Sisustusideoita – hirsitalossa on hyvä hengittää

Sisustus Talo
PP0515_teema_1
Perinteinen hirsirakentaminen yhdistyy moderniin puuarkkitehtuuriin oululaisessa omakotitalossa. Vaalea ja valoisa hirsitalo on tilava ja siellä on helppo hengittää.

Hirsitalo on täynnä kotimaista designia: Seppo Kohon Octo-valaisin ja Marimekon Ho Hoi! -kankaasta tehty taulu koristavat olohuonetta. Hirret on käsitelty Osmo Colorin puuvahalla.

Sulavalinjaisessa massiivihirsitalossa asuvat Antti ja Henna sekä heidän lapsensa Pinja 10, Akseli 8, Niila 6, Aava 4 ja Okko 2. Koko perhettä hymyilyttää, sillä he asuvat haaveidensa hirsitalossa jo kuudetta vuotta. Rakentaminen aloitettiin vuoden 2009 ­kesällä, ja muuttamaan päästiin jo helmikuussa 2010. Hirsirunko nousee nopeasti.

Muotojen harmoniaa: autotalli ja hirsipaneelista rakennettu aita ovat talon kanssa yhdenmukaisia.

Hirsitalo on puhdaspiirteistä puuarkkitehtuuria

Henna ja Antti luottivat pitkien perinteiden hirsirakentamiseen ja halusivat ehdottomasti asua hirsitalossa. Hengittävien seinien ansiosta ei tarvitse pelätä homehtumista, ja hirrestä saa suoraan valmista kaunista pintaa. Perinteinen hirsitalo ei kuitenkaan istunut perheen tyyliin eikä uudehkolle pientaloalueelle. Arkkitehti Antti Raution suunnittelema 203-neliöinen talo onkin muodoiltaan moderni, ja rakentamisessa on käytetty perinteisestä poikkeavia ratkaisuja. Yksilöllinen koti rakennettiin Mammuttikodin hirsipaketista.

Erikoista talossa on mm. betoninen välipohja, joka vaimentaa alakertaan kantautuvia ääniä. Myös ulko­seinissä oleva levypanelointi vaati uutta innovaatiota.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Hirsipaneelista rakennettua umpinaista aitaa emme ole muualla nähneet. Autotallin seinästä yhtenäisenä jatkuva aita on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi, sillä se tuo rauhaa tiheästi rakennetulla alueella, Henna kertoo.
Sekä sisustuksen että rakennusratkaisujen perustana ­on ollut muotojen puhtaus ja harmonia. Myös 802-neliöisen ­pihan suorat muodot ja linjat ovat harkittuja, ja trampoliinikin on tutun sinisen ja pyöreän sijaan tumma ja suorakaiteen muotoinen.

Suuret ikkunat tuovat ruokailutilaan ja olohuoneeseen paljon päivänvaloa. Harri Koskisen suunnittelemassa mustassa K-tuolissa on mukava lueskella. Ruokapöytää ympäröivät Eamesin DSW-tuolit.

Luonnonvalosta kaikki irti

Vaalean skandinaavista sisustustyyliä piristävät väriläiskät ja kiinnostavat yksityiskohdat, esimerkiksi alakerran oviin on kaiverrettu Tommy Tabermannin runoja. Keittiökään ei ole aivan perinteinen.

– Meillä ei ole yläkaappeja laisinkaan, ja keittiön katossa on tiloja jakava alaslasku. Pitkän saarekkeen ulkoseinässä on valkoiseksi maalatut UPM:n Deko-­vanerineliöt sekä tietenkin äänentoistojärjestelmän kaiutin, Antti luettelee.

Tärkeä osa kodin tunnelmaa on luonnonvalo, ja suunnitteluvaiheessa onkin huomioitu auringon kulkusuunta. Alakerran suuret ikkunapinnat mahdollistavat runsaan valon, ja vanhempien makuuhuoneen sisäikkuna tuo aamuauringon sänkyyn asti. Myös saunassa on sisäikkuna. Keinovaloissa on käytetty päivänvaloa jäljittelevää viileää sävyä, jotta tunnelma olisi mahdollisimman luonnollinen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Parasta ­kodissa on valo ja vaaleus. Täällä on helppo hengittää, Henna kiteyttää ja lisää, että verhottomat ikkunat ovat osa puhdaslinjaista tyyliä. – Pimeän tullen lasketaan sälekaihtimet ja alakerran suurissa ikkunoissa avataan lamellit.

Sisäkatto on keittiössä muita tiloja hieman alempana. Takan ympärillä oleva seinä jatkuu porraskaiteena. Pancho Nikanderin suunnittelema Artekin Kanto-puukori on moderni klassikko.

Keittiön kaapit ovat työtason alapuolella, eikä yläkaappeja ole laisinkaan. Keittiö­kalusteet ovat Puustellista.

Suomi-designia ja paikallista työvoimaa

Perhe arvostaa kotimaisuutta ja paikallisuutta: Artekin ja Muuramen huonekalut, kotimaisten suunnittelijoiden valaisimet ja Marimekon tekstiilit täydentävät paikallisin voimin rakennettua taloa. Portaat on rakentanut paikallinen puuseppä, ja paikalleen valetun takan, piipun ja muuriseinän on tehnyt oman kylän muurari. Hirret on tilattu oululaiselta Mammuttikodilta.

Klassinen tyyli kestää aikaa eikä seiniä tarvitse maalata uudelleen trendien mukaan. Pientä remonttia on silti tehty. Maalipintoja on hieman uusittu reilun viiden vuoden aikana ja lisäksi hirsiä on käsitelty toiseen kertaan Osmo Colorin puuvahalla, jotta ne olisivat valkoisemmat. Seuraavaksi on suunnitteilla tyttöjen huoneen muutos. Huoneeseen on jo hankittu Avaroomin parvisänky, ja tapetoitu seinä aiotaan päällystää vanerilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Inspiraatiota uusiin ideoihin saan lehdistä ja blogeista. Lisäksi seuraan Instagramia, jonne itsekin lisään sisustuskuvia, Henna sanoo.

Vanhempien makuuhuoneen suuri sisäikkuna tuo aamuihin aurinkoa. Kaunis paperinarusta tehty seinävalaisin on Hennan äidin käsialaa.

Poikien makuuhuoneessa on moottoripyöräaiheinen tapetti. Valkoinen sänky ja arkku ovat talonpoikaista, vanhaa suomalaista käsityötä. Stokken pinnasänky on Hennan lapsuudenkodista.

Tyttöjen makuuhuoneessa uutta ja vanhaa sekaisin.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti: Elina Turunen Kuvat: Hans Koistinen