MAINOS

Lokakuun vihervinkit: vielä ehdit tehdä pihatyöt talven varalle

Piha

Syksyn pihatyöt tehdään luonnon, ei allakka mukaan. Jos lumen tulo viipyy, ulkona on mukava puuhailla ja istuttamistakin voi jatkaa maan jäätymiseen asti.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Talvi tekee kovaa vauhtia tuloaan. Lue tästä, mitä lokakuun pihatyöt ja vihervinkit pitävät sisällään!

Lokakuun pihatyöt ja vihervinkit

Suojaa puut ja pensaat syömäreiltä

Lokakuun pihatyöt ovat nyt ajankohtaisia. Nuoret omenapuut, pensasmustikat ja karhunvatukat on viisasta suojata ajoissa jäniksiltä ja myyriltä. Rungonsuojukset sekä riittävän korkeat ja tukevasti seisovat verkot säästävät ikäviltä yllätyksiltä keväällä. Kokeile myös biologista keinoa jäniksiä ja hirvieläimiä vastaan: kiinnitä runsaasti tuoreita tuomen tai terttuseljan oksia suojattaviin kasveihin. Niiden tuoksu karkottaa eläimet tehokkaasti.

Myös monet pienet pensaat, kuten suikerovihma (Cytisus decumbens), kelpaavat varmasti syömäreille. Tuhon sattuessa alkukesän kukinta onkin sitten mennyttä. Laita tukirakennelmat ja verkot jo sulan maan aikaan, viimeistään marraskuussa. Matalan kasvin päälle voit muotoilla tiheäsilmäisen verkkosuojan tukikaarien varaan.

Suojaus on tarpeen aroille perennoillekin, kuten hohdekukille, isokaunosilmälle, katkeroille, marskinliljalle, syysvuokolle ja valeunikolle. Kuusenhavut ovat verrattomia: laita ympärille havusilppua ja päälle kokonaisia havuja.

Kultapeippi viheriöi alppiruusujen alla.Kultapeippi viheriöi alppiruusujen alla.

Ruskan sammuttua vihreinä talvehtivat puut, pensaat ja perennat saavat taas äänensä kuuluviin. Alppiruusujen alla rehevöivä keltapeippi on oma suosikkini, sillä se ei vaadi yhtään mitään, mutta näyttää koko syksyn eloisalta hopeankirjavine lehtineen. Keväällä se uusiutuu nopeasti ja viihtyy hyvin sekä pensaiden alustoilla että piharuukuissa. Kaikki ainavihannat ja talvivihannat pihakasvit ovat arvokkaita ja niitä kannattaisi suosia. Ne ovat helppoja, peittäviä ja tyylikkäitä.

Pojanhovikaktus on parasta sijoittaa korkeaan kukkatelineeseen, jotta versot saavat laskeutua vapaina.
Pojanhovikaktus on parasta sijoittaa korkeaan kukkatelineeseen, jotta versot saavat laskeutua vapaina.

Lokakuun pihatyöt, syksyn lehdet

Lehtikaktus tuo väriä huoneeseen

Kesän ulkona viettäneet lehtikaktukset osaavat ilahduttaa lokakuussa. Vaikka kasvit näyttäisivät kovia kokeneilta, sisähoidossa niiden vihreys palautuu ja kymmenet kukat puhkeavat versoihin. Jalolehtikaktukset, kuten perinteikäs punainen pojanhovikaktus, on parasta sijoittaa korkeaan kukkatelineeseen, jotta versot saavat laskeutua vapaina. Kukinnan jälkeen niitä kastellaan vain niukasti, jotta uusi kukinta onnistuisi keväällä.

Muista nämä lokakuun pihatyöt vielä ennen talvea:

  1. Tyhjennä vedet ja moskat. Valuta vedet pumpuista, letkuista, paineruiskuista ja painepesureista sekä astioista, jotka voivat särkyä jäätyessään. Tyhjennä saviruukutkin ja vie varastoon talveksi. Tyhjennä myös räystäskourut ja sadevesikaivot lehdistä ja moskasta.
  2. Käytä lehtijäte hyödyksi. Levitä haravoidut lehdet kasvimaalle. Keväällä niistä on vain rippeet jäljellä, ja lierot sekä maan pieneliöt voivat hyvin.
  3. Apua marjapensaille. Kaivele vielä viime töiksi nokkoset ja vuohenputken juurakot pois marjapensaiden tyveltä. Jos herukanvillaruoste tai muut sienitaudit vaivasivat pensaita, haravoi lehdet ja peittele ne kompostiin. Jos poltat risunuotiota, heitä tautiset lehdet sinne.
  4. Varastoi arat sipulit ja mukulat huolella. Anna miekkaliljojen kuivua aluksi varsineen ja leikkaa varret sitten parin sentin tyngiksi. Kuivata mukulat ilmavasti ja peittele talveksi kuivaan turpeeseen tai säilytä verkkopussissa viileässä paikassa.

Sammaltuoli tuo piristystä syksyiseen pihaan.
Sammaltuoli tuo piristystä syksyiseen pihaan!

Idea: sammaltuoli

Talviturkki tuolille. Syyspihan piristeeksi voit vähän tuunata pihakalusteita sammaleen ja sidontalangan kanssa. Cafe-tuolin uusi ilme sopii loppusyksyyn.

Lue myös: Sinikan vihervinkit lokakuu – vinkkejä syksyyn, Syksy saapui – mitä tehdä puutarhassa?, Syksyiset ikuisuuskysymykset – vinkit syksyyn, Syksy kukkimaan – istuta uusia kasveja, 4 vinkkiä, joiden avulla laitat syyspihan kuntoon talven varalle, Sisusta koti myyntikuntoon, Katso parhaat säilytysratkaisut ja sisustusvinkit, Anita sisustaa – lemmikkikodin sisustusvinkit ja Kosteiden tilojen maalaus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kaktus kukkasipulit marjapensaat rungonsuojus talvisuojaus