Sisustussuunnittelija Minna Haapakosken ideoita vapaa-ajan asunnon valaistukseen Cariitin tuotteilla

MökkiSisustus

Muotoilija ja sisustussuunnittelija Minna Haapakoskelle vapaa-ajanasunnon valaiseminen on ajankohtaista työn lisäksi yksityiselämässä. Hiljattain hän suunnitteli uuteen vapaa-ajan asuntoonsa valaistukset käyttäen muun muassa Cariitin tuotteita.

Minna Haapakosken Etelä-Suomessa sijaitseva HUVILLA on rakennettu 1960-luvun arkkitehtuuria mukaillen. Cariitin tuotteet ovat hänelle tuttuja pitkältä ajalta ja hän on käyttänyt niitä useissa asiakasprojekteissaan. Haastattelussamme sisustussuunnittelija kertoo oman vapaa-ajan asuntonsa valaistuksista sekä parhaat vinkkinsä vapaa-ajan asunnon tai mökin valaisuun.

Valaistuksen muunneltavuus on tärkeää

Haapakoski halusi vapaa-ajan asunnolleen muunneltavan valaistuksen. Himmentimet ovat siinä avainasemassa. Esimerkiksi illalla voidaan luoda kaunis tunnelmavalaistus. Syksyä ja talvea kohti mentäessä valon määrää on mahdollista lisätä.

Haapakoski kertoo miettineensä tarkasti, mitä kohtia valaistuksella tuodaan esiin.

– Suosin valoja, joilla voidaan korostaa tilassa tiettyjä kohtia. Yksi paikka on enemmän valaistu, kun taas toinen kohta jätetään tietoisesti varjoon, hän tarkentaa.

Mökkiin kuuluu terassi, jossa on näyttävät massiivipuupylväät. Terassille Haapakoski ei halunnut perinteistä ylhäältä alaspäin tulevaa valaistusta, vaan pylväät on valaistu alhaalta ylös. Lisäksi terassin seinässä on yksi valaisin, joka antaa valoa sekä ylös että alas. Mökin merenpuoleinen seinä on kokonaan lasia, joten sisältä tuleva valo on osa ulkovalaistusta. Lasiseinän yläosassa on käytetty Cariitin Huuhto-valaisinta epäsuoraan valaistukseen.

↑ Sisältä tuleva valo on osa terassin valaistusta. Kuva: Saku Tiainen

Valaistukset luovat mökin tai vapaa-ajan asunnon tunnelman

 Haapakoski muistuttaa, ettei vapaa-ajan asunnon tai mökin valaisemiseen ole yhtä oikeaa tapaa sen enemmän kuin omakotitalonkaan. Meillä on hyvin erilaisia vapaa-ajan asuntoja. Osaan mökeistä ei tule lainkaan sähköä. Moderneimmissa vapaa-ajan asunnoissa puolestaan kaikkea tekniikkaa voidaan  ohjata yhdellä laitteella ja halutut laiteet kytkeä päälle jo mökille tullessa.

Mökki ja sen asukkaat siis ratkaisevat, millaista valaistusta lähdetään luomaan. Haapakosken mukaan onnistuneeseen lopputulokseen päästään yleensä parhaiten epäsuoralla valaistuksella, jossa valon lähde ei ole lainkaan näkyvillä. Nykyään valaistuksen suunnittelussa on paljon valinnan varaa.

– Ennen vanhaan oli usein yksi valopaikka huoneessa keskellä kattoa ja lisäksi pöytä- ja lattiavalaisimia. Tästä on päästy eteenpäin jo monia vuosia sitten, kun markkinoille on tullut valtavat määrät tuotteita joilla toteuttaa valaistusta laajemmin.

Tunnelmaa voidaan luoda esimerkiksi leikittelemällä valonlähteen korkeudella. Haapakosken vapaa-ajan asunnossa on ruokapöydän päällä roikkuva varjostin. Valaisimen korkeus on säädetty siten, että valoa tulee vain pöytään ja sen ympäristö jää varjoon.

↑ Valaistus korostaa ruokapöydän ympäristöä. Kuva: Saku Tiainen

– Valoja voidaan myös sijoitella luovasti. Esimerkiksi mitä jos valoa tulisikin sohvan tai jonkin muun huonekalun alta?

Valon värilämpötilakin vaikuttaa tunnelmaan. Haapakoski suosittelee tunnelmallisen valaistuksen luomiseen 2700-3000 kelvinin värilämpötilaa.

Suunnittele ajoissa

Valaistuksia suunniteltaessa on kauniin ympäristön luomisen lisäksi huomioitava käytännönasioita. Esimerkiksi asukkaiden ikä vaikuttaa valaistukseen.

– Mitä enemmän on ikää, sitä enemmän tarvitaan valoa. On kiinnitettävä erityistä huomiota, että valoa on tarpeeksi esimerkiksi tietynlaiseen työskentelyyn.

Jos mökin ympäristö on pimeä, liiketunnistimesta syttyvä valo on käytännöllinen ja lisää turvallisuutta. Esimerkiksi pahansuovissa aikeissa liikkuvat vierailijat voivat säikähtää syttyvää valoa. Turvallisuuteen voidaan vaikuttaa myös valaisinten etäohjauksella ja ajastuksella.

↑ Terassin pylväät on valaistu alhaalta päin. Kuva: Saku Tiainen

Haapakoski vinkkaa, että jo ennen valaistuksen suunnittelun aloittamista kannattaa ottaa yhteyttä suunnittelijaan. Usein yhteydenotot saattavat tulla liian myöhään, jolloin kaikkia toiveita ei enää ole mahdollista toteuttaa.

– Uudiskohteessa voidaan aluksi vaikuttaa mihin vain, kuten piuhojen sijaintiin. Valaistus voi tulla edullisemmaksikin, kun kaikki tehdään oikein alusta lähtien.

↑ Sisustussuunnittelija Minna Haapakoski. Kuva: Vanessa Forsten

Haapakoski kertoo tämän hetken valaistustrendeihin kuuluvan esimerkiksi katonrajassa olevan kotelon, josta tulee epäsuora valaistus. Hän kuitenkin painottaa, ettei trendien mukaan tarvitse sisustaa.

– Sen sijaan mietitään, mistä asukkaat tykkäävät, ja jos on jo olemassa oleva asunto, voidaan kunnioittaa sen arkkitehtuuria. Trendit kertovat meille tarinaa ajasta taaksepäin. Mikä ratkaisu on ollut millekin vuosikymmenelle tyypillistä. Tästä näkökulmasta katsottuna on ihanaa, että meillä on trendejä, mutta vielä ihanampaa on kun tehdään oman näköisiä ja itselle tärkeitä ratkaisuja.

Jos vapaa-ajan kodin tai mökin sisustaminen on ajankohtaista, tutustu Cariitin tuotevalikoimaan tai ota meihin yhteyttä.

Cariitti Oy, cariitti.fi

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Cariitti kodin valaistus sisustus valaisin valaistus vapaa-ajan asunto

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.cariitti.fi

Cariitti on perheyritys, joka haluaa tuoda kaikkiin tiloihin valoa ja viihtyisyyttä. Valikoimaamme kuuluvat monipuoliset valaistusratkaisut ja kotimaisena puusepäntyönä valmistetut saunan lauteet sekä pukuhuonekalusteet. Cariitilla on vuosikymmenten kokemus valaisinvalmistuksesta, ja vuonna 2018 laajensimme valikoimaamme TAIVE-saunamallistolla.
Olemme rakentaneet Espoon Suomenojalla sijaitsevaan myymäläämme näyttelytilat, joissa asiakkaat pääsevät tutustumaan sekä erilaisiin valaistusratkaisuihin että TAIVE-saunamallistoon. Samoissa tiloissa työskentelevät myös 17 työntekijäämme. Asiantunteva henkilökuntamme tarjoaa jokaiselle asiakkaalle yksilöllistä palvelua.
Periaatteemme on aina ollut, että valaistuksessa ei ole kyse vain valon määrästä, vaan myös tunnelman luomisesta. Siksi oli luonteva askel tuoda markkinoille TAIVE-saunamallisto, joka on kehitetty samalla tausta-ajatuksella. Emme tarjoa vain lauteita, vaan autamme asiakkaitamme rakentamaan viihtyisän ja harmonisen tilan, jossa sekä silmä että mieli lepäävät.
Arvoihimme kuuluvat kotimaisuus, jatkuvuus ja ympäristöystävällisyys. Haluamme tarjota asiakkaillemme korkealuokkaisia tuotteita, jotka kestävät aikaa sekä laatunsa että ajattoman muotoilunsa puolesta.

Iloa ja kukoistusta

Muinaisen Kreikan mytologiassa tunnettiin kolme viehätysvoiman ja kauneuden jumalatarta – Aglaia (kirkkaus), Eufrosyne (ilo) ja Thaleia (kukoistus) – joiden tehtävänä oli antaa ihmisille iloa ja viehätysvoimaa. Sulottaret tunnettiin myös Khariitteina.

Cariitin tarina alkaa jo 1940-luvun lopulla, Kari Ruokosen lapsuudessa. Leluja ei tuohon aikaan liiemmin ollut, mutta kaupassa nähty taskulamppu herätti pienen Karin kiinnostuksen. Kuinka jännittävää olisikaan tutkia lampun valokeilan paljastamia salaisuuksia hämärässä metsässä, leikkiä varjoilla pimeässä kellarissa – ja kuinka sama lamppu toisi tarpeen tullen lämpöä ja turvaa. Taskulamppu maksoi 90 penniä, joka oli pikkupojalle pieni omaisuus. Kari säästi yli kahden kuukauden viikkorahansa saadakseni sen, mistä unelmoi.

Myöhemmin valaistuksesta tuli Karille ammatti. Perustettuaan muutaman valaisinyrityksen ja päädyttyään Kirkkonummella toimivan perinteikkään Valaisinpajan toimitusjohtajaksi, hän päätti perheineen ostaa yrityksen. Kun Ruokosen perheestä tuli Valaisinpajan omistaja vuonna 1998, päätettiin myös yrityksen nimi vaihtaa Cariitiksi.

Moni asia on muuttunut vuosikymmenten aikana, esimerkiksi LED-valon kehittyminen on mullistanut maailman ja valaistustekniikan kehitys jatkuu edelleen. Cariitin toiminnan ydin – ainutlaatuiset valaistuselämykset – on kuitenkin säilynyt ennallaan.

Kun moni muu valaisinvalmistaja pyrkii lisäämään valoa kansalle, Cariitti asettaa tavoitteensa korkeammalle. Cariitti haluaa tehdä valoa kauniisti, tyylikkäästi ja viehättävästi. Cariitti tuo ihmisten elämään kirkkautta, iloa ja kukoistusta, aivan kuten antiikin Kreikan sulottaret.

Lue lisää: Cariitti