MAINOS | Suomen Sokkelieriste Oy

Sokkelin verhouslevy eristää lämmön ja viimeistelee ulkonäön

Talo
Musta sokkelin verhouslevy punaruskeassa hirsitalossa.
Kotimainen Amperla Thermo -eristys- ja verhouslevy tekee sokkelista viimeistellyn ja siistin näköisen, mutta ihan parasta on sen kyky eristää lämpöä ja lisätä asumismukavuutta. Sokkelin verhouslevy auttaa myös ehkäisemään kosteusvaurioita lumikasojen sulaessa keväisin talon vierustalla.
12.4.2023

Pirjo Pekkanen puntaroi viime syksynä vaihtoehtoja puutalonsa sokkelin pintakäsittelyksi. Hän harkitsi maalaamistakin, mutta päätyi lopulta sokkelin Amperla Thermo -eristys- ja verhouslevyyn. Sokkelin verhouslevy kohensivat talon ulkonäköä, mutta myös energiatehokkuutta ja asumismukavuutta. 

Sokkelin verhouslevy eristää lämpöä ja tuo talon ulkonäköön ryhtiä. Sokkelilevyssä on vain hyviä puolia, joten olen ollut todella tyytyväinen, Pekkanen iloitsee.

Ennen sokkelilevyn asentamista vanhan puutalon lattiat tuntuivat ikävän kylmiltä, sillä takalla ja leivinuunilla synnytetty lämpö tuppasi karkaamaan rossipohjan kautta.

Olen ollut jopa yllättänyt, miten hyvin sokkelin verhouslevy estää lämpöhukkaa ja tekee lattioista miellyttävämmän tuntuisia. Ehdimme asennuttaa sen juuri sopivasti ennen pakkasia ja lumia, Pekkanen kertoo.

Suomen Sokkelieriste Oy valmistaa Amperla Thermo -elementtilevyn kotimaisesta polystyreenistä ja luonnonkivestä. Tuote on suunniteltu varta vasten talon sokkelien lämmöneristykseen ja verhoukseen.

Talven lämpövaihtelut ja kevään kosteus koettelevat sokkelia

Talon sokkeli tarvitsee suojaa ympäri vuoden, mutta erityisesti talven lämpövaihtelut voivat vaurioittaa sitä. Talven aikana sokkeliin saattaa muodostua pakkashalkeamia, joiden vuoksi kylmyys pääsee tunkeutumaan syvälle sokkeliin – syntyy niin kutsuttu kylmäsilta. Sokkelin lämpöeristyksellä torjutaan ennen kaikkea kylmäsiltojen muodostumista.

Lämmön vuotaessa rakenteesta ulospäin sisäilman kosteus voi tiivistyä rakenteen pinnalle. Kosteus voi aiheuttaa sisäilmaongelmia ja homevaurioita, joiden syntymistä voidaan onneksi kuitenkin estää sokkelin ja alapohjan tehokkaalla lämpöeristyksellä. Keväällä harmia aiheuttavat sulavat lumikasat, jotka voivat jättää kosteutta sokkelin viereen aiheuttamaan ongelmia talon rakenteisiin.

– Eristys- ja verhouslevyn avulla saadaan estettyä sokkelin lämpöhukka eli aivan turha energian haaskaus. Samalla hoituvat myös sokkelin mahdolliset halkeamat ja rapistumiset. Ratkaisu on erittäin energiatehokas, ja lattian lämpö sisätiloissakin on mukavampi, toteaa Suomen Sokkelieriste Oy:n toimitusjohtaja Riina Tolvanen.

Amperla Thermossa käytetty polystyreeni koostuu yhtenäisestä suljetusta solurakenteesta, minkä ansiosta levy ei vety tai homehdu. Se eristää erinomaisesti lämpöä, joten kylmäsilloista ei tarvitse enää murehtia.

sokkelin verhouslevy
Amperla Thermon sokkelilevy suojaa sokkelia talven lämpövaihteluilta, jotka voivat vaurioittaa rakenteita. Keväisin sulava lumikaan ei pääse kiusaamaan taloa.

Monia kokovaihtoehtoja

Valittavissa on useita eristepaksuuksia, kuten 20, 30, 40, 50, 70 ja jopa 90 millimetriä, kohteen tarpeen mukaan.

Vakiolevykoot ovat 300 x 2 600 – ja 600 x 2 600 -elementit. Saatavilla on suorareunainen tai yläreunaltaan viistetty ja pinnoitettu levy. Kaikkiin vaihtoehtoihin valmistetaan myös valmiit ulkokulmat, jolloin lopputulos näyttää viimeistellyltä.

Amperla Thermo on erittäin helppo käsitellä ja työstää keveytensä ansiosta; leikkaamiseen tarvitaan ainoastaan mattopuukko.

Sokkelilevyn värin voi valita sointumaan talon väriin.

Parissa päivässä valmis

Sokkelin verhouslevystä voi valita omaan taloonsa sopivan sävyn. Pekkanen valitsi punaiseen puutaloonsa tummanharmaan sokkelilevyn, ja lopputuloksesta tulikin oikein hieno.

– Rouhea tumma pinta näyttää pehmoiselta ja elävältä. Vaaleaakin sokkelilevyä harkitsimme, mutta tämä lähes musta näyttää punaisen talon alaosassa todella hyvältä.

Amperla Thermo -sokkelilevy asennetaan liimalaastilla tai vaahtoliimalla, ja asennuksen voi tehdä vielä pakkasasteessakin. Eristelevyt ja kiinnityslaastin voi tilata suoraan verkkokaupasta tai hankkia jälleenmyyjiltä kautta maan.

– Koko paketti tuli pihalle nopeasti. Laastit oli laskettu valmiiksi sokkelilevyn mukaan ja niitä jäi vähän ylikin, Pekkanen kertoo.

Sokkelin verhouslevyn voi asentaa myös itse, mutta Pekkanen ulkoisti työn.

Kahdelta timpurilta meni hommaan pari päivää, eikä mitään ongelmia ilmennyt. Samat miehet kävivät ennen tilausta mittaamassa, miten paljon verhouslevyä tarvitaan meidän talomme sokkeliin, Pekkanen sanoo.

sokkelin verhouslevy
sokkelin verhouslevy
Amperla Thermon sokkelilevy tekee talosta huolitellun näköisen.

Sokkelin eristys- ja verhouslevy sopii myös rivitaloihin

Rivitalojenkin sokkelit kannattaa lisäeristää Amperla Thermo -sokkelin eristys- ja verhouslevyllä. Työ hoituu kustannustehokkaasti salaojaremontin yhteydessä. 

sokkelin verhouslevy
sokkelin verhouslevy
Kun piha kaivetaan salaojaremontissa auki, Amperla Thermo -sokkelin eristys- ja verhouslevyn saa asennettua samalla kätevästi.