MAINOS

Sisustussuunnittelija Seija Strandin parhaat vinkit saunan suunnitteluun: ”Laude on nyt se juttu!”

Kylpyhuone

Tapasimme Kotoisa-ohjelmasta tutun sisustussuunnittelija Seija Strandin, joka antoi vinkkejä saunan rakentamisesta tai uudistamisesta haaveileville. Mitä saunan suunnittelussa kannattaa huomioida ja mitkä ovat tämän hetken saunatrendejä? Entä miten valaistuksella voidaan vaikuttaa saunan tunnelmaan? Strand kertoi myös, millaisen vaikutuksen Cariitin TAIVE-lauteet häneen tekivät.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

↑ TAIVE-lauteilla saat makusi mukaan hyvinkin modernin ilmeen saunatiloihisi.

Strandilla on kokemusta monenlaisista sisustusprojekteista, ja yhä useammin häneltä pyydetään apua saunan ja kylpyhuoneen suunnitteluun. Saunaremontit ovat arvokkaita, joten moni kaipaa niihin suunnittelijan apua varmistamaan, että valinnat ovat oikeita. Strand kertoo saunan suunnittelun lähtevän aina asiakkaan unelmasta.

– Aluksi unelmoidaan ja sitten mietitään, miten unelmiin päästään. Pohditaan esimerkiksi värimaailmaa, saunan tunnelmaa ja materiaaleja. Yksi tärkeimmistä asioista on valaistus, Strand kuvailee.

Sisustussuunnittelija toteuttaa asiakkaan saunaunelmia

Strand korostaa, että asiakkaan toiveet ovat kaiken tekemisen keskiössä. Miten sisustussuunnittelija sitten ryhtyy toteuttamaan asiakkaansa unelmia?

– Lähden ehdottomasti aina miettimään kokonaisuutta, eli sitä, miten sauna ja kylpyhuone sopivat toisiinsa. Mietin tilojen tunnelmaa ja värimaailmaa. Äärimmäisen tärkeää on tilojen toiminnallisuus ja valaistus. Kaikki olennaiset ratkaisut tehdään hyvissä ajoin ja ennen purkutöitä, jotta päästään mahdollisimman lähelle asiakkaan unelmaa, Strand kertoo.

Saunan valaistuksen valinnan ratkaisee muun muassa se, millä valotasolla halutaan saunoa. Strand kertoo mieltyneensä itse hämyisiin saunoihin, mutta hänellä on myös asiakkaita, jotka suosivat voimakkaampaa valaistusta.

– Pidän saunassa epäsuorasta valaistuksesta, mutta aina mennään asiakkaan toive edellä. Se on ajatus kaiken suunnittelun takana. Strand lisää, että pitää itse kiuasvalosta ja kylpyhuoneessa himmentimistä. Hän opastaa myös huomioimaan, minkä väristä valoa valaisimet tuottavat.

Lauteet ovat saunan sisustamisen keskiössä

Lauteet ovat yksi tärkeimmistä valinnoista saunaa suunniteltaessa. Mihin sisustussuunnittelija Strand kiinnittää huomiota puntaroidessaan asiakkaan kanssa laudevaihtoehtoja?

– Lauteiden valintaan vaikuttaa esimerkiksi se, haluaako asiakas saunoa istuen vai maaten. On myös mietittävä saunatilaa ja sitä, miten lauteet on järkevää asettaa sinne. Lauteiden värityksen, leveyden ja muodon ratkaisee se, mitä muuta asunnossa ja kylppärissä on.

Strand korostaa myös lauteiden käytännöllisyyttä ja puhdistusmahdollisuuksia. Asiakkaan kannattaa miettiä jo lauteita valitessaan, miten niiden alle pääsee siivoamaan ja voidaanko ne irrottaa siivousta varten.

Strand kertoo, että kiuas ei olekaan enää se saunan yksinäinen kuningas, vaan enemmänkin osa saunan tunnelmaa. Toki kiukaan valinnalla on väliä jo pelkästään lämmitysmuotonsa ansiosta. Onko kiuas puu- vai sähkökiuas vai kenties yhdistelmä? Tällä hetkellä lauteisiin upotetut kiukaat ovat suosituimpia.

– Laude on nyt se toinen tärkeä asia saunassa, se ”kuninkaan kuningatar”, ja kiuas vain lisä siihen, Strand toteaa.
Strand painottaa saunan suunnittelussa yhtenäisyyttä ja käytännöllisyyttä. Hänen mukaansa saunaan voidaan luoda yhtenäinen ilme yksinkertaisia ohjenuoria noudattamalla.

– Tärkeää yhtenäisyyden luomisessa on, että värimaailma, tunnelma ja saunomistoiveet ovat kohdillaan. Jos haluaa todella rustiikkisen saunan, kylppäriin ei oikein voi valita supermodernia sisustusta. Tilojen pitää puhua keskenään. Eri värejä voi toki käyttää saunassa ja kylpyhuoneessa, mutta sävyjenkin on sovittava yhteen.

↑ TAIVE-lauteet ja panelit voidaan sävyttää toiveen mukaan, jolloin saunastasi tulee juuri toiveiden mukainen. Valittavana on viisi eri sävyvaihtoehtoa.

”Jos tekisin itselleni saunaa, valitsisin TAIVE-lauteet”

Tämän hetken saunatrendeiksi Strand mainitsee leveät lauteet ja seinäpaneelit. Kun vielä muutama vuosi sitten tummat värit olivat suosiossa, nyt perinteinen värimaailma on palannut ja asiakkaat pyytävät enemmän vaaleita ja perinteisiä lämpökäsiteltyjä sävyjä.

– Nyt halutaan kotoisan lämpöisiä saunoja, Strand kertoo.

Strandin oma tämän hetken suosikki on TAIVE-lauteet. Ne olisivat hänen laudevalintansa, jos hän olisi uusimassa saunaansa.

– Jos tekisin itselleni saunaa, valitsisin TAIVE-lauteet. Lauteiden muotokieli miellyttää silmääni ja on ihanaa, että on tullut tarjolle jotain uutta, mitä ei ole ennen ollut markkinoilla. TAIVE-lauteissa asiat osuvat visuaalisesti kohdilleen. Niissä on jotain hyvin arkkitehtuurista, klassikon muotokieltä. Lauteilla on myös äärimmäisen miellyttävä istua, Strand kertoo kokemuksistaan.

Strand palaa TAIVE-lauteista puhuessaan myös saunan siivoamisen tärkeyteen. Yksi hänen suosikkiasioistaan TAIVE-lauteissa on, että ne on helppo irrottaa puhdistusta varten.

– Lauteiden huoltaminen ja hoitaminen on helppoa. Olen vähän siivoushullu, joten olen tästä täysin innoissani.

Strand kertoo, että myös hänen asiakkaansa ovat ihastuneet TAIVE-lauteisiin.

– Lauteet heräävät henkiin, kun asiakkaat näkevät ne livenä. Ja kun he istuvat lauteille, he toteavat, että ne ovat aivan mielettömät. Uskon myös, että TAIVE-lauteet ovat yhä trendikkäät esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua.

Lopuksi Strand antaa neuvoja sisustajalle, jolle saunan perinpohjainen remontointi ei ole ajankohtainen, mutta joka haluaa piristää vanhaa saunaansa.

– Kylppärissä voi uusia vaikka peilikaapin tai suihkun. Saunassa voi esimerkiksi sävyttää lauteita tai vaihtaa kiukaan. Sekä saunaan että kylppäriin saa helposti uutta ilmettä myös uusimalla valaistuksen, hän vinkkaa.

TAIVE-mallistoon ja saunan valaistuksiin voit tulla tutustumaan tarkemmin showroomiimme Espooseen!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.