MAINOS

Siemenkylvö alkaa – niksejä onnistuneeseen lopputulokseen

Piha

Kevään ensimmäiset siemenet on jo puutarhalla kylvetty ja kotonakin niiden aika alkaa olla hiljalleen. Liian aikaisin siemeniä ei kannata kylvää, sillä taimista tulee muuten helposti honteloita ja vaikeita hoitaa. Kannattaa noudattaa siemenpussien ohjeita, vaikka kuinka tekisi mieli jo kylvää!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Siemenkylvö – muista nämä

 1. Puhtaat astiat ja multa ovat kaiken perusta.
 2. Käytä multana vain kaktus- tai kylvömultaa.
 3. Vanha multa kannattaa desinfioida pitämällä sitä uunissa 180 asteen lämmössä 1–2 tuntia.
 4. Siemenet joko peitetään tai jätetään valoon itämään. Tämä kannattaa myös aina tarkistaa siemenpussista. Siemen peitetään yleensä oman koon paksuudelta.
 5. Suihkuttele pinta kosteaksi sumutepullolla ja peitä muovikelmulla. Pari pientä ilmareikää olen kelmuun aina tehnyt, ihan varoiksi. Näin ilma vaihtuu, mutta silti kosteus ja lämpö pysyvät ihanteellisena.
 6. Kun taimet alkavat nousta, niin tuulettelen niitä hiukan päivittäin ja lisään tuuletusta sitä mukaa, kun taimet kasvavat. Yleensä jo viikossa muovin saa poistaa kokonaan, ja sen jälkeen sumutellaan kasvustoa tarpeen mukaan.
 7. Taimet kannattaa koulia mieluummin hiukan liian varhain kuin myöhään. Pitkiksi venyneet taimet ovat aina hankalia, heikkoja ja myös taimipoltteen vaara on suurempi.

IMG_0391

Näin onnistut

 1. Jos haluat varmistua, ettei mullan pinta homehdu, niin helppo niksi siihen on sekoittaa 1 litraan vettä 1 tl Atamon-säilöntäainetta. Sumuta liuoksella multapinta kylvön jälkeen –  ja multa ei homehdu.
 2. Kunnon kasvilampun alla taimista tulee napakoita paljon helpommin kuin ikkunanlaudalla. Itse suosin tätä led–lamppua.
 3. Lämpömatolla saa ihanteellisen pohjalämmön, jolloin juuristo kasvaa komeaksi ilman että taimi venyy liiaksi. Tämän avulla kylvös voi olla jopa hiukan viileämmässäkin. Lämpömattoon voit tutustua enempi täällä >
 4. Kasvatusnapit ovat parhaimpia isompien siemenien ja pistokkaiden kasvatuksiin. Ne yhdessä minikasvihuoneiden kanssa ovat verraton ja helppo yhdistelmä.
 5. Merkkaustikkuna toimii hyvin kertakäyttölusikka, jonka sisäpuolelle voi kirjoittaa tiedot. Teksti pysyy hyvin, kun se on suojassa auringolta ja kastelulta.

20160217_113419

Siementen pikatestaus

Varastosta löytyvien tai itse kerättyjen siementen itävyys kannattaa testata aina ennakkoon. Sen voi tehdä helposti ja nopeasti näin: Laita n. 10 siementä kostutetun talouspaperin väliin, aseta paperi matalan lautasen päälle ja peitä se kelmulla. Sitten vain kylvös valoon ja jo parin päivän päästä näkee, kuinka moni siemen itää. Helppoa ja helpottaa hiukan kylvökuumettakin!

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuva: Juha Toikka, KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyötykasvi kylvää kylvö siemen siemenkylvö