MAINOS

Suositut sisäviherkasvit tekevät paluun suomalaisiin koteihin

Piha

Sisäviherkasvit, kuten anopinkieli, peikonlehti ja vehkat ovat syksyn ja talven trendiviherkasveja. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Tänä syksyn ja talvena moni aiemmin suosittu viherkasvi tekee taas paluun suomalaisiin koteihin. Uusia trendikasveja ovat nyt helppohoitoiset ja kotiin kuin kotiin sekä toimistoonkin sopivat ”uusvanhat” sisäkasvit, kuten anopinkieli, peikonlehti, rahapuu tai erilaiset vehkat.

Uuden tulemisen tekevistä sisäkasveista tilassa kuin tilassa viihtyvä ja näyttäväkin anopinkieli sopii niin cityihmisen kotiin kuin toimistohuoneen piristykseksi. Sen miekkamaiset ja teräväreunaiset vihreät lehdet ovat monelle tuttuja mummolasta tai huoltoasemilta. Anopinkieli viihtyy erinomaisesti huoneenlämmössä eikä tarvitse huolenpitoa lepokaudellaan.

-Myös paksulehtinen rahapuu, jota kutsutaan myös paratiisinpuuksi tai elämänpuuksi, peikonlehti, vehkat ja monet muut viherkasvit tekevät uuden ”sisääntulon” suomalaisiin koteihin ja toimistoihin, kertoo toimitusjohtaja Annika Järvensivu Plantagenista.

Kestävä rahapuu sopii aurinkoisen ja kuuman paikan koristekasviksi, mutta kukkimaan se voi innostua kuitenkin vasta viileässä vietetyn talvilevon jälkeen.

Sisäviherkasvit ovat nyt trendikkäitä

-Aiemmin yleisimpiin huonekasveihimme kuuluva, rehevä peikonlehti tarvitsee puolestaan runsaasti valoa, mutta suoraa auringonpaistetta se tarvitsee vain talvella. Se voi kasvaa parissa kasvukaudessa jopa kuuden seitsemän metrin pituiseksi, näyttäväksi viherkasviksi, kertoo hortonomi Katriina Peltomaa Plantagenista.

Myös esimerkiksi näyttävät eri vehkat, kuten viirivehka ja kirjo- ja köynnösvehkat nousevat taas trendikasvien joukkoon. Vehkoista erityisesti viirivehkat kasvavat myös talvikautena, kunhan ne ovat puolivarjoisassa tilassa ja saavat talven aikanakin riittävästi kosteutta.

viirivehkat

Viirivehkat kasvavat myös talvikautena, kunhan ne ovat puolivarjoisassa tilassa ja saavat talven aikanakin riittävästi kosteutta. Kuva: Plantagen.

Viherkasvit parantavat sisäilmaa ja lisäävät monipuolisesti hyvinvointia

Kauniin ulkonäkönsä lisäksi sisäkasvit parantavat myös terveyttä ja lisäävät hyvinvointia sekä kotona että toimistoissa. Ne hengittävät ja puhdistavat huoneilmaa tehokkaasti. Sisäkasvit auttavat myös paranemaan nopeammin esimerkiksi flunssasta. Kun toimistoon on tuotu kasveja, henkilökunnan sairaspäivien määrää on onnistuttu vähentämään.

Jo parin kasvin pitäminen työpöydällä auttaa kasvien hengittävien ominaisuuksien ansiosta vähentämään työntekijän sairauspäiviä ja parantaa henkilökunnan tuottavuutta jopa yli 30 prosenttia.

-Sisäkasvit edistävät terveyttä ja hyvinvointia, toteaa Peltomaa. – Sisäkasvithan parantavat huoneilmaa ja auttavat vähentämään sairastumista tuottamalla happea ja poistamalla hiilidioksidia, formaldehydejä sekä huoneilman mikrobeja.  Ne myös kosteuttavat huoneilmaa, joten iho ei kuivu niin helposti ja hengittäminen helpottuu.

Yksi huonekasvi 10 neliötä kohti riittää puhdistamaan sisäilmaa

Ilman puhdistamiseen epäpuhtauksista ja mahdollisesta homeesta tarvitaan esimerkiksi Nasan tutkimusten mukaan vain yksi huonekasvi 10 neliömetriä kohden.

-Luonnollisesti kaikki vihreys niin kotona kuin toimistoissa vähentää myös stressiä, mikä lisää tuottavuutta ja jaksamista, jatkaa Katriina Peltomaa.

Sisäkasveista parhaiten ilmaa puhdistavat eri vehkat, muratti ja limoviikuna. Formaldehydiä sisäilmasta parhaiten poistaa puolestaan rönsylilja. Muita erinomaisia sisäilman puhdistajia ovat esimerkiksi anopinkieli, viirivehka, kultaköynnös, aasinkorva, köynnösvehka, gerbera, reunustraakkipuu, krysanteemit, hirvensarvi- ja sulkasaniainen sekä kulta- ja vuoripalmu.

Keskikokoinen peikonlehti

Peikonlehti tarvitsee puolestaan runsaasti valoa, mutta suoraa auringonpaistetta se tarvitsee vain talvella. Kuva: Plantagen.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

anopinkieli peikonlehti sisäilman puhdistaminen sisäviherkasvit vehkat Viherkasvit