Sonjan palsta – Kompostoimalla muhevaa multaa

Piha

Kompostoiminen on kierrätystä parhaimmillaan. Mullaksi muuttu­vat talous­ ja puutarhajätteet palaavat luonnon kiertokulkuun raviten puutarhan kasveja, ja ekoteko säästää myös jätemenoja.

Kivennäköinen maisema­ kompostori sulautuu sujuvasti puutarhaan. 

Sonjan palsta – Kompostoimalla muhevaa multaa

Kompostoiminen on kierrätystä parhaimmillaan. Mullaksi muuttu­vat talous­ ja puutarhajätteet palaavat luonnon kiertokulkuun raviten puutarhan kasveja, ja ekoteko säästää myös jätemenoja.

 

Kosteutta, lämpöä ja happea

Kompostointi on helppoa, kun ymmärtää prosessin: sopi­vassa elinympäristössä pieneliöt alkavat käyttää orgaanisia aineksiaravinnokseen, ja lopputuloksena syntyy multaa. Kompostin sisällön täytyy olla tarpeeksi kosteaa, ravintei­kasta sekä sopivan lämmintä ja ilmavaa.

PP0315_Sonjan-palsta_1

Puolivalmista, väkevää kompostia voi käyttää mullanpinnalla katteena koristekasveille, esim. ruusuille. Näin ravinteikkaassa maassa rikkaruohojenkaan siemenet eivät idä.

Lämpö-, puutarha- vai avokompostori?

Talousjätteet tulee haittaeläinten takia kompostoida umpi­naisessa kompostorissa, mielellään lämpökompostorissa. Hyvä lämpökompostori on kunnolla eristetty, ja massan lämpötila nousee aktiivisten pieneliöiden ansiosta +40–70 asteeseen. Talousjätekompostiin on lisättävä reilusti kom­postikuiviketta, jotta se ei tiivisty liikaa.

Puutarhajätekomposti toimii tehokkaammin, kun siihen lisätään kompostiherätettä tai puolivalmista talousjätekompostia. Puutarhakomposteja, avokomposteja tai umpinaisia komposteja saisi pihassa olla ainakin kaksi eri vaiheissa olevaa.

Yleisimmät ongelmat ja niiden ratkaisut

  • Komposti haisee. Tämä yleinen talouskompostorin ongelma johtuu liiasta tiiviydestä ja märkyydestä. Lisää reilusti kompostikuiviketta ja möyhi. Samalla tavalla pääset eroon kärpäsistä.
  • Muurahaiset. Lämmin ja kuivakomposti houkuttelee muurahaisia. Kastele kompostia tai lisää siihen kosteaa ainesta, esim. talousjätettä. Lisää kompostiherätettä tarvittaessa. Poista valmis multa.
  • Kompostori jäätyy. Lämpökompostori toimii läpi talven, jos se saa tarpeeksi polttoainetta. Uutta jätettä on lisättävä säännöllisesti eikä kuiviketta saa unohtaa. Poista valmis multa. Puolivalmista multaa voi siirtää avokompostiin kypsymään. Jos sisältö jäätyy, voi sitä sulatella laittamalla kompostoriin kuumaa vettä kanisterissa. Jos massa on umpijäässä, on paras odottaa sen sulamista kevääseen.
  • Komposti ei lämpene. Kompostin sisältö voi olla liian kuivaa tai vähäravinteista. Kastele ja lisää komposti­ herätettä. Komposti voi myös olla jo valmista. 

Teksti: Sonja Lumme, kuvat: Arne Nylander


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.