Joka kevät tämä aika, kun sipulikukat aloittavat kukintansa, saa minun haltioitumaan aina uudelleen ja uudelleen. Pääni pyörii kuin pöllöllä, kun ajellessakin silmä piirtää aina niihin pihoihin, joissa sipulikukat kukkivat. Niistä pihoista tulee aivan uskomattoman eläväinen ja kotoisa tunnelma.
Se, että sipulit eivät jäisi suotta yksivuotisiksi, ei yleensä vaadi paljon. Tulppaaneilta ja narsisseilta kannattaa poistaa kukkineiden kukkien lisäksi siemenkodat, mutta jättää lehdet ja varsi rauhassa kasvamaan. Kukille kannattaa antaa hiukan sipulikukkaravinnetta nyt, jotta sipuli kasvaa uudelleen ja kukkii taas upeasti ensi keväänä. Pikkusipulikukilta (esim. krookukset, helmihyasintit, lumikellot) ei tarvitse kukkia ja siemenkotia poistaa. Ne pärjäävät loistavasti pelkällä lannoitteella.
Türin kukkamarkkinat Virossa ovat nyt tänä viikonloppuna (20.5.–22.5.2016). Jos olet menossa sinne tai tiedät jonkun ystäväsi menevän, niin tulipoltteen leviämisen takia on hyvä pyytää ZP-kasvipassi ainakin puuvartisista kasveista. Tulipoltetta havaittiin Virossa ensimmäisen kerran 2012, ja nyt on hyvä olla tarkkana, että se ei leviäisi Suomeen. Jos menet ryhmämatkalle, asiasta voisi kertoa myös matkanjohtajalle, jotta hän voisi ilmoittaa asiasta muille matkustajille.
Viikolla uutisoitiin näyttävästi, että miljoonia, jopa miljardeja kirvoja on tullut Suomeen lämpimien ilmavirtausten mukana. Turhaan paniikkiin ei ole syytä, sillä kirvoista valtaosa menehtyy luonnostaan ja loputkin ottavat isäntäkasvikseen esimerkiksi koivuja, jotka kestävät kirvoja hyvin. Käytännössä kaikki puuvartiset kestävät kirvoja hyvin – ainoastaan pehmytlehtisiä kasviksia ja koristekasveja kannattaa tarkkailla normaalia enemmän.
MAINOSMikäli kirvoja ilmestyy, ensimmäinen hyvä toimenpide on suihkuttaa kasvit kylmällä vedellä muutaman kerran ja muutaman päivän välein. Vasta ongelman jatkuessa kannattaa hankkia ja käyttää kirvojen torjuntaan sopivia torjunta-aineita.
Jättiputket ovat hankala riesa ja yksi pahimpia ns. vieraslajeja, jotka tulee hävittää. Lisäksi niiden esiintymisistä pitää ilmoittaa. Tunnistus- ja hävittämisohjeita löydät täältä >.
Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >
Teksti ja kuva: Juha Toikka, KodinKukat Oy
MAINOS