MAINOS

Sonjan palsta – kasvihuone aloittaa kesän aikaisin

Piha

Suomen suvi on suloinen ja valoisa, mutta ah, niin lyhyt. Useiden hyöty- ja koristekasvien kannalta se yksinkertaisesti loppuu kesken, ja silloin tulee apuun kasvihuone ja sen tarjoama ylimääräinen lämpö keväällä ja syksyllä. Lämmittämättömässäkin kasvihuoneessa kesä alkaa viimeistään toukokuussa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Suomen suvi on suloinen ja valoisa, mutta ah, niin lyhyt. Useiden hyöty- ja koristekasvien kannalta se yksinkertaisesti loppuu kesken, ja silloin tulee apuun kasvihuoneen tarjoama ylimääräinen lämpö keväällä ja syksyllä. Lämmittämättömässäkin kasvihuoneessa kesä alkaa viimeistään toukokuussa.

Kasvihuone kangastelee useimpien puutarhaharrastajien unelmissa. Huonetta hankittaessa ja hintoja vertaillessa kannattaa muistaa, että laadukas ansari on hyvin hoidettuna useamman vuoden sijoitus, ei vain yhden kesän ilo. Kun hankintahinnan jakaa esimerkiksi kymmenelle vuodelle, on kustannus kasvukautta kohti varsin kohtuullinen. Käsistään kätevä tekee persoonallisen kasvarin vaikkapa vanhoja ikkunoita kierrättämällä.

Valitse viisaasti

Malleissa ja materiaaleissa on valinnanvaraa runsaasti, ja kasvihuonetta valitessa kannattaakin miettiä sen käyttötarkoitusta omassa pihassa. Aikooko kasvattaa perheelle makeat tomaatit ja mehevät kurkut koko kesäksi, toivooko viileän sään kahvittelupaikkaa vai kenties molempia? Lasi on kaunis katemateriaali, ja lasihuone sopii hyvin myös huvimajaksi, mutta on herkkä rikkoutumaan (karkaistu turvalasi on kestävämpää, mutta hinnakkaampaa). Lämmönpidätyskyvyltään lasi on kennolevyä huonompi ja auringon porottaessa kirkkaan lasihuoneen kasvit vaativat varjostusta. Kennolevy on läpikuultava ja kestävä materiaali, jonka rakenne tekee siitä lasia paremmin kylmää eristävän. Se myös hillitsee auringon polttavimpia säteitä, joten kennolevyhuone ei tarvitse varjostusta.

Tee kunnon perustus

Kasvihuoneelle kannattaa rakentaa perustus routimattomalle pohjalle, aivan kuin muillekin pihan rakennuksille. Talven lumikuormat koettelevat kasvihuoneen rakenteita, joten lumet on käytävä pudottamassa katolta.

Kasvihuoneen kasvit

Mitä sitten kasvihuoneessa voi kasvattaa? Ne tavallisimmat hyötykasvit ovat tomaatti ja kasvihuonekurkku, ja rinnalle ovat hyvää vauhtia kirimässä erilaiset chilit ja paprikat. Munakoiso, ananaskirsikka ja melonit viihtyvät kasvihuoneen lämmössä, ja jos tilaa riittää, kannattaa varata paikka myös viiniköynnökselle. Sekin ehtii kypsyttää makeat rypäleet, ja kaupan päälle lehdistä saa ihania viininlehtikääryleitä!

Kasvihuone viljelykuntoon

Huhtikuun loppupuolella on aika pestä kasvihuone ennen uuden kasvukauden alkua ja kevään taimia.
Pese huone ulkopuolelta ja sisältä lämpimällä vedellä ja esimerkiksi mäntynestesaippualla. Kuuraa pehmeällä harjalla myös nurkat ja rakenteiden kolot, niissä piileskelevät talvehtineet tuholaiset ja kasvitautien aiheuttajat

 

Teksti: Sonja Lumme, Kuvat: Arne Nylander

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kasvihuone Sonjan palsta


Lisää samasta aiheesta