Sinikan vihervinkit, lokakuu: vielä ehdit tehdä pihatyöt talven varalle

Piha

Syksyn pihatyöt tehdään luonnon, ei allakka mukaan. Jos lumen tulo viipyy, ulkona on mukava puuhailla ja istuttamistakin voi jatkaa maan jäätymiseen asti.

Suojaa puut ja pensaat syömäreiltä

Nuoret omenapuut, pensasmustikat ja karhunvatukat on viisasta suojata ajoissa jäniksiltä ja myyriltä. Rungonsuojukset sekä riittävän korkeat ja tukevasti seisovat verkot säästävät ikäviltä yllätyksiltä keväällä. Kokeile myös biologista keinoa jäniksiä ja hirvieläimiä vastaan: kiinnitä runsaasti tuoreita tuomen tai terttuseljan oksia suojattaviin kasveihin. Niiden tuoksu karkottaa tehokkaasti.

Myös monet pienet pensaat, kuten suikerovihma (Cytisus decumbens), kelpaavat varmasti syömäreille. Tuhon sattuessa alkukesän kukinta onkin sitten mennyttä. Laita tukirakennelmat ja verkot jo sulan maan aikaan, viimeistään marraskuussa. Matalan kasvin päälle voit muotoilla tiheäsilmäisen verkkosuojan tukikaarien varaan.

Suojaus on tarpeen aroille perennoillekin, kuten hohdekukille, isokaunosilmälle, katkeroille, marskinliljalle, syysvuokolle ja valeunikolle. Kuusenhavut ovat verrattomia: laita ympärille havusilppua ja päälle kokonaisia havuja.

Kultapeippi viheriöi alppiruusujen alla.
Kultapeippi viheriöi alppiruusujen alla.

Ruskan sammuttua vihreinä talvehtivat puut, pensaat ja perennat saavat taas äänensä kuuluviin. Alppiruusujen alla rehevöivä keltapeippi on oma suosikkini, sillä se ei vaadi yhtään mitään, mutta näyttää koko syksyn eloisalta hopeankirjavine lehtineen. Keväällä se uusiutuu nopeasti ja viihtyy hyvin sekä pensaiden alustoilla että piharuukuissa. Kaikki ainavihannat ja talvivihannat pihakasvit ovat arvokkaita ja niitä kannattaisi suosia. Ne ovat helppoja, peittäviä ja tyylikkäitä.

Pojanhovikaktus on parasta sijoittaa korkeaan kukkatelineeseen, jotta versot saavat laskeutua vapaina.
Pojanhovikaktus on parasta sijoittaa korkeaan kukkatelineeseen, jotta versot saavat laskeutua vapaina.

Lehtikaktus tuo väriä huoneeseen

Kesän ulkona viettäneet lehtikaktukset osaavat ilahduttaa. Vaikka kasvit näyttäisivät kovia kokeneilta, sisähoidossa niiden vihreys palautuu ja kymmenet kukat puhkeavat versoihin. Jalolehtikaktukset, kuten perinteikäs punainen pojanhovikaktus, on parasta sijoittaa korkeaan kukkatelineeseen, jotta versot saavat laskeutua vapaina. Kukinnan jälkeen niitä kastellaan vain niukasti, jotta uusi kukinta onnistuisi keväällä.

Muista pihatyöt vielä ennen talvea:

  1. Tyhjennä vedet ja moskat. Valuta vedet pumpuista, letkuista, paineruiskuista ja painepesureista sekä astioista, jotka voivat särkyä jäätyessään. Tyhjennä saviruukutkin ja vie varastoon talveksi. Tyhjennä myös räystäskourut ja sadevesikaivot lehdistä ja moskasta.
  2. Käytä lehtijäte hyödyksi. Levitä haravoidut lehdet kasvimaalle. Keväällä niistä on vain rippeet jäljellä, ja lierot sekä maan pieneliöt voivat hyvin.
  3. Apua marjapensaille. Kaivele vielä viime töiksi nokkoset ja vuohenputken juurakot pois marjapensaiden tyveltä. Jos herukanvillaruoste tai muut sienitaudit vaivasivat pensaita, haravoi lehdet ja peittele ne kompostiin. Jos poltat risunuotiota, heitä tautiset lehdet sinne.
  4. Varastoi arat sipulit ja mukulat huolella. Anna miekkaliljojen kuivua aluksi varsineen ja leikkaa varret sitten parin sentin tyngiksi. Kuivata mukulat ilmavasti ja peittele talveksi kuivaan turpeeseen tai säilytä verkkopussissa viileässä paikassa.

Sammaltuoli tuo piristystä syksyiseen pihaan.
Sammaltuoli tuo piristystä syksyiseen pihaan.

Idea: sammaltuoli

Talviturkki tuolille. Syyspihan piristeeksi voit vähän tuunata pihakalusteita sammaleen ja sidontalangan kanssa. Cafe-tuolin uusi ilme sopii loppusyksyyn.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kaktus kukkasipulit marjapensaat rungonsuojus talvisuojaus

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: