Sesongit maut lautasella – kesäkurpitsa ja munakoiso

Keittiö

Runsassatoinen kesäkurpitsa taipuu moneen, sen avulla on helppo lisätä kasviksia ruokavalioon. Kotimaista munakoisoakin löytyy nykyisin yhä enemmän kauppojen hyllyiltä. Kokeile veikeää kesäkurpitsa-munakoisoruusua, raikasta kesäkurpitsa-sipulisalaattia tai täyteläisiä, juustotäytteisiä munakoisorullia.

Kesäkurpitsa-munakoisoruusu

  • 2 kesäsipulia varsineen
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 350 – 400 g kesäkurpitsaa
  • 300 g munakoisoa
  • 3 dl (150 g) voimakasta juustoraastetta (esim. mustaleima Emmental)
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 3 kananmunaa
  • 0,5 dl kasvislientä
  • (0,5 tl suolaa)
  • 3-4 kierrosta mustapippuria myllystä

1. Viipaloi sipulit ja hienonna varret. Kuori valkosipulinkynsi ja hienonna se. Levitä sipulit uunivuoan pohjalle.

2. Pese kesäkurpitsat sekä munakoisot ja halkaise ne kahtia pituussuunnassa. Jos teet muffinipellin koloihin annosruusuja, leikkaa puolikkaat veitsellä tai mandoliinilla parin millin viipaleiksi poikittain. Jos teet yhden ison, piirakkavuoallisen, leikkaa kesäkurpitsa ja munakoiso pitkittäin mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.

3. Ripottele puolet juustoraasteesta sipuleiden päälle uunivuokaan.

4. Asettele kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleet vuokaan ympyrän muotoon tasainen puoli alaspäin, reunasta keskustaa kohti. Haussa on ruusukkeen muoto. Valuta öljyä kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleiden päälle.

5. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää kasvisliemi ja mausta seos mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Liemi saa olla selkeästi suolaista. Kaada munaseos varovasti kasvisruusukkeen päälle ja kypsennä paistosta 200 asteisessa uunissa noin 25 – 30 min. Ripottele loput juustoraasteesta paistamisen puolivälissä ruusuille.  

6. Anna paistoksen vetäytyä peitettynä 10 min. ennen syömistä.

Vinkki: Voit valmistaa yhden ison paistoksen noin 26 cm:n vuoassa tai kuutena pienempänä annoksena uunin kestävissä vuoissa tai kupeissa. Laita pienten ruusujen munaseokseen yksi kananmuna ja 2 rkl nestettä enemmän.

Kesäkurpitsa-sipulisalaatti 

  • 2 kg kesäkurpitsaa
  • 5 sipulia
  • 4 dl tillisilppua
  • 4 dl vettä
  • 3 dl valkoviinietikkaa
  • 2 rkl karkeaa merisuolaa
  • 1rkl sinapinsiemeniä
  • 5 kpl laakerinlehtiä
  • 1 tl kokonaisia valkopippureita
  • 10 valkosipulin kynttä
  • 1 prk (450 g) hunajaa
  • (tähtianiksia)

1. Raasta pestyt kurpitsat karkeaksi raasteeksi.

2. Hienonna sipuli ja tilli.

3. Sekoita ainekset keskenään ja laita puhtaisiin lasipurkkeihin.

4. Keitä maustelientä kymmenisen minuuttia, sekoita siihen hunaja ja kaada liemi kiehuvan kuumana purkkeihin vihannesten päälle. Voit halutessasi siivilöidä liemen ennen kuin kaadat sen purkkeihin. Laita jokaiseen purkkiin kokonainen tähtianis reunaa vasten. Tähtianis antaa makua ja näyttää kauniilta.

5. Anna kesäkurpitsasalaatin maustua muutama päivä jääkaapissa ennen käyttöä. Se maistuu varsinkin liha- ja kalaruokien lisäkkeenä.

Juustotäytteiset munakoisorullat

  • n. 900 g (2 isoa) munakoisoa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl tummaa balsamicoa

Täyte:

  • 250 g (hienorakeista) raejuustoa
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • 1 kananmuna
  • 2 dl (100 g) juustoraastetta
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl yrttisuolaa

Tomaattikastike

  • 1 tlk (n 400 g) tomaattimurskaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl jauhettua valkopippuria
  • (1 tl savupaprikajauhetta)
  • (Pinnalle: 0,5-1 dl juustoraastetta)

1. Leikkaa munakoisoista pitkittäin noin 12 ohutta viipaletta. Paahda niitä halutessasi muutama minuutti kummaltakin puolelta kuivalla pannulla tai parilalla. Levitä viipaleet leikkuulaudalle ja sudi molemmille puolille öljyä ja balsamicoa.

2. Valmista tomaattikastike. Sekoita tomaattimurskan joukkoon kuorittu, murskattu valkosipuli ja mausta suolalla sekä pippurilla (ja savupaprikalla).

3. Voitele uunivuoka ja lusikoi siihen puolet tomaattikastikkeesta.

4. Kumoa raejuusto kulhoon. Silppua basilika ja sekoita munan, juustoraasteen ja mausteiden kanssa raejuuston sekaan.

5. Jaa seos munakoisoviipaleille ja kääri viipaleet rulliksi. Nosta rullat tomaattikastikkeen päälle vuokaan. Jos täytettä tuntuu olevan liikaa, sekoita se lopun tomaattikastikkeen joukkoon.

6. Lusikoi tomaattikastikkeen loppu rullien ympärille. (Ripottele halutessasi pinnalle juustoraastetta.)

7. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes munakoisorullat ovat pehmenneet, kastike kuplii ja juusto saanut väriä.

Vinkki: Munakoisorullat on mukava herkku vaikka illanistujaisiin, sillä nämä voi tehdä uunivalmiiksi jo hyvissä ajoin ja kypsentää vasta ennen tarjoilua.

Reseptit: Asta Asunmaa, Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset, kuvat: Kati Laszka, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kasvikset kasvis kasvisruoka kasvisruokavinkki kesäkurpitsa kotimaiset kasvikset munakoiso resepti reseptit ruokaresepti


Lisää samasta aiheesta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: