MAINOS

Sinikan vihervinkit, syyskuu 2012: Syksyn tuntua puutarhassa

Piha

Tässä hortonomi Sinikka Neuvosen syyskuun vinkit puutarhaan. Nyt kylvetään sipulikukkia kevääksi, istutetaan ruskakasveja, korjataan satoa kasvimaalta ja torjutaan nurmikolle levinneet sienet. Idea: kauniit kasteluvesipullot ikkunalaudalla.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Paljon sipulikukkia. Keväällä sen aina ymmärtää, että sipulikukkia ei voi istuttaa liikaa. Istuta niitä myös muoviruukkuihin, jotka upotat nyt maahan, kaivat keväällä ylös ja tuot rapun pieleen tai kuistille kukkimaan.

Hienot heinät. Jätä heinät heilumaan talveksi, älä leikkaa niitä lyhyeksi, niin ne talvehtivat parhaiten ja säilövät tärkeät ravinteet juurakkoonsa. Helposti karkaavat lajit, kuten rantavehnä tai hietakastikka, vaativat oman alueensa, mutta hyviä perennaryhmän heiniä ovat esimerkiksi paikallaan pysyvät hopeatoppo, sinilupikka ja sininata.

Istuta lisää ruskaa. Komea syysväri on hyvä syy valita istutettavat pensaat. Värit vaihtelevat, mutta usein komean punaisia ovat esimerkiksi puna-aronia, korallikanukka, sorvarinpensaat ja villaheisi ja loistavan oransseja mongolianvaahtera, koristearonia.

Joulukielo
Joulukielo

Helpot joulukielot. Nyt on hyvä aika varmistaa kielon tuoksua jouluksi. Jääkielojen hyötö ei ole mikään uusi villitys, tätä tehtiin jo ennen vanhaan. Kaiva luvalliselta paikalta kielon juurakoita, joissa on pullea, tylppäkärkinen ja kukka-aiheen sisältävän silmu. Löydät paikat niin kauan kuin lehden jätteet tai marjat erottuvat mättäiltä.

Niputa juurakot ja laita muovipussissa jääkaappiin. Aloita hyötö kuukautta ennen joulua. Upota niput 30–35 -asteiseen veteen 12 tunniksi. Istuta juurakot isoon ruukkuun niin, että vain silmunkärki näkyy mullasta. Pidä ruukku lämpimässä ja pimeässä, huputa se mustalla muoviruukulla.

Muista kastella. Tuo ruukku valoon, kun kukkanuput pilkottavat. Lannoita, niin lehdet saavat hyvän värin.   

Perunan nosto
Oman maan perunat ovat erityisen maukkaita.

Syyskuussa sato valmistuu vauhdilla, pottua ja juurikkaita nostetaan. Oman maan peruna on meikäläiselle yksi elämän peruskivistä, käytännöllinen, suunmukainen ja myös nostalginen juttu. Kipeitäkin muistoja perunaan liittyy: polvenkorkuisena pisti ampiainen korvaan nostotalkoissa, nuorena aikuisena oman pellon ensimmäisen sadon vei maan saastuttanut peruna-ankeroinen. Sen jälkeen viljely onkin sujunut tyylikkäämmin vuoroviljelyllä ja kestävillä lajikkeilla.

Aloittelevat uusviljelijät kertovat usein silmät loistaen, kuinka hienoja perunoita saatiin muutamista nahistuneista mukuloista, jotka keväällä pistettiin ämpäriin tai kukkapenkkiin kasvamaan. Kotitarpeiksi perunan kasvatus onkin helppoa ja ylenpalttisesti palkitsevaa. Ota ilo irti vain pienestäkin perunamaasta ja keväällä isomman kimppuun.

Kastelupullo huonekasvien joukossa ikkunalaudalla

Idea: kauniit kastelupullot 

Sijoittele huonekasvien joukkoon kauniita vesipulloja, joissa on aina käsillä lämmennyttä ja hapettunutta kasteluvettä. Tuikku silloin tällöin, mutta ei syksyllä enää lotraten.

Mustesieniä nurmikolla.
Mustesieniä nurmikolla.

Sieniä nurmikolla?

Nurmikolle voi syksyllä nousta ällistyttävät määrät sieniä. Lajeja on useita. Ne voivat olla lähipuiden symbioosisieniä, ja monet ovat lahottajia, jotka viihtyvät uusilla nurmikoilla, joissa on maatumatonta puuainesta mullan joukossa. Sienet voivat ilmestyä uuteen siirtonurmikkoonkin, sillä sienirihmastoa on mullassa kaikkialla.

Jos et siedä sieniä nurmikossa, kerää ne pois ja leikkaa nurmikko matalaksi ja tavallista useammin. Voit torjua niitä kastelemalla sieniesiintymää bentsoehappoa sisältävällä Atamon-säilöntäliuoksella, jonka valmistat lisäämällä 50 g eli kaksi pussia jauhetta 10 litraan vettä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kukkasipulit sipulikasvit