Siirry pääsisältöön

Sokkelilevyillä uutta ilmettä!

Talo
Sokkeleita voidaan verhoillaan kivilevyillä pinnoittamisen sijaan. Levyjä on tarjolla valmiiksi rouhekivipintaisena tai pinnoittamattomana, jolloin ne pinnoitetaan asennuksen jälkeen.

Levyillä sokkelin verhoukseen pätee samat säännöt kuin pinnoitteilla tehtäviinkin, eli pohjan kunto, mahdolliset isot halkeamat ja niiden syyt selvitetään ja korjataan ennen kuin ne peitetään.

Steni-sokkelilevyjen pinta on murskattua luonnonkiveä
Steni-sokkelilevyjen pinta on murskattua luonnonkiveä. Luonnolliset värisävyt sopivat muiden värien ja pintamateriaalien kanssa. Levyt asennetaan tuulettuvana julkisivuna, jolloin perusmuuri pysyy kuivana ja pakkashalkeamat sekä homeenmuodostus vähenevät. Myös perusmuurin lämmöneristys paranee. Tiedustelut K-Raudat ja Rautia.

Sokkeliin kiinnitetään proppaamalla koolaukset, joihin levyt kiinnitetään. Erittäin epätasaisessa sokkelissa koolausten asettelu suoraan on varmasti se vaativin homma. Levyn ruuvaus ei sinänsä ole vaativaa puuhaa. Levyn työstämisen helppous vaihtelee valmistajasta riippuen. Markkinoilla on kivilevyjä joita voidaan katkaista mattopuukolla ja käsisahalla, mutta kovemmat materiaalit vaativat järeämmät työstölaitteet, kuten timanttilaikan.

 

Sokkelin pintaSokkelin pinnoitusKuvat yllä: Tyypillinen vanhan sokkelin pinta. Suoraan betonilaudoituksen päälle maalattu tiiviillä hengittämättömällä maalilla. Tällaiset pinnat poistetaan joko hiekkapuhalluksella, hiomalla, jyrsimällä tms. ennen uuden pinnoitteen asennusta. Puhdistettu pohja tasoitetaan aina ennen pinnoitteen asennusta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Levyille valmistajat suosittavat omia ruuveja. Eräisiin levyihin pitää tehdä esiporaus ruuville. Muutamia sokkelin levyverhouksen valmistajia: Steni, Knauf, Minerit, Glan.


  Kuva Finnfoam.

Sokkeleissa käytetään myös eristelevyjä, silloin kun on lämmöneristämisen tarvetta. Vaikka liimapohjaiset pinnoitteet tarttuvatkin eristelevyihin suoraan, kannattaa eristelevyjen päälle kiinnittää vielä kivilevy. Kivilevyllä saa lujemman pinnan sokkeliin jolloin se on iskunkestävämpi. Eristelevyjen lämmöneristävyyksillä ja muillakin ominaisuuksilla on eroja. Selvitä ohjeet valmistajalta ennen sokkelin lämmöneristämistä ja pinnoittamista. Muutamia eristelevyn valmistajia Suomessa: SPU, Finnfoam, Thermisol.

MAINOS
MAINOS LOPPUU