MAINOS

Sisäportaat talon mukaan – tutustu porrasmalleihin ja -materiaaleihin

Talo

Sisäportaita valmistetaan monista materiaaleista ja malleissa riittää valinnanvaraa. Puu on portaiden runkomateriaaleista yleisin, mutta tarjolla on myös teräs- ja kivirunkoisia ratkaisuja. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Erilaiset sisäporrasmallit

Porrasmalleja kutsutaan usein niiden ylhäältä kuvatun muodon mukaisesti.

  • Porrasmalleja ovat suoraporras (I-porras) sekä L- ja U-porras.
  • Lepotasollisia portaita kutsutaan mallista riippuen suora- tai Y-portaiksi.
  • Kierreportaat kiertyvät keskiakselinsa ympäri.

Puuportaat

Puusta voi valmistaa kaikkia porrasmalleja paitsi kierreportaita, joiden runko on tehtävä metallista. Puuportaiden osat on muotoiltavissa vapaasti ja pintakäsittelyssä voidaan käyttää liki kaikkia värisävyjä. Personointi voidaan tehdä myös lisävarusteilla, kuten led-valoilla, tolppien koristehatuilla tai porraskomerolla.

Puuportaat soveltuvat hyvin suomalaiseen rakennuskantaan. Ne ovat edullisia hankkia ja oikein asennettuna myös hiljaisia. Pientä elämistä luonnonmateriaalissa toki esiintyy.

Teräsrunkoiset portaat

Teräsrunkoiset portaat voidaan toteuttaa monella tavalla, esimerkiksi putki- tai palkkirakenteena tai laserleikkeenä. Kaiteina voidaan käyttää metallisia pystypinnakaiteita tai lasikaiteita, jotka on toteutettu rst-tolpilla tai tolpattomalla rakenteella.

Valmis runko ja kaiteet toimitetaan asiakkaan toiveen mukaan hiotulla teräspinnalla tai jauhemaalattuna. Askelmapinnoissa käytetään usein lakattua puuta, yleensä koivua ja paljon myös tammea. Askelmissa on käytetty myös parkettia, laminaattia, laattaa tai marmoria.

Kiviportaat

Kevytbetonielementtiportaat muurataan paikalleen työmaalla. Porrasaskelmat tuetaan esimerkiksi muotoonsa sahattujen väliseinälaattojen varaan ja kiinnitetään laastilla sekä nauloilla.

Betonielementtiportaita valmistetaan niin suoria, lepotasollisia kuin kiertäviäkin porrasmalleja, jotka toteutetaan joko betoni-, mosaiikkibetoni- tai pesubetonipintaisina.

Betoniportaat asennetaan yleensä runkotyövaiheessa välipohjan teon yhteydessä, jolloin työmaalla on käytettävissä nosturi. Samalla työmaalla saadaan helppo ja turvallinen kulku kerroksiin.

Betoniportaisiin saa haluamansa ilmeen pinnoittamalla ne puulla, parketilla, laatoilla tai neulehuopamatolla.

Lue lisää sisäportaista

Puuportaat soveltuvat suomalaiseen rakennuskantaan >

Teräsrunkoinen sisäporras on elinikäinen >

Kiviportaat muuraten tai elementteinä >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

betoniporras kevytbetoniporras puuporras sisäportaat teräsporras