Sinikan vihervinkit – tee tämä tammikuussa

Piha
Tarkista ja korjaa puiden ja pensaiden suojuksia, versota, idätä ja hoida ruukkuatsaleaa. Lue kaikki tammikuun vihervinkit!

1. Tarkista ja korjaa puiden ja pensaiden suojuksia

Tarkista suojukset. Kierrä puutarhassa ja kohentele tarpeen mukaan suojuksia. Jos lunta on paljon, syömärit yltävät hangen päältä kaluamaan nuoria hedelmäpuita, köynnöksiä ja muita herkullisia kasveja. Havuja on monin paikoin myrskyn jäljiltä yllin kyllin saatavana, ja voit laittaa niitä vielä arkojen perennojen tai arkojen monivuotisten yrttien suojaksi, jos lunta on vähän tai ei ollenkaan.

2. Hoida ruukkuatsaleaa

Ruukkuatsalea vaatii vettä. Kastele säännöllisesti ruukkuatsaleaa, sillä se vaatii vettä talvellakin. Helpointa on nostaa kerran tai pari viikossa kasvi ruukkuineen kulhoon haaleaan veteen varttitunniksi, valuttaa ylimääräinen vesi pois ja siirtää takaisin aluslautaselle tai suojaruukkuun. Säntillinen kastelija voi antaa atsalealle kupillisen vettä joka aamu. Viileä, valoisa huone on paras paikka tälle ihanaiselle. Kukinta-aikaan myös viikoittainen lannoitehuikka tekee sille hyvää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Versota, idätä ja suosi juureksia

Loppiaisesta alkavien härkäviikkojen parasta antia lienee se, että ylensyönnin houkutus on ohi ja seuraavan kerran juhlaruoat ovat tarjolla vasta pääsiäisenä.

Arjesta kannattaa nyt ottaa ilo irti keittiössäkin. On hyvä aika versottaa ja idättää lähes ilmaista ruokaa, ostaa huokeita kotimaisia juureksia niin pitkään kuin niitä on tarjolla ja valmistaa maittavia aterioita mitä arkisimmista aineksista.

Punakaali on hyvä esimerkki iloisista yllättäjistä: hauduta sitä padassa kauniiksi ja maukkaaksi lisäkkeeksi. Ohjeita on netti pullollaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

4. Jos pihalla ei ole lunta, raivaa risukkoa

Hakkeelle on käyttöä. Jos lunta ei vieläkään näy eikä kuulu, liikaa risukkoa voi nyt raivata pihalta ja joutomailta ja työntää oksasilppuriin. Hakkeelle on käyttöä talvellakin kompostin kuivikkeena. Isompaan puusavottaan, kuten pihapuun kaatoon, kannattaa ryhtyä vasta sitten, kun maa on jäässä ja lunta pehmusteena.

5. Bongaa pihan lintuja

*
Pähkinänakkeli. Kuva: Ari Kakko

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pihabongareitten päivät ovat lähellä. Muista pihabongaus myös tänä vuonna: lauantaina 25. ja sunnuntaina 26. tammikuuta. Silloin tarkkaillaan oman pihan lintuja tunnin ajan ja havainnot ilmoitetaan BirdLife Suomelle. Lisää tietoa osoitteessa www.pihabongaus.fi


Pihabongaajat lintuja tunnistamassa. Kuva: Tero Nordström.

Lue myös nämä tammikuun vihervinkit

Kokeile inkiväärin kasvatusta >
Kärpäsloukku on haaste viherharrastajalle >
Idea: työhalogeeni pihavalona >

MAINOS
MAINOS LOPPUU