MAINOS

Sisävessa horjuttaa ulkohuussin asemaa

KylpyhuoneMökki

Ihmisten asenteet mökkivessoja kohtaan ovat murroksessa. Tuoreen tutkimuksen mukaan joka kolmannella suomalaisella on mökkioloissa käytössään vesikäyttöinen sisävessa. Perinteinen ulko-wc ei silti vielä edusta katoavaa kansanperinnettä, sillä suurin osa (80,6 %) mökkeilevistä vastaajista kertoi, että heillä on yhä käytössään perinteinen huussi.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Suomalaiset istuvat wc-pöntöllä keskimäärin 19,6 minuuttia päivässä, yli 4 minuuttia pidempään kuin ruotsalaiset. Kesällä moni viettää tuon ajan katsellen metsä- tai järvimaisemaa ulkohuussin ikkunasta.

Vaatimukset mökkivessaa kohtaan kasvavat

Saniteettialan toimija Geberit teetti kesäkuussa 2015 kuluttajatutkimuksen, johon vastasi 1033 iältään 18–70-vuotiasta vastaajaa. Kyselytutkimuksen mukaan vaatimukset mökkivessan varustelua ja tyyliä kohtaan kasvavat. Kynnys pihan perälle lähtemistä kohtaan nousee: 36,2 prosenttia vastaajista totesi, ettei pelkkä ulko-wc enää riitä. Varsinkin vanhempi väestö toivoo vaihtoehtoja: jopa 43,6 prosenttia 56–70-vuotiaista vastaajista haluaa ulko-wc:n korvaavan vaihtoehdon.

Yhteensä 28,4 prosenttia vastaajista pitää tärkeänä, että heillä on mökkioloissakin käytössä vesikäyttöinen sisä-wc. Erityisesti tätä toivovat nuoret 18–22-vuotiaat vastaajat (37,6 %).

Toiveina tyylikäs ja nykyaikainen wc myös mökillä

Kaikkiin mökkikohteisiin vesikäyttöistä sisävessaa ei ole kuitenkaan sijainnin ja olosuhteiden vuoksi mahdollista asentaa. Lähes yhtä monelle (26,3 %) on tärkeää, että wc-tilat ovat mökillä tyylikkäät ja nykyaikaiset. Sukupuolten välille ei tässä asiassa synny mielipide-eroa, vaan mökin wc-tilojen tyylikkyys on miehille yhtä merkittävää kuin naisille.

 – Monet ovat valmiit panostamaan kesäasuntojen varustetasoon ja asumismukavuuteen. Mökeillekin haetaan jo samanlaisia sisustusratkaisuja kuin kotiin. Olemme toimittaneet seinä-wc:n asennuselementtejä myös mökeille, kertoo Geberitin markkinointikoordinaattori Kati Laakso.

Ulkohuussi käyttöön myös kotona?

Tutkimukseen vastanneista 66,8 prosenttia kertoi viettävänsä kesällä aikaa mökillä – joko omalla, suvun, ystävien tai vuokratulla. Innokkaimpia mökkeilijöitä ovat 18–22-vuotiaat (82,4 %). Innostus mökkeilyä kohtaan vaikuttaa laskevan iän myötä. Vanhimpien 56–70-vuotiaiden vastaajien keskuudessa mökkeilyä suosii vain 60,6 prosenttia.

Vesikäyttöinen sisä-wc on käytössä 33,9 prosentilla kaikista mökkeilevistä vastaajista. Ulko-wc on puolestaan käytössä 80,6 prosentilla mökkeilevistä vastaajista. Molemmat wc-vaihtoehdot ovat rinnakkain käytössä 17,7 prosentilla mökkeilijöistä.

Suomalaisesta sisusta kertonee, että 10,1 prosenttia tutkimuksen kaikista vastaajista olisi valmis ottamaan ulko-wc:n käyttöön myös kotioloissa. Miehet olivat ajatukselle hieman myönteisempiä kuin naiset (naiset 8,2 %, miehet 11, 9 %). Sissihenkeä löytyy eniten 23–35-vuotiaiden ikäluokasta (15,4 %).

Geberit-ryhmä on globaalisti suuntautunut yritys saniteettitekniikan alalla. Geberitillä on oma edustuksensa 41 maassa. Tuotevalikoima kattaa saniteettijärjestelmät ja putkistot. 

Teksti ja kuvat: Geberit Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.