Sisäilma-asiantuntija: pientalojen sisäilmaonglemat johtuvat huonoista ohjeista

Talo

Sisäilmaongelmien taustalla voi olla monta syytä. Kuntaliiton tekemien kuntien rakennuksia koskevien tutkimusten perusteella voidaan yleistää, että kolmasosa ongelmista johtuu suunnitteluvirheistä, kolmasosa rakennusvirheistä ja kolmannes rakennuksen käytöstä.

↑ Myös ulkoilman kanssa kosketuksissa olevat rakennekerrokset, kuten ulkoseinät, ovat vaarassa. Haitat lisääntyvät, kun ilmastonmuutos muokkaa syksyistämme entistä pidempiä, lämpimämpiä ja kosteampia.

Sisäilmakeskustelu käy vilkkaana. Eikä ihme, sillä monissa kunnissa etsitään kuumeisesti ratkaisuja sisäilmaongelmien aiheuttamiin haasteisiin. Sisäilmaan, kosteusongelmiin, energiatehokkuuteen ja esimerkiksi materiaalivalintoihin liittyy paljon mittauksiin ja tutkimuksiin perustuvaa tietoa, mutta myös paljon mielikuvia, olettamuksia ja avoimia kysymyksiä. 

Sisäilmatutkija Juhani Pirisen mukaan nykyisillä rakennusmääräyksillä on vaikea rakentaa rakennuksia, jotka eivät jollain aikavälillä ala kärsiä ongelmista ilman huoltoa ja korjauksia.

FCG:n toimialajohtajan Juhani Pirisen mukaan ylivoimaisesti suurin osa pientalokannan vaurioista johtuu huonoista rakentamisen ohjeistuksista historiassa. Pirisen mukaan nykyisilläkään rakennusmääräyksillä on vaikea rakentaa rakennuksia, jotka eivät jollain aikavälillä ala kärsiä sisäilmaan liittyvistä ongelmista.

– Jopa 40 prosenttia vanhojen pientalojen vaurioista johtuu rakentamisen ohjeistuksessa olleista virheistä. Ei auta, että ohjeita on noudatettu, jos ohjeet ovat olleet huonot, Pirinen sanoo.

Usein materiaaleja on suunniteltu sellaisiin paikkoihin, joissa ne eivät yksinkertaisesti voi kestää.

– Jos esimerkiksi betonilaatta valetaan kapillaarista maata vasten ja sen päälle asennetaan orgaanista materiaalia, kuten puuta, rakenne todennäköisesti vaurioituu ennemmin tai myöhemmin.

Myös ulkoilman kanssa kosketuksissa olevat rakennekerrokset, kuten ulkoseinät, ovat vaarassa. Haitat lisääntyvät, kun ilmastonmuutos muokkaa syksyistämme entistä pidempiä, lämpimämpiä ja kosteampia.

– Tällaiset rakennekerrokset sijaitsevat sellaisissa olosuhteissa, että niihin voi syntyä syksyllä homekasvustoa vain siksi, että ne sattuvat olemaan ulkona. Ilmiö on varmasti tuttu monelle: jos puutarhaan jättää laudankappaleen syksyksi, sen pintaan ilmaantuu muutamassa kuukaudessa homekasvustoa.

Pirinen huomauttaa, että täysin ongelmattomien rakennusten rakentaminen voi olla suomalaisissa sääolosuhteissa jopa mahdotonta.

– Uudetkin rakennukset vaativat huolenpitoa ja elinkaaren suunnittelua, jos haluamme, että ne ovat hyvässä kunnossa vielä kymmenien vuosien kuluttua. Pitkäikäisten rakennusten rakentaminen on haastavaa. Se tarkoittaisi pehmeistä eristeistä luopumista ja erilaisten kivimateriaalien käyttöä – ja rakennuksen käyttö veisi lopulta valtavasti nykyistä enemmän energiaa.

Lähde: Mynewsdesk


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

huono sisäilma sisäilma sisäilman laatu sisäilman puhdistaminen sisäilmaongelmat sisäilmatutkimus sisäilmaventtiili

Lisää samasta aiheesta

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: