MAINOS

Sisäilmaongelmat ratkeavat tulevaisuudessa tietomallinnuksen avulla

Talo

Kosteusvauriot ja sisäilmaongelmat voidaan tulevaisuudessa tehokkaasti ehkäistä tietomallinnuksella eli rakennuksen kokonaisvaltaisella digitaalisella kuvantamisella.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Tietomallinnus estää kosteusvaurioiden syntymisen kokonaan, sillä rakentamisen laatuun pystytään kiinnittämään huomiota aivan uudella tavalla.

– Tulevaisuudessa esimerkiksi muovimattoa ei yksikertaisesti enää pääse asentamaan märän betonin päälle, A-Insinöörien korjaussuunnitteluyksikön johtaja Mikko Tarri sanoo.

Kansantaloutta ja -terveyttä rasittavien kosteusvaurioiden korjaamiseen käytetään vuosittain miljardeja euroja. Vaikka yleisenä tahtotilana on jo pitkään ollut kosteusvaurioiden ehkäiseminen niiden korjaamisen sijaan, tarvittava tekniikka on puuttunut. Tietomallit tarjoavat jatkossa ratkaisun terveen rakennuksen rakentamiseen.

– Tietomallinnusta hyödyntämällä esimerkiksi betonin sisään voidaan asentaa anturit, jotka mittaavat betonin kosteutta rakentamisen ja rakennuksen käytön aikana. Poikkeamat mittauksessa aiheuttavat hälytyksen ja tarvittaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä heti, Tarri selventää.

Alkavat kosteusongelmat pystytään tunnistamaan jo varhaisessa vaiheessa, ja useista projekteista kertyvän tiedon avulla rakentamisen olosuhteet pystytään optimoimaan niin, että jatkossa seulasta pääsee läpi vain terveitä taloja.

kosteus - kosteusongelmat

Sisäilmaongelmat ja kosteusvauriot ennen kaikkea tilaajan vastuulla

Tilaajaan vastuuta rakentamisen laadun vaatimisessa ei voi sivuuttaa. Tilaajan on osattava vaatia sellaista laatua, joka kestää rakennuksen koko elinkaaren. – Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi juuri kosteusvaurioiden ehkäisemistä jo rakennusvaiheessa, Tarri painottaa.

Rakennuksen elinkaarikustannuksista säästetään arviolta 5 prosenttia, kun merkittävät kosteusvauriot saadaan estettyä.

– Esimerkiksi julkisten rakennusten, kuten koulujen ja sairaaloiden kohdalla tämä tarkoittaa veronmaksajien rahojen investoimista toimivaan ja tuottavaan rakentamiseen. Ei jatkuviin home- ja kosteusvauriokorjauksiin, summaa A-Insinöörien toimitusjohtaja Jyrki Keinänen.

 

Lisätiedot: www.ains.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kosteusongelmat sisäilma sisäilmaongelmat