ja moni luuli, että olin kaakeloinut sen. Myös kylässä käynyt kaverini luuli seinää hieman etäämmältä kaakeloiduksi pinnaksi. Kysymys kuitenkin oli vain mukavasta pienestä askarteluhetkestä, johon minunkin kaltaiseni tumpulan taidot riittivät helposti.

Seinä on omasta mielestäni niin hieno, että aloin suunnitella, mihin muualle kodissani voisin tällaisia seinä- ja sisustustarroja kiinnittää.

↑Sakset ja mattoveitsi olivat sopivat työvälineen seinätarrojen muotoilussa.

Tarraseinän

plussat

 • helppo ja kevyt tehdä
 • nopea tehdä: aikaa meni noin tunti
 • halpa (noin 30 euroa)
 • sakset riittävät työkaluksi, ja mattoveistäkin voi käyttää
 • siisti lopputulos ilman millintarkkaa mittaamista
 • asennusvirheet on helppo korjata, koska tarra irtoaa helposti ja kiinnittyy uudelleen
 • lika ei näy tarran pinnalta
 • lika pyyhkiytyy helposti tarran muovipinnalta.

   

miinukset

 • ei kestä välttämättä ikuisesti – aika näyttää
 • halpa ratkaisu – vaikuttaako kodin jälleenmyyntiarvoon?
 • tarrojen kosteudensiedosta ei ole vielä tietoa.

 

Lue myös: Onnistunut tapetointi – näin poistat vanhan tapetin

Seinän maalaaminen – vesiohenteinen maali on turvallinen vaihtoehto