MAINOS

Siementen kylvö – kohtuus kannattaa

Piha

Kylvö kohtuudella ja harvennus oikeaan aikaan. Lue kylvövinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Märkä ja kylmä maa voi mädättää siemenet. Maltti on valttia etenkin maissin, villirukolan eli iso – hietasinapin, papujen, kurpitsojen ja kurkun kylvössä. Kylvä ne vasta yli +10-asteiseen maahan.

  • Kylvösyvyys vaihtelee siemenen koon mukaan. Kylvä pienet siemenet noin sentin vakoon, isot 2–5 sentin syvyiseen vakoon.
  • Jos maanpinta kuorettuu herkästi, peitä siemenet säkkimullalla. Etenkin pienet siemenet hyötyvät hiekkaisesta, hienojakoisesta peitemaasta.
  • Myös vermikuliitti vähentää maan kuorettumista ja levän kasvua.
  • Vältä ylitiheitä kylvöksiä, sillä niiden harventaminen on työlästä. Kylvä pikkuiset siemenet hiekan seassa.
  • Pidä kylvös kosteana. Etenkin porkkana ja punajuurikas kärsivät helposti kuivuudesta. Kylvöksen päällä oleva harso vähentää haihduntaa ja suojaa siemeniä linnuilta.
  • Siemennauhan kuivuminen voi estää itämisen. Kastele vaon pohja, levitä nauha ja kastele se ennen peittelyä. Taputa maan pinta, jotta siemenet saavat hyvän kosketuksen maahan.

Taimettumiseen kuluva aika vaihtelee lajin ja olosuhteiden mukaan. Palsternakalla ja porkkanalla taimettumiseen kuluu helposti 2–3 viikkoa. Ennen taimettumista voit liekittää maasta nousevat siemenrikkakasvit.

siementen kylvö

Kylvö vauhtiin – jouduta itämistä

Esi-idätys nopeuttaa hitaasti ja epätasaisesti taimettuvien lajien kasvuun lähtöä. Karista porkkanan, palsternakan, isohietasinapin eli villiruokolan ja persiljan siemenet kostean talouspaperin tai vanun väliin. Kun kuori raottuu, kylvä siemenet. Jos sirkkajuuri on jo tullut esille, kylvä siemenet notkean, jäähdytetyn perunajauhokiisseli n seassa, ettei juuri vaurioidu.

  • Vedessä liottaminen jouduttaa siementen itämistä.
  • Yön yli liotus saa siemenen turpoamaan täyteen mittaansa.
  • Helposti rikkoutuville herneille riittää parin tunnin liotus.
  • Veden vaihto välillä poistaa siemenistä liuenneita, itämistä ehkäiseviä aineita.

Säästä siemenpussit

Vihannesten siemenpussit voidaan jäljittää vakuustodistuksen avulla. Jos epäilet, että ostamassasi siemenessä on virhe, ota yhteyttä myyjään. Voit ottaa myös yhteyttä Eviran siemen – tarkastusyksikön markkinavalvontaan tai ELY-keskuksen siemenkaupan markkinavalvojaan. www.evira.fi

Lue myös:

Muista multaus >
Harvenna oikeaan aikaan >

kylvä siemenet

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden kanssa. www.kotipuutarha.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kevätkylvö kylvö siemenet