MAINOS

Selvitys: Pellettitakka tehokas korvaamaan sähkölämmitystä

Lämmitys

Bioenergia ry:n selvityksen mukaan automaattinen pellettitakka on hyvin kilpailukykyinen korvaamaan sähkölämmitystä uusissa ja saneerattavissa kiinteistöissä. Monipuolisuuden ansiosta pellettitakka sopii niin vesikiertoiseen järjestelmään kuin kuivalämmitysjärjestelmän osaksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Pellettitakka toimii tehokkaasti myös sähkön huippukulutuspiikin leikkaamisessa. Selvityksessä arvioitiin ensimmäistä kertaa pellettitakan soveltuvuutta suomalaiseen rakennuskantaan. Pellettitakkojen vallankumous on mahdollista, sillä potentiaalisia kohteita on ainakin 100 000.

Pellettitakkoja myydään Etelä- ja Keski-Euroopassa lähes puoli miljoonaa kappaletta vuosittain. Suomessa pellettitakka ja sen käyttömahdollisuudet on heikosti tunnettu.

Bioenergia ry:n selvityksen tavoitteena on tuoda esiin pellettitakkojen mahdollisuuksia uudis- ja saneerauskohteissa.

Selvityksessä laskettiin erilaisten lämmitysvaihtoehtojen elinkaarikustannuksia sekä arvioitiin pellettitakkojen potentiaalia rakennuskannassa ja mahdollista roolia sähkön huippukulutuksen leikkaamisessa. Ekokumppanit Oy ja Tietotakomo Ay tekivät vertailulaskelmat.

Pellettitakka on kilpailukykyinen ja monipuolinen

Laskelmissa verrattiin suorasähkö- tai öljylämmitteisen talon lämmityksen ja käyttöveden tuottamista pellettitakalla. Vertailtavina olivat lämpöpumput, uusi öljykattilalla ja sähkön käyttöä tehostavat toimet. Tulosten perusteella pellettitakka on elinkaarikustannuksiltaan kilpailukykyinen ratkaisu sekä uusissa että vanhemmissa omakotitaloissa. Pellettitakkaan perustuvan lämmitysjärjestelmän käyttövaihe nousee elinkaarikustannusvertailuissa avainasemaan.

Tulokset vahvistavat, että pellettitakkojen käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Niistä löytyy ratkaisuja sekä uudis- että korjausrakentajan tarpeisiin. Takoilla voi lämmittää ilmakiertoisesti yhtä tai useampaa huonetilaa, ja vesikiertoisia takkoja voidaan kytkeä lämminvesivaraajaan ja vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään.

Pellettitakkojen avulla voidaan kattaa tilojen ja käyttöveden lämmitystarve kokonaan tai hoitaa pelkkä käyttöveden lämmitys ja hyödyntää loppuosa lämmöstä asuintilojen lämmityksessä. Ne voidaan yhdistää aurinkokeräimien ja tulisijojen kanssa hybridiratkaisuiksi.

Toimiva ratkaisu sähkön kulutushuipun leikkaamiseen

Sähkölämmittäjä voi vähentää pellettitakan avulla sähkönkulutustaan tai luopua kokonaan sähkölämmityksestä. Pellettitakat ovat hyvä keino vaikuttaa lämmityssähkön kulutukseen ja erityisesti sen ajoittumiseen liittyvään ongelmaan. Sähkölämmityksen, lämpöpumppujen ja muiden lämmityslaitteiden kulutus kasvattaa sähköntarvetta säiden kylmetessä.

Varsinaisten kysyntäjouston välineiden ja taloudellisten kannusteiden ollessa vielä lapsenkengissä, suurimmat muutokset kotitalouksien kulutushuippuun ja sen ilmastovaikutuksiin saadaan aikaan vähentämällä lämmitykseen käytetyn sähkön käyttöä.

Suomen rakennuskannassa on ainakin 100 000 sellaista sähkölämmitteistä pientaloa, rivitaloasuntoa tai kesämökkiä, joiden omistajat ovat potentiaalisia asiakkaita erilaisille pellettitakkaratkaisuille.

Selvityksen rahoittivat Motiva, Vapo Oy, Versowood Oy, StoraEnso Wood Products Oy, Deletec Oy ja Kardonar Oy.

Pellettitakan hankintaohje >

Verkkosivuilla on myös laskuri, jonka avulla kuluttaja voi nopeasti vertailla pellettitakan kannattavuutta omaan asuntoonsa tai mökkiinsä.

Lisätietoja:

Bioenergia ry

www.bioenergia.fi

Bioenergia ry:n tavoitteena on synnyttää uusia työpaikkoja ja torjua ilmastonmuutosta viisaasti edistämällä kotimaisten polttoaineiden käyttöä energiantuotannossa. Yhdistyksen tavoite on nostaa uusiutuvan energian osuus puoleen koko energiantuotannosta ja energiaomavaraisuuden aste yli puoleen vuoteen 2030 mennessä.

Lähde: ePressi.com

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

pelletti pellettilämmitys pellettitakka sähkölämmitys takka